Als een van de grootste multiculturele miljoenensteden van Noord-Amerika serveert Toronto lekkers uit alle keukens van de wereld. Het economisch-financiële centrum van Canada telt meer dan 7000 restaurants. Rode draad zijn opvallend smaakrijke basisproducten.

Toronto, de grootste stad van Canada, is ondanks zijn formaat een bijzonder leefbare slenterstad. De drukte lijkt goed georganiseerd. De stadswijken hebben sterk verschillende karakters en ontwikkelen elk een eigen sfeer en dynamiek. De stad is fraai gelegen aan het Ontariomeer en kan terecht pronken met een reeks knap gepresenteerde en unieke musea, zoals het Gardiner Museum of Ceramic Art, het Bata Shoe Museum en het natuurhistorisch Royal Ontario Museum. Naast andere trekpleisters zoals de fameuze CN Tower, de mooie botanische Allan Gardens of het geanimeerde Waterfront, telt Toronto ook veel leuke winkelgalerijen, kunstgaleries en ontelbare restaurants.

Wij doorkruisten de stad op zoek naar lekkere eetgelegenheden. Uit onze brede selectie weerhielden we negen adressen : drie waar je smakelijk en snel kunt lunchen, drie waar je tijdens het shoppen of museumhoppen op krachten kunt komen en nog eens drie waar je relaxed en feestelijk de dag kunt afsluiten.

VOOR EEN SNELLE LUNCH: Starfish Oyster Bed & Grill

Wie denkt dat alleen in Europa verfijnde oesters gekweekt worden, heeft het helemaal mis. Patrick McMurray, van Ierse afkomst, zit al zestien jaar in de oesterbusiness en opende acht jaar geleden een oesterrestaurant in het oudste stadsgedeelte van Toronto. In 2002 haalde hij de wereldtitel van ‘Beste Oesteropener’. Tussendoor schreef hij nog een oesterboek dat zelfs in het Nederlands vertaald werd. Daarin brengt hij onder meer een woordenschat in kaart om het analytisch oesterproeven te vergemakkelijken ( Neem nu oesters, Madison Press Books). Trouw aan zijn roots voert hij ook Ierse oesters in. Wij bestelden een dozijn gemengde Canadese oesters (30 Canadese dollar of CAD, ca. 20,40 euro) met onder meer platte oesters uit New Brunswick, krokant van textuur, middelzout en met een koperachtige nasmaak. De Colville Bay uit Souris op Prince Edward Island smaken ziltzoet en complex. Patricks favoriet, de Olympia uit Washington State (VS), met naar zijn oordeel een unieke lengte, waren niet voorradig maar de Beach Angels en Kumamoto uit British Columbia maakten door hun finesse en volle nasmaak veel goed. In zijn restaurant serveert Patrick ook Ierse mosselen, coquilles uit British Columbia, sardienen, haring en voor de vleesliefhebbers lams- en varkensvlees uit Ontario. De begeleidende smaakvolle groenten koopt hij rechtstreeks bij bevriende bioboeren.

Starfish Oyster Bed & Grill, 100 Adelaide Street, + 1 416 366 7827, www.starfishoysterbed.com. Zondag gesloten.

Caplansky’s Deli

Liefhebbers van Joodse lekkernijen zoals gekookte lever, soep met matzoh-ballen, gepekelde rundtong, latkes en met dille ingelegde gekruide augurken, vinden hun gading in Caplansky’s Deli. Het hoekpand op College Street, geschilderd in het blauw van de Israëlische vlag, ligt niet toevallig vlakbij de Kiever Synagogue, Canada’s oudste Joodse monument. Warm gerookt runderborststuk wordt à la minute versneden en op een warm broodje geserveerd. Je hebt de keuze tussen mediumvet of volvet vlees. De laatste optie heeft duidelijk meer smaak en combineert voortreffelijk met een bordje gepekelde groenten zoals tomaten, augurken en diverse soorten zoete en pikante pepers. De frieten zien er te hard gebakken uit maar proeven allerminst zo. Met hun hartig karakter passen ze prima bij het rustiek smakend vlees. Ook aan te bevelen is de traditionele bagel met gerookte zalm en lichtzure roomkaas. De uitstekende en geanimeerde bediening onder leiding van Zane Caplansky maakt van deze deli een echte hotspot.

Caplansky’s Deli, 356 College Street, +1 416 500 3852, www.caplanskysdeli.com. Dagelijks doorlopend open.

