Een tuin op vijf meter boven de begane grond, verscholen tussen de gevels van de Groenplaats en Melkmarkt, in de coulissen van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal: Ottomer kent 'm allang. Hij neemt ons op sleeptouw door een wirwar van gangen, langs verschillende geheimzinnige deuren tot aan de poort.
...

Een tuin op vijf meter boven de begane grond, verscholen tussen de gevels van de Groenplaats en Melkmarkt, in de coulissen van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal: Ottomer kent 'm allang. Hij neemt ons op sleeptouw door een wirwar van gangen, langs verschillende geheimzinnige deuren tot aan de poort. Het is een kleine binnentuin met een schattig vervallen gebouwtje en zelfs een vijver. "Het is spijtig dat hier niet veel georganiseerd wordt. Een tijdje geleden zag ik vanop de Boerentoren hier een man in z'n eentje genieten van het mooie weer. Leuk voor hem, zo'n privétuin, maar open hier een bar en het zit 's zomers vol toeristen. Tel daar de Antwerpenaren bij, het zou echt succes hebben." De tuin is inderdaad niet zomaar toegankelijk. "In de jaren 70, 80 en 90 waren Beiaardconcerten echt populair. Toen organiseerde de Kerk hier chique privéfeestjes: champagne, kaviaar, mooi uitzicht én het beste geluid erbovenop." De binnentuin strekt zich uit achter de huizen van de Sint-Pieterstraat, Melkmarkt en Lijnwaadmarkt, maar was oorspronkelijk helemaal niet voorzien. De kathedraal zou nog groter worden, maar dat liep niet helemaal volgens plan. "Eerst zouden er drie torens komen, twee van 123 en een derde van 150 meter hoog. Vervolgens werden de plannen gewijzigd naar - de grootheidswaanzin zat er altijd wat in - vijf torens." Maar de bouwkoorts temperde en er brak ook nog een brand uit waarna voorrang werd gegeven aan herstellingswerken. De geplande grootse uitbreiding - onder de naam 'Nieuwerck' - werd afgeblazen. "Tegen de muren en pijlers die al opgetrokken waren, werden huizen gebouwd. De huur ervan ging naar de verdere bouw van de kathedraal. De huizen aan de Lijnwaadmarkt en Groenplaats volgen de lijn van het geplande gigantische koor." Waar de tuin ligt, waren de werkplaatsen van de bouwwerf, die uiteraard opgedoekt werden na afloop. De hoogte van de tuin kwam er door het storten van het puin van de brand en de uitgegraven aarde voor de funderingen van de huizen. De dekenij vormt de zuidkant van de tuin - voorheen 'Het Papenhof', het recreatieoord van de kanunniken van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, nu kantoren.