DE TWEEDE JEUGD VAN DE MAROLLEN

De fameuze vlooienmarkt op het Vossenplein. Maar ook in de rest van de buurt beweegt er wat. © Wouter Van Vaerenbergh

In de antiek- en designwereld is de oudste volksbuurt van Brussel een vaste waarde. Tegenwoordig vestigen ook jonge modelabels, concept stores en originele winkels zich graag aan de voet van het Brusselse Justitiepaleis. Een wandeling langs de nieuwste adressen.

1. BELGE UNE FOIS

‘Allez, viens manneke !’, ‘Waar is da feestje?’, ‘C’est qui, ce pei ?’ : de Belgitude viert hoogtij op de T-shirts, sweaters, tassen en badges van Belge Une Fois, dat in januari 2015 werd opgericht door Natacha Filipiak en Arthur Renson. De Brusselse twintigers – zij graficus, hij decorbouwer in de reclame- en filmwereld – deden een beroep op crowdfunding om in november een frisse en overzichtelijke concept store te openen in de Hoogstraat. Naast hun eigen label verkopen ze er onder meer kinderkleding, juwelen, interieurobjecten en papierwaren van een zestigtal jonge Belgische ontwerpers. Van al even Belgische makelij zijn de wijn, biothee en gezouten wafels die ter plaatse geserveerd worden.

Hoogstraat 89. Info : www.belgeunefois.be.

2. FILLE

Combineer Franse elegantie met een vleugje Scandinavisch minimalisme en u krijgt Fille, een Belgisch modelabel voor vrouwelijke hipsters dat in 2013 gelanceerd werd en voor zijn collectie een beroep doet op ontwerpers uit de vier windstreken. Het merk opende vorige zomer zijn eerste boetiek in de Hoogstraat en is ook te vinden in l’Atelier en Ville, de meubel-, mode- en brunchzaak op huisnummer 64 van dezelfde Brusselse ondernemers achter Fille.

Hoogstraat 109. Info : www.fillecollection.com.

3. MELTING POT KILO

Fashionista’s vinden in de Marollen een dozijn vintage- en tweedehandszaken. Een geval apart is deze winkel die in het najaar van 2014 zijn huidige stek in de Hoogstraat vond. Qua aanbod gaat het om spullen uit de jaren zestig tot negentig, maar er is niets stoffigs aan de uit Parijs en Berlijn overgewaaide verkoop per gewicht. Per kilo betaalt u 15 euro, ongeacht of u nu een mantel, een lederen jekker, denimkleding, sportschoenen of een foulard koopt.

Hoogstraat 146. Info : meltingpotkilo. ovh.

4. LE MARCHÉ NOIR

De Parijse designer Amir Tamizadeh (27) verwerkt zijn Iraanse roots sinds 2011 in het mannenlabel Apadana : een kruising van westerse streetwear met motieven van Perzische tapijten en andere oosterse elementen. In 2012 volgde Le Marché Noir, een webshop waarvoor Tamizadeh modieuze tassen, horloges, portefeuilles en andere accessoires selecteert. De gelijknamige mannenwinkel in de Hoogstraat opende in november. Waarom Brussel ? “Omdat het leven hier gemoedelijker is, de huurprijzen betaalbaar zijn en het publiek openstaat voor nieuwigheden”, aldus de uitgeweken Fransman.

Hoogstraat 95. Info : www.lemarchenoir.fr.

5. LES VIGNES DU LIBAN

Libanese Brusselaars en de kantoren in de buurt vonden snel de weg naar dit kleine, maar gezellige eethuis dat zijn deuren opende in maart 2015. Patron Faraj Husseïn (55) verhuisde dertig jaar geleden naar Brussel en werkte jarenlang als kelner, onder meer in de Brasseries Georges in Ukkel. Nu leert hij zijn klanten de Libanese keuken kennen. De kaart voert authenticiteit hoog in het vaandel en vermeldt naast vleesbrochettes en visschotels diverse mezze om te delen, van hummus (puree van kikkererwten), moutabal (auberginekaviaar) en tabouleh (salade met peterselie, ui, tomaat, munt en bulgur) tot warme bereidingen als saweda djej (gevogeltelever) en assanat (lamstong).

Hoogstraat 152. Info :www.lesvignesduliban.be.

6. VANCLEVER

Belgische creativiteit en Brussel lopen als een rode draad doorheen de boeken, posters en post- en wenskaarten in Vanclever, een spin-off van een grafisch bedrijf uit de Brusselse rand. De winkel ging al in 2011 van start in Halle, maar verhuisde in de zomer van 2014 naar de Marollen. Nogal wat gidsen, boeken en drukwerk zijn gewijd aan ’s lands architecten, striptekenaars en kunstenaars, al zoekt uitbaatster Mariska Clerebout naar eigen zeggen vooral naar spullen die je elders niet vindt, wat zich ook vertaalt in eigenzinnige retro-objecten en andere hebbedingetjes.

Hoogstraat 157. Info : www.vanclever.be.

7. LE MARCHÉ DU WINE BAR

De jongste editie van Gault&Millau kroonde de intieme Wine Bar des Marolles in de Hoogstraat tot het adres met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Eigenaar en sommelier Vincent Thomaes serveert er sinds 2013 een uitgelezen selectie wijnen en seizoen- en streekgebonden gerechten, in een decor van kaarslicht en 19de-eeuwse schilderkunst. In 2014 deed hij in het aanpalende pand de Marché du Wine Bar open : een kruidenierszaak die naast wijn, (bio)groenten en zelfgebakken brood talloze artisanale voedingswaren aanbiedt en net als de bistro open is van donderdag tot zondag.

Hoogstraat 196. Info : www.winebarsablon.be.

8. AU STEKERLAPATTE

De geschiedenis van deze verborgen parel in de Priestersstraat of “Poepegang” gaat terug tot de jaren zeventig, toen radio- en tv-presentator Daniël Van Avermaet en zijn vrouw een volkskroeg ombouwden tot een succesvolle brasserie. Na 2005 volgden de overnames en sluitingen elkaar op. De huidige eige-naar Luc Wittevrouw haalde Au Stekerlapatte – Brussels dialect voor ‘stekelbaars’ – eind 2014 uit het slop. Het traditionele brasseriedecor bleef, net als enkele typisch Brusselse gerechten zoals bloempanch (bloedpens), varkenspootjes, stoverij, karamelribbetjes en balletjes in tomatensaus. De verdwenen bordelen in de straat moet u er zelf bijdenken.

Priestersstraat 4. Info :www.austekerlapatte.be.

9. BLAES SPORT

Op nummer 181 veranderde een gammele teleboetiek een drietal maanden geleden in een sneakerzaak waarvan de naam nog niet vastligt. Voorlopig houden de jonge initiatiefnemers het op Blaes Sport. De winkel is de eerste in zijn soort in de Marollen en biedt tussen met graffiti versierde muren schoeisel aan van merken als Converse, Nike en Lacoste. Vlak tegenover de boetiek ligt de Cité Hellemans uit 1914, een project dat van de Marollen mee een laboratorium voor de bouw van sociale woningen maakte.

Blaesstraat 181.

10. POK

Ter hoogte van de Kapellekerk zit er al langer leven in de Marollen, maar ook tussen het Vossenplein en de Hallepoort beweegt er wat. Zo kunnen auteurs, illustratoren, typografen, muzikanten en filmmakers die hun werk in eigen beheer uitgeven sinds mei 2015 terecht in Pok. Kunstenaars Benoît Pabis en Alex Nataf maakten van het voormalige Palais du Pantalon een vitrine voor de alternatieve artistieke scene en organiseren er concerten, tentoonstellingen, projecties en kunstenaarsrendez-vous. Een uit oude laden en deurtjes opgetrokken bar serveert koude en warme dranken en er is een zithoek – een uitnodiging om de bibliotheek en de artistieke bijdragen aan de muren in alle rust te ontdekken.

Blaesstraat 207. Info : www.pokbar.com.

11. HEYDAY

Bij liefhebbers van originele postkaarten, kunstposters en de Expo ’58-periode is de Brusselse uitgeverij Plaizier een begrip. De gelijknamige winkel in de Spoormakersstraat, vlak bij de Grote Markt, werd enkele jaren geleden overgenomen door Mehdi Allais. Deze Fransman is ook een van de drie initiatiefnemers van Heyday, een ludiek winkeltje dat in oktober zijn deuren opende in de pittoreske Vossenstraat. Het aanbod gaat van zeldzame kunstboeken, hippe notitieboekjes en retropostkaarten en -posters tot opwindbare metalen robots en andere gadgets.

Vossenstraat 8. Info : www.heyday.be.

12. SUPERSTRAT

De Brusselse kunstschool La Cambre loopt als een rode draad door het cv van het handvol creatievelingen dat in februari 2014 deze concept store opende. Ze vestigden hun ateliers op de verschillende verdiepingen van het pand en maakten gelijkvloers een vitrine voor een dertigtal jonge designers en kunstenaars. Het aanbod omvat onder meer kleding, juwelen, accessoires, keramiek en interieurobjecten, zolang het maar om een ambachtelijke en kleinschalige productie gaat. Open van donderdag tot zondag.

Blaesstraat 154.

Info :www.facebook.com/atelier.superstrat.

13. POP-UPSTORE VINTAGE

De ene vintageshop is de andere niet. Zo hangt onder de kroonluchters van deze tijdelijke winkel in de Blaesstraat uitsluitend nooit gedragen dameskleding van de jaren zestig tot negentig en vindt u in de rekken elegante stukken van onder meer Givenchy en Montana. De initiatiefnemer, ooit uitbater van een luxeboetiek in Ukkel, opende ook in de Dansaertwijk trouwens een vintageshop, te vinden in de voormalige boetiek van hoedenontwerper Christophe Coppens in de Léon Lepagestraat.

Blaesstraat 146 (tot eind april). Info : popvintages@gmail.com.

14. BERNARD GAVILAN

De Brusselse roi du vintage opende zijn eerste winkel in het centrum in 1994 en mag zich met recht en reden een voorloper noemen. Sinds maart 2015 vindt u de Brusselse stilist, organisator van de modewedstrijd Customisez-Moi, dj en nachtraaf op een steenworp van het Vossenplein, waar Gavilan als jonge tiener reeds de rommelmarkt afschuimde. Zijn vintagezaak onderscheidt zich nog steeds van de rest dankzij de eigenzinnige selectie en het grote aanbod schoenen en accessoires.

Blaesstraat 162. Info : www.bernardgavilan.be.

15. EN STOEMELINGS

Hun eerste tripel brouwden de autodidacten Denys van Elewyck en Samuel Languy in alle discretie “en stoemelings” thuis. Sinds juli vorig jaar kunt u de Brusselse twintigers aan het werk zien achter de meterslange vitrine van hun microbrouwerij, geopend met behulp van crowdfunding, een beurs van het Brusselse handelsagentschap Atrium en een lening van het Brussels Gewest. Tussen de inox gistingskuipen en de zakken mout verkoopt het duo zijn artisanale bieren, die zoveel mogelijk met Belgische ingrediënten zijn samengesteld. Koploper is de Curieuse Neus, een frisse tripel van 7,5 graden in flessen van 75 centiliter (7 euro).

Spiegelstraat 1. Info :www.facebook.com/enstoemelings.

16. CENT+VINGT+HUIT

Achter deze kersverse nieuwkomer schuilt een samenwerkingsverband. Het originele kleding- en accessoireaanbod wordt grotendeels verzorgd door Maia Rosangela van Ethika, een winkel met ecologisch en sociaal verantwoorde labels. Voor haar nieuwe stek in de Marollen ging ze in zee met de Franse Thibault Casier (30), die met primaire materialen als hout en glas onder meer licht- en interieur-objecten maakt, en de Brusselse ontwerpster Beatrice Flameng, die achter in de winkel haar upcyclingatelier vestigde. Blikvangers zijn haar tassen en rugzakken, gemaakt van afgedankte scoutstenten, transatbekleding of ruitjesblazers.

Blaesstraat 128.

Info : www.facebook.com/128rueblaes.

17. ORYBANY

Orybany ontstond drie jaar geleden in de naburige Ateliers des Tanneurs, die sinds 2005 onderdak geven aan starters. In november 2014 verhuisden de winkel en het atelier van Orybany naar dit grote hoekpand, dat werd ingericht met recuperatiematerialen. U vindt er zowel kleding, juwelen en accessoires, als licht- en interieurobjecten, met als kernwoorden handwerk, upcycling en ethisch ondernemerschap. Liliane Malemo en Juliette Berguet zorgen met hun modelabel Oryginis voor een etnische toets. Ter plaatse vinden rendez-vous onder ontwerpers en naaiateliers plaats, en elke tweede zondag van de maand organiseert Orybany in de Ateliers des Tanneurs een Upcycling Market, met muziek, drank en hapjes.

Huidevettersstraat 50. Info : www.orybany.com.

Door Wim Denolf & Foto’s Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content