Wah Sing Seafood

Culinair gezien wordt Canada bij ons vaak met kreeft geassocieerd. De beste en lekkerste kreeften proefden we bij Wah Sing Seafood, een van de betere eetplaatsen in Chinatown. Kreeft met gember en pijpajuin of met look en zwarte bonensaus zijn bij Wah Sing de populairste wokbereidingen. Op dinsdag krijg je twee kreeften voor de prijs van één (22,95 CAD of ca. 14,25 euro). Verder genoten we van verse Vancouverkrab met lente-uitjes (18,95 CAD of ca. 12,90 euro), gefrituurde inktvis met chili (12,95 CAD of ca. 8,80 euro) en met honing en look gelakte runderrib (13,95 CAD of ca. 9,50 euro). Opmerkelijk is de grote keuze aan stoofpotjes en bereidingen met tofoe zodat ook vegetariërs hier makkelijk aanschuiven.

Wah Sing Seafood, 47 Baldwin Street, +1 416 599 8822. Dagelijks doorlopend open.

TIJDENS HET SHOPPEN: Mother’s DumplingS

Toronto telt meer dan een half miljoen Chinezen, verspreid over maar liefst drie Chinatowns. De grootste en bekendste vinden we rond Spadina en Dundas Avenue, een tweede situeert zich bij Gerrard Street East en een derde ligt in de suburb Markham. De prijs van het best verborgen topadresje in de eerstgenoemde Chinatown gaat zonder twijfel naar Mother’s Dumplings. Het eethuis ligt in een zijstraat tussen een Chinese apotheek en een praktijk van een acupuncturist en het trapje naar beneden geeft uitkijk op een spartaanse kantine. In het tweede vertrek bevindt zich de keuken waar ook nog een paar extra tafels staan. Hier zie je hoe verse dumplings met de hand gemaakt worden. Het resultaat is verbluffend. Het zijdezachte raviolideeg wordt ter plaatse gekneed, gerold en gevuld met gehakt rundvlees, varkensvlees, scampi’s, bieslook, kool of champignons. In plaats van een menukaart krijg je een zelf in te vullen bestelformulier. Een portie van twaalf gestoomde of gebakken dumplings die meer dan maagvullend is, kost gemiddeld 6 CAD (ca. 4 euro). Op tafel staan karafjes met fijne sojasaus en Chinese azijn, naast twee chilisausjes zodat ieder een dipsausje naar keuze kan samenstellen.

Mother’s Dumplings, 79 Huron Street, +1 416 217 2008, www.mothersdumplings.com. Dagelijks doorlopend open.

De St. Lawrence Market in Front Street werd recentelijk door National Geographic verkozen tot de beste straatmarkt ter wereld. De overdekte markt met zo’n honderdtwintig vaste verkopers bestaat sinds 1803 en onderging in de jaren zeventig en in de jaren negentig een grondige renovatie. Voor veel Torontonians op zoek naar kwalitatief hoogstaande voeding is deze markt een vaste halteplaats. Bij Kozlik vind je onder meer 35 soorten fijne mosterd en bij Rube is er keuze uit evenveel rijstsoorten ! Op zaterdag breidt de markt, die open is van vijf uur ’s ochtends tot één uur ’s middags, nog uit met een boerenmarkt en producten die recht van hoeve en akker komen. De markt is voor veel kantoorlui en shoppers een vaste stek voor ontbijt of lunch. Beroemd en niet te missen is het zuurdesembroodje met peameal bacon in de Carousel Bakery van de broertjes Maurice en Robert Biancolin. Dit varkensvlees van de lende, niet te verwarren met de zogenaamde Canadian bacon, is met zout en suiker gepekeld en niet gerookt. Het wordt in maisbloem gerold en op de grill gebakken. Oorspronkelijk werd het bewerkt met gemalen gele erwten, vandaar de naam peameal. De lekkernij smaakt zowel als ontbijt, als lunch of als tussendoortje.

Carousel Bakery, St. Lawrence Market, Upper Level 42, 93 Front Street East, + 1 416 363 4247. Zondag en maandag gesloten.

Pho Hung

Hoeveel inwoners van Vietnamese afkomst Toronto telt, blijft een raadsel. Ze hebben zich niet zoals andere nationaliteiten in welomlijnde woondistricten verenigd en ook hun winkels en shops zijn over de stad verspreid. Voor een lichte lunch is hun keuken ideaal en nogal wat betere eetgelegenheden vinden we onder meer in de grootste Chinatown. Pho Hung geniet een onberispelijke reputatie en is met messcherpe prijzen een van de beste culinaire deals van de stad. Nem Nuong (10 CAD, ca. 6,80 euro) zijn voortreffelijke dagverse lenterolletjes met varkensvlees, Com Chien Viet Nam (7 CAD, ca. 4,80 euro) is de beste gebakken rijst die we buiten Zuidoost-Azië proefden. Com Ga Hoac Bp Xao Xa Ot is een elegant bijtende curry met citroengras, hete pepertjes en smaakrijk rundvlees. En dan zijn er nog de rijstpannenkoekjes die je eerst zelf in kokend water kort moet laten garen en daarna makkelijk kunt vullen met gegrild varkensvlees, korianderblaadjes, frisse komkommer, wortelen en glasnoedels (Bun Nem Nuong Thit Nuong Cha Gio, 7,50 CAD of ca. 5,10 euro). Beregoed en een culinaire must.

Pho Hung, 350 Spadina Avenue (St. Andrew Street),

+ 1 416 416 593 4274. Dagelijks doorlopend open, geen kredietkaarten !

VOOR EEN UITGEBREID DINER: Barberian’s Steak House

Niet alleen in de VS maar ook in Canada hebben ze verstand van rundvlees kweken. Carnivoren hebben ruime keuze in Toronto. Wie een historisch kader en een wijnkelder met meer dan 30.000 flessen, waaronder alle denkbare topreferenties, weet te waarderen, vindt in Barberian’s Steak House zijn ding. Je kunt hier overigens ook in de wijnkelder dineren. We proefden van mooi gemarmerde Prime Rib (40,50 CAD, ca. 27,50 euro) en iets strakker smakend Rib Steak (41,25 CAD, ca. 28 euro). De smaakvolle salades die aan het vlees voorafgingen bewezen nogmaals dat ook groenten en sla in de provincie Ontario met kennis van zaken en zorg gecultiveerd worden. Op dat gebied moet dit steakhuis niet onder doen voor zijn bekende en met ster vereerde tegenhanger Peter Luger Steak House in New York.

Barberian’s Steak House, 7 Elm Street, + 1 416 597 0335,

www.barberians.com. Alle dagen open.

Canoe Restaurant & bar

Dineren op 342 meter hoogte in de fameuze CN Tower is een van de topattracties van de stad. Wij kozen een andere high spot, Canoe – volgens critici het beste restaurant van de stad – en hadden vanop de 54ste verdieping van de Toronto Dominion Bank Tower, een creatie van Ludwig Mies van der Rohe, toch ook een spectaculair uitzicht over de uitgestrekte metropool. Canoe is het vlaggenschip van Peter Oliver en Michael Bonacini, die samen zeven gereputeerde horecazaken in Toronto uitbaten. Chef Anthony Walsh kookt met uitsluitend Canadese producten. We bestelden het tasting menu met vijf gerechten (100 CAD, ca. 68 euro) en bijbehorende wijnen, voornamelijk uit de Niagara Peninsularegio, die van wisselende kwaliteit waren (40 CAD, ca. 27,20 euro). Verleidelijk was de combinatie van regionale burrata met lokale Cookstown Heirloomtomaten en geperste watermeloen. Ook de romige soep van mais en Ontarioperziken met rauwe garnalen uit British Columbia was een voltreffer. Minder overtuigend was het vlees van jonge kariboe uit Yukon, dat qua smaak en textuur onder de verwachtingen bleef. Ook het nagerecht van pastry chef Chantalle Noschese op basis van onder meer panna cotta, maiscake en gekonfijte chili, was niet op hetzelfde niveau. Door zijn uitzicht en ambiance blijft Canoe echter een unieke plek en een van de to do-adresjes van Toronto.

Canoe, 66 Wellington Street West (Bay & wellington), + 1 416 364 0054, www.oliverbonacini.com. Zaterdag en zondag gesloten.

Seven Numbers

Wil je ondergedompeld worden in een mix van Italiaanse en Canadese sfeer, dan is Seven Numbers dé plaats. Correctie : er zijn twee adressen. In West Toronto kookt Rosa Marinuzzi en in East Toronto staat zoon Antonio aan de stoof. Wij zochten Marinuzzi jr. op. Hij gaat elke ochtend naar de gigantische vroegmarkt van Toronto om de beste groenten voor de voordeligste prijs in te slaan. De Marinuzzi’s, die afkomstig zijn uit Puglia, zijn gewoon om met smaakrijke groenten te werken. Hier proef je dan ook de beste Ontariotomaten. We bestelden ze niet alleen als voorgerecht maar ook als bijgerecht bij de hoofdschotel en nog eens als dessert. Verder genoten we van krokante sla van organische jonge spinazie met gorgonzola, walnoten en gerookte eendenborst (7,50 CAD, ca. 5,10 euro), panzanella of rustiek brood, onder meer met venkel, sublieme spruitjes, smaakvolle komkommers en pikante pepers (7 CAD, ca. 4,75 euro). Ook de perfect gekookte linguine met zuiver smakende tomatensaus stond als een huis (6,50 CAD, ca. 4,50 euro ). Een mooie collectie betaalbare chianti maakte het feest compleet. Seven Numbers is een typisch, levendig buurtrestaurant. De eigenzinnige muziek zorgt mee voor een groovy up beatsfeertje. Heel wat Torontonians bezoeken ’s avonds Seven Numbers om daarna vrolijk de nacht in te duiken.

Seven Numbers, 516 Eglinton Avenue, + 1 416 322 5183 of 307 Danforth Avenue, 416 469 5183, www.sevennumbers.com.

Alle dagen open, enkel ’s avonds.

Door Willem Asaert – Foto’s Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content