Ooit ontdekten Bea en Hugo op een herfstreis door Tennessee een unieke bed & breakfast, die weliswaar gesloten was maar waar hen toch een blik binnen werd gegund. Dàt moment zorgde voor een ommekeer in hun leven, alsof ze ook een blik in de toekomst mochten werpen en opeens beseften dat een ander, rustiger leven ook een optie was. Die toekomst nam een nieuwe wending toen ze vijftien jaar geleden de herberg in Mater kochten waar we de nacht doorbrengen.

Bea gaf haar lingeriewinkel in het Gentse op en bediende tijdens het weekend wandelaars en fietsers die het gezellige nest in de Vlaamse Ardennen ontdekten. Na vier jaar breidde de gastvrijheid uit toen een aardappelschuur werd omgevormd tot twee gastenkamers die uitkijken over het golvende landschap. “Ik vind het prettig om de mensen te vragen wat ze graag willen, en het hen te kunnen geven. Een omelet bij het ontbijt bijvoorbeeld, wat persoonlijk contact.”

We zitten in de L-vormige herberg die meer op een volkskundemuseum lijkt : een kleine 700 blikken koekentrommels, een plafond behangen met pispotten, plaasteren heiligenbeelden en oude radio’s op de kast. Achteraan is een ouderwetse zithoek geïnstalleerd, buiten een terras. Twee kachels verwarmen het geheel. De gastenkamers wachten de hele week op bezoek, de herberg is enkel tijdens het weekend open. En dan wordt er bij voorkeur écht eten geserveerd : waterzooi van kip, rauwe hesp met zelfgebakken brood, hutsepot met varkenspoten waar de meeste gasten even van moeten bekomen.

De kamers zijn niet groot, en geheel in harmonie met het rustige leven van toen op de buiten. Een houten trap leidt bovendien naar een eerste verdieping waar nog twee bedden staan. Het meubilair dateert van oma’s tijd, tegen de muur kijken een besnorde soldaat en twee onbekende jongelui in de duinen ons aan. Toch werd het oude ledikant van een prima lattenbodem voorzien, is er tv, een badkamer met toilet en douche. Wie aan de stilte en het gezapige tempo kan wennen, zit hier prinsheerlijk weg van de drukte. De wekker lijkt wel overbodig want net voor het ochtendgloren ontfermt de haan zich over die taak.

Het ontbijt wordt in de herberg opgediend en omvat naast charcuterie en kaas ook zelfgemaakte confituur van groene tomaten of appelgelei met munt. En terwijl Bea een eitje kookt, proeven we op haar aanraden van het zelfgebakken dadelbrood.

’t Materke telt twee vierpersoonskamers die voor één nacht aan 34 euro per persoon worden verhuurd. Wie meerdere nachten blijft, betaalt 27 euro per nacht, en voor wie alleen op een kamer overnacht, is er een supplement van 12 euro per nacht.

’t Materke, Jagerij 122, 9700 Oudenaarde-Mater, 055 45 63 00, hugobea@yucom.be

TEKST EN FOTO’S pierre darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content