Voor de vierde keer op rij werd Ferran Adrià van El Bulli op 20 april j.l. verkozen tot 'beste chef ter wereld', na een referendum van Restaurant Magazine. Diezelfde avond kwam in Londen het merendeel van de honderd beste chefs ter wereld samen voor de prijsuitreiking. De avond bracht meer dan één verrassing. René Redzepi, de talentvolle chef van Noma (Kopenhagen) bijvoorbeeld, schoof zeven plaatsen vooruit en werd derde, na Heston Blumenthal van The Fat Duck. Terwijl de al even markante Massimo Bottura van l'Osteria Francescana (Italië) een verpletterende entree maakte en meteen op de dertiende plaats belandde. Ook Yoshihiro Narisawa deed als eerste Japanner een spectaculaire intrede op de twintigste plaats (zie Knack Weekend 6 mei 2009). Michel Bras, de hoogst geplaatste Fransman, werd zevende, op korte afstand gevolgd door Pierre Gagnaire twee plaatsen verder. De restaurants van de grote Amerikaanse chef Thomas Keller, ooit nummer één, scoorden eveneens goed : Per Se in New York werd zesde, The French Laundry in Napa Valley twaalfde. De ge-niale Grant Achatz van Alinea in Chicago positioneerde zich op nummer tien. Maar de grootste verrassing kwam uit Spaanse hoek. Twee Catalanen, El Bulli (1) en El Celler de Can Roca (5), en twee restaurants uit San Sebastian, Mugaritz (4) en Arzak (8), kregen de hoogste internationale erkenning op culinair vlak.
...