TREND 1 – WIT CATWALK

Wit voor de zomer, echt vernieuwend is het niet. Al kon dit met stras en verf overgoten seizoen best wat tegengewicht gebruiken. Het blanke canvas laat toe te spelen met transparante materialen (Michael Kors), drie-vijfdecoupes (Véronique Leroy) en volumes (Jil Sander). Verdient dit seizoen een special vermelding : het witte overhemd. Designers passen de klassieker voor de zomer aan : smaller, korter of zelfs langer, zodat het ook dienst kan doen als hemdsjurk, zoals bij Christian Dior, Donna Karen en Paul Smith.

TREND 2 – SPORT DE LUXE CATWALK

Sportswear is niet meer weg te denken van de catwalk. Dit voorjaar schieten zelfs glamourmerken als Gucci, Emilio Pucci en Tom Ford in actie. Het gebruik van luxueuze materialen als zijde, leer en gaatjesstof verheft de iconen van de turnzaal (short, sweater en joggingbroek) tot high fashion. Tommy Hilfiger houdt het zomers met een collectie geïnspireerd op de surfsport. Prada neemt een loopje met de stijlregels en mixt kunst met sportkousen, net als Christian Wijnants. Consuelo Castiglioni scoort voor Marni met een met stras beladen zonneklep.

TREND 3 – METALLIEK CATWALK

Zijdelamé, verguld brokaat en glanzend satijn zijn stoffen die doorgaans pas ’s avonds uit de kast worden gehaald. Dat kan nu volgens veel designers ook overdag. Van Alber Elbaz’ zilveren jumpsuit voor Lanvin tot Dries Van Notens gouden ruches en Marc Jacobs‘ paillettenjurken. Goud blijft de nummer één, gevolgd door metalliek groen, blauw, roze en oranje die recht uit de Quality Street-snoepdoos lijken te komen. Onze favoriet : de metalliek plisséjurken van Haider Ackermann. Schitteren doe je dit seizoen nog voor de zon ondergaat.

TREND 4 – KUNST CATWALK

Mode is toegepaste kunst. Dat mag je dit seizoen best letterlijk nemen. Karl Lagerfeld transformeerde voor Chanel het Grand Palais tot een kunstgalerie met conceptuele, Jeff Koonsachtige werken die zijn Pantone-gestreepte jurken complementeerden. Phoebe Philo overgoot het minimalisme van Céline met wilde verfstreken, geïnspireerd op de Parijse street art in de foto’s van Brassaï. Marc Jacobs opende zijn laatste show voor Louis Vuitton met model Edie Campbell, helemaal bedekt met Stephen Sprouse-graffiti. En Miuccia Prada verwerkte politieke muurschilderingen in haar collectie én het decor. Haalden ook verf en penseel boven : Jil Sander, Cédric Charlier, Charles de Castelbajac en Acne Studios.

TREND 5 – WERELDREIS CATWALK

Een hoopje smeulende autowrakken als symbool voor de crash tussen culturen. Het decor van Riccardo Tisci voor de show van Givenchy vat een van de voornaamste trends van dit seizoen in één beeld samen. De zomer van 2014 is een tribale mash-up van Texaanse cowboys (Rodarte), Aziatische zenboeddhisten (Marc Jacobs), Mexicaanse prinsessen (Valentino),gesluierdebedoeïenen (The Row) en Afrikaanse Masaïstrijders (Alexander McQueen). In een wereld waar alles hetzelfde lijkt, is etniciteit troef. Of toch in de mode.

TREND 6 – MARINE CATWALK

Wie zomer zegt, denkt aan zon, zee en strand. Zelfs designers, zo blijkt uit de met water overspoelde catwalk dit voorjaar. Van simpele, blauw gestreepte tops en jurken bij Chalayan, Sacai en Acne Studios. Aquareltinten bij Hugo en Max Mara. Neopreen en een reddingsboei bij Julien David. En sexy matrozen bij Olympia Le-Tan, die haar collectie toepasselijk toonde in het aquarium van Parijs. Niet diep genoeg ? Kenzo vroeg begrip voor het lot van de vis en de bescherming van de oceaan met ‘No Fish No Nothing’-shirts en rokken in waterprints. Goede vangst !

Tekst en coördinatie: Ellen De Wolf.

Productie: Ilja De Weerdt.

Productieassistent: Francis Boesmans.

Foto’s looks: Tomas Vandecasteele.

Fotografieassistent: Quinten Prové.

Haar & make-up : Rudi Cremers, Touch by Dominique Models.

Model : Pauline Van der Cruysse bij Dominique Models.

Foto’s shopping : Yves De Lobelle.

Foto’s catwalk : Imaxtree.

TEKST ELLEN DE WOLF & PRODUCTIE ILJA DE WEERDT & FOTO’S TOMAS VANDECASTEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content