Een huis als een zeventiende-eeuws interieurschilderij, tijdloos en toch verrassend modern van stijl en sfeer. En met een elegante naam: de ‘Zon van Duurstede’.

Piet Swimberghe / Foto’s Jan Verlinde

Boven de Betuwe, de beroemde fruitstreek van Midden-Nederland, aan de Lek, een romantische zijarm van de Rijn, ligt Wijk bij Duurstede, een pittoresk middeleeuws stadje. Als je van de Betuwe komt, geraak je er trouwens alleen met een veerpont, wat de ontdekking extra aantrekkelijk maakt. De Zon van Duurstede ligt goed vijftig meter van een statige molen waar je onderdoor kunt rijden. Dit zou de beroemde molen zijn die Jacob Ruisdael in het midden van de zeventiende eeuw vereeuwigd heeft tot een van de klassiekers van de Nederlandse schilderkunst. Dus geniet dit huis van een uiterst schilderachtige ligging.

Bovendien weten Nederlanders doorgaans beter met hun historisch patrimonium om te springen dan wij, Wijk bij Duurstede is zoals Damme er zou kunnen uitzien zonder veel terrasjes en potsierlijke nieuwbouw. Wijk, zoals de benaming mag worden afgekort, is dus de perfectie zelf. Bijgevolg is het een verademing om het interieur van dit huis te bewonderen, dat net zo rustig en evenwichtig is als het historische stadje zelf. Dat is geen toeval, want Wendy Jansen en Chris van Eldik zijn precies voor die rust en schoonheid van Utrecht naar Wijk verhuisd. Ze vielen voor dit schitterend pand op de dijk, eeuwenlang een schippersherberg. Dit huis met zijn hoge vensters en plafonds, getuigt van een eenvoudige, natuurlijke monumentaliteit, en dat inspireert hen als interieurontwerpers. We stippen graag aan dat ze allebei niet in dit vak zijn geschoold.

“We komen uit het zakenleven, maar zijn altijd geboeid geweest door het interieur. Ik droomde op mijn achttiende al van een eigen interieurzaak”, vertrouwt Wendy ons toe. Zes jaar geleden deden ze de stap. Intussen ontwierpen ze een vrij uitgebreide meubelcollectie en richten ze overal woningen in. Het gaat ze voor de wind. Misschien komt dat wel doordat ze geen interieurarchitecten zijn, hun stijl en smaak heeft zich op een spontane wijze ontwikkeld, zegt Chris. “Op school leer je altijd maar dat originaliteit belangrijk is, misschien ga je daardoor wel te rationeel omspringen met een interieur en met meubilair. Wij hebben niets dwangmatigs met originaliteit, we doen gewoon wat we mooi vinden. Smaak ontwikkel je volgens mij zelf”, aldus Wendy.

Zo komt hun huis in ieder geval over: pretentieloos en sfeervol. De muren zijn gekalkt en de deuren netjes geschilderd met halfglanzende lak, zoals het ook vroeger werd gedaan. Hier zie je geen artificiële patina’s, de afwerking is degelijk en veroudert vanzelf. Door voor natuurlijke materialen en een daarbij passend palet te kiezen gebeurt dit alles moeiteloos. Maar toch is dit geen klassieke woning. “Weet je, naar Nederlandse normen zijn wij behoorlijk minimalistisch”, geeft Wendy toe, “voor jullie zijn we dan weer warmer en klassieker. Onze stijl heeft iets romantisch, is wat landelijk. Een stijl die dichter staat bij de Nederlander, die in werkelijkheid een veel minder moderne smaak heeft dan Elle Wonen ons wil doen geloven.”

De koele designstijl zou vooral een stedelijk fenomeen zijn van grote centra als Amsterdam en Rotterdