Cellulitis is een levenslange strijd die met verschillende wapens te voeren is. Beweging, gezonde voeding, nieuwe crèmes en verschillende behandelingen zijn de bondgenoten van strakke billen en benen.

Met 97 procent zijn ze, vrouwen met cellulitis (vetophopingen en een sinaasappelhuid op specifieke plaatsen). Cellulitis op armen, borsten en kuiten is een erfelijke kwestie, die op buik en maag is vaak typisch voor de menopauze, en pilgebruik heeft een nefaste invloed op de heupen en de fameuze ‘rijbroek’.

Iedereen heeft vet. Idealiter maakt het bij vrouwen een vijfde tot een kwart van hun lichaamsgewicht uit, bij mannen ligt dat gemiddeld tien procent lager. De vetcellen huizen in het onderhuidse bindweefsel, waar ze zweven in een mengsel van bloed, lymfevocht en water, dat zuurstof aanbrengt en afvalstoffen afvoert. Ze worden op hun plaats gehouden door de collageen- en elastinevezels, horizontale strengen die met de huid verbonden zijn en voor stevigheid en soepelheid zorgen. De problemen beginnen pas als de vetcellen boulimische trekjes vertonen en buitensporig (tot zestig keer hun volume) vet gaan opslaan. Dan raken ze geprangd tussen de vezels, wat pijnlijk kan zijn en de huid het uitzicht van een chesterfield geeft, zo’n gecapitonneerde canapé. Op lange termijn beschadigt die druk de vezels, waardoor de huid haar stevigheid verliest. Een ander neveneffect is een vertraagde microcirculatie, met minder zuurstof en een ophoping van afvalstoffen tot gevolg.

Een slappere huid, het sinaasappeluitzicht, pijnlijke en koude plekken, vetophopingen die je figuur vervormen, cellulitis heeft verschillende gezichten en gelukkig ook evenveel remedies. Een totaalaanpak garandeert de beste resultaten.

Bewegen is voor iedereen goed : zwemmen, fitness en andere sporten zetten de cellen aan om vetten te lossen waardoor er extra energie vrijkomt, en stimuleren de bloedcirculatie, zodat die energie doorstroomt en niet opnieuw wordt opgeslagen. Maar niet iedereen is even enthousiast over sporten. Voor deze mensen is er de trilplaat, die je zonder al te veel moeite in vorm trilt terwijl je oefeningen doet. De vibraties lokken spierreflexen uit, waardoor de spieren zich continu krachtig aanspannen. Zo versterk je bot-, bind- en spierweefsels en krijg je een betere doorbloeding en dus een snellere drainage. Een kwartier zou het equivalent betekenen van anderhalf uur intensieve fitness. Er zijn evenveel varianten op de markt ( Power Plate, Galileo, Fitvibe, Salveo, Magic Vibe, Body Shaker…) als meningen : de universiteit van Amsterdam zag geen heil in de trilmachines, maar de K.U.Leuven was wel overtuigd. Een tweede studie over osteoporose toont veelbelovende resultaten. Toch is de trilplaat niet voor iedereen heilzaam : ze wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en rugpatiënten. Tegenstanders beweren ook dat sommige oefeningen schadelijk kunnen zijn voor de organen.

Gezond eten is een conditio sine qua non. Volgens Karin Volgaren, een diëtiste uit het Mechelse, kan je er maar beter van kleins af aan mee beginnen : je vetkapitaal bouw je op jonge leeftijd op. “Door je voeding kan je je vet- en waterhuishouding optimaliseren”, beweert Volgaren. “Concreet start je de dag best met fruit, je zet koolhydraten en fruit op het middagmenu en je bewaart je eiwitten (vlees, zuivel, granen, soja, noten, peulvruchten en groenten) voor ’s avonds. Eet traag en op regelmatige tijdstippen en drink anderhalve liter water per dag.” Suiker, alcohol, koffie en zout zijn te mijden boosdoeners.

Zowel manuele als mechanische massages (endermologie) helpen ingekapseld vet los te maken en stimuleren de bloedcirculatie, waardoor dat vet meteen wordt afgevoerd. Voor manuele massages kan je bij verschillende schoonheidsspecialistes terecht. Die bieden vaak ook vochtafdrijvende lichaamspakkingen aan. Endermologietoestellen vind je voornamelijk bij kinesisten. Als een stofzuiger bewerkt de machine de huid met zuig- en rolbewegingen, waardoor ingekapselde gifstoffen vrijkomen en beter worden afgevoerd dankzij een gestimuleerde bloedsomloop. Veelbelovende resultaten, maar een dure zaak als je de optelsom maakt : 50 euro per beurt maal gemiddeld tien beurten, en idealiter één onderhoudsbeurt per maand. Minder aangewezen voor een minder stevige huid en zwakke aders.

Door crèmes te smeren verstevig je de huid en stimuleer je de bloedsomloop, waardoor de drainerende, ontgiftende of vetverbrandende activa van het product beter worden opgenomen. Uiteraard bestaan er ook drastischer middelen, zoals liposucties en andere ingrepen die door dokters en plastische chirurgen uitgevoerd worden. De vraag is of dergelijke ingrijpende maatregelen aangewezen zijn voor een probleem dat steeds opnieuw zal opduiken (zie ook p. 22 e.v. over plastische chirurgie).

Tekst Sofie Albrecht I Foto’s Diane Hendrikx

Start de dag met fruit, zet koolhydraten en fruit op het middagmenu en eet eiwitrijk voedsel als vlees, zuivel, granen, soja, noten en peulvruchten vooral ’s avonds.

Sport zet de cellen aan om vetten te lossen en stimuleert de bloedcirculatie, zodat de vrijgekomen energie doorstroomt en niet opnieuw wordt opgeslagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content