DE THAISE BIEFSTUK-FRIET

In Parijs opende een restaurant waar je naakt kunt tafelen. Naakt, inderdaad. Ik zie onmiddellijk taferelen voor me van vrouwen die zich in de vestiaire uit hun panty worstelen en mannen op zoek naar een plekje om hun onderbroek op te hangen. Wat een onzin! Snel over naar de ernst van de dag: Thailand.

Wereldreizigers vertel ik geen groot nieuws als ik zeg dat de Thaise keuken lekker en licht is. Toch heeft het een tijd geduurd voor ze in het Westen echt doorbrak. Italianen heb je op zowat elke straathoek, maar Thai? Brussel heeft al jarenlang zijn Blue Elephant, Antwerpen zijn Sombat en Gent zijn Sala Thai. Maar het bleven enkelingen, meestal in een chic kader. Toen ik vanmorgen in Antwerpen door ‘het statiekwartier’ liep, viel het me op dat simpele Thaise tentjes er de Italianen van weleer hebben verdrongen. De actrices Nathalie Meskens en Sally-Jane Van Horenbeeck hebben daar zeker toe bijgedragen. Maar het is vooral uit de hoek van de Serieuze Gastronomie dat er nu aandacht komt. Michelin brengt de eerste rode-gids voor Thailand uit, de GaultMillau-gids voor België 2018 heeft een ‘Tasty Thailand’ landenspecial. In Gent sluit ex-Flemish Foodie Jason Blanckaert zijn restaurant J.E.F om zijn pop-up Aroy Aroy (Thais voor lekker lekker) een vaste stek te geven. Restaurant Gaggan in Bangkok prijkt op de lijst van ’s werelds 50 Best op de zevende plaats en pad thai, het nationale gerecht, mocht begin november de ‘google doodle’ invullen, het animatiefilmpje dat je ziet als je de zoekmachine opent.

Dit rijstnoedelgerecht is zowat het equivalent van onze biefstuk met friet, en dat terwijl het van oorsprong niet eens Thais is, maar Chinees. “Van alle ingrediënten zijn alleen de gedroogde chili’s echt Thais”, schreef de Bangkok Post eerder dit jaar. Zoek het maar op, maar laat je niet te gauw ontmoedigen: als je ‘pad thai’ intikt, kom je bij Google aan liefst twee miljoen hits. Nee, ik heb ze niet geteld, ik heb dat gelezen, zoals ik ook las dat er tien jaar geleden al 11.600 Thaise restaurants waren in de wereld. Dat moeten er intussen een eind over de twintigduizend zijn.

Voor pad thai moet je dus allang niet meer naar Thailand, al blijft het, bedenk ik als ik even door het raam naar buiten kijk, geen slecht idee om het beroemdste street food ter wereld toch eens in Bangkok zelf te gaan uitproberen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content