materialen

Als drager van de muurbekleding wordt steeds vaker de voorkeur gegeven aan polyester in plaats van het ouderwetse papier. Dit non-woven materiaal heeft zo zijn voordelen : het is sterk en stabiel. In mensentaal betekent dit dat het makkelijker aan te brengen is en nooit blazen geeft. Ideaal voor de klunzen onder ons.

Natuurlijke materialen spelen ook in het behang een steeds grotere rol. Grassen, vezels van bamboe en pijlwortel… worden in een patroon genaaid en gecoat op een drager van papier of polyester.

Metaalfolie is een van de duurste materialen, maar het zorgt wel voor een bijzonder en zeer hedendaags effect. Om het bruikbaar te maken als muurbekleding wordt het gecoat op een non-woven drager, meestal polyester. U twijfelt aan de echtheid ? Metaalfolie is 100 procent geleidend. Een batterijtje aan de ene kant en een lampje aan de andere : als het goed is, moet dat laatste gaan branden.

overschilderen

Er zijn mensen die zweren bij de combinatie van behangen en schilderen. Ook op dit vlak bestaan er veel meer mogelijkheden dan pakweg twintig jaar geleden. Toen was het vooral rijstpapier of rotanpapier dat in een trendy kleur werd geverfd. Vandaag kiest men voor een transparant non-woven vlies, dat keihard wordt als het overschilderd is. Het vlies kan heel egaal zijn, waardoor je een supergladde muur kunt schilderen ; maar er kunnen ook allerlei motieven in verwerkt zitten : strepen, golven, ovalen, puzzelstukjes…

motieven en texturen

Helemaal terug van weggeweest zijn de ouderwetse landschappelijke scènes (Décors d’Arte), om een muur (of een gedeelte ervan) met een quasi echt Chinees of Grieks panorama te bekleden.

Rozen en andere bloemen werden lange tijd gemeden. Tegenwoordig vindt een ouderwets rozenmotief genade als bekleding van bijvoorbeeld de veranda of de slaapkamer.

Natuur op de muur en toch abstract : grassen, bamboe, pijlwortel en andere natuurlijke materialen worden in een patroon geweven. Ze zijn beschikbaar in de natuurlijke tinten, maar evengoed in bijvoorbeeld paars.

Voor wie geen tekening op de muur wil en tegelijk egaal effen te saai vindt, is er een heel gamma van muurbekleding waarin textuur de hoofdrol speelt. Van glad over zacht tot ruw, al dan niet in een regelmatig patroon.

Hilde Verbiest I Foto’s Catherine Lambermont

In twintig jaar tijd heeft de muurbekleding een enorme evolutie doorgemaakt. Wit werd pastel en pastel werd kleur… Vroeger hield een tint drie, vier jaar stand. Nu is het niet meer bij te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content