Van fermettes tot passief- huizen : de evolutie die bouw- firma Bostoen in veertig jaar doormaakte, illustreert perfect de wijzigende smaak van de Vlaming. Stephan Bostoen over een groenere toekomst.

De firma Bostoen zag bijna twee jaar geleden haar kantoor in vlammen opgaan, maar gedelegeerd bestuurder Stephan Bostoen zet vanuit containers de toekomstkoers verder uit. Straks, op Batibouw, zal hij vieren dat zijn vader Francis veertig jaar eerder het bedrijf opstartte. Ondertussen bouwen ze zo’n driehonderd huizen per jaar. Opvallend : de helft daarvan zijn lage-energiewoningen, de andere helft passiefwoningen. Stephan : ?Bij passief bouwen ligt de focus op het zoveel mogelijk beperken van de energiebehoefte. Bij de volgende stap, nulenergiewoningen, worden vormen van hernieuwbare energie gebruikt om de factuur voor het verwarmen en het koelen van de woning en het water op nul te krijgen. Alle resterende energie wordt dus ter plaatse en hernieuwbaar opgewekt.” Het was het gevolg van een radicale koerswijziging drie jaar geleden, in volle crisistijd.

Bent u blij met die beslissing ?

Stephan Bostoen : Jazeker. Het was een zware investering, maar ze begint te renderen : we hebben nu schaalvoordeel en ervaring voor op onze concurrenten. En ook onze nulenergiewoningen slaan goed aan. Er zijn er ondertussen tweehonderd bewoond.

Er verandert op dit moment veel in de bouw.

De afgelopen drie en de komende vijf jaar wijzigen er meer regels dan de afgelopen veertig jaar samen. Het tempo is hoog en dat vraagt veel van de sector. We zitten midden in een immense revolutie. Vooral op technisch vlak dan : isoleren, ventileren, koudebruggen enzovoorts.

Neen. De bouwers van nu willen geen ronde voordeur, dik eikenhouten schrijnwerk, geen rode dakpannen en zadeldak. Wel populair zijn de lightversies daarvan : de pastorie met siermetselwerk, een rechte deur en fijner hout. Het populairst is alles wat modern en strak oogt.

Zijn woningen ook anders opgedeeld tegenwoordig ?

Zeker. Eerst en vooral is de keuken minstens een derde groter geworden. Ze is een echt statussymbool en een leefruimte. Daarna zijn de badkamers luxueuzer geworden : met badkamermeubels, hangtoiletten en thermostatische douche. Ten derde is de garage uit de woning verbannen. Dat betekent meer leefruimte in een even groot huis.

Zijn er nog genoeg bouwgronden in Vlaanderen ?

Natuurlijk, er ligt nog genoeg bouwgrond, die wordt alleen niet verkocht. De verwachting is dat er tegen 2030 ongeveer 300.000 extra woningen en appartementen nodig zullen zijn in Vlaanderen. Er wordt nu minder gebouwd dan wat er nodig is. De bouwgronden worden duurder, dus moeten we die zo slim mogelijk indelen.

Is dat de reden waarom jullie nu zoveel wijken bouwen ?

Dat doen we al twintig jaar hoor. Alleen hebben ze nu maar enkele vrijstaande huizen, de meerderheid is halfopen of in de rij. Men denkt dat een hogere densiteit een lagere levenskwaliteit betekent, maar dat is niet noodzakelijk zo. We kunnen perfect creatief omgaan met ruimte.

Kunt u een voorbeeld geven ?

Op Batibouw stellen we onze eerste ecovillage in Eeklo voor. Er is een bos, minder wegen en verkeer en dus meer plaats voor andere zaken, en alle huizen zijn zuidelijk gericht. Studiebureau Futureproofed heeft berekend dat de impact op het milieu zestig procent minder is dan in traditionele wijken. Later dit jaar starten we met ons eerste cohousingproject in Drongen. Uit een onderzoek bleek dat vijftien procent van de bevolking wel zo wil wonen. Er is dus een grote behoefte die wij proberen in te vullen.

Batibouw: van 21/02 tot 03/03 op Brussels Expo. Info: batibouw.be

DOOR LEEN CREVE & FOTO’S FILIP VAN ROE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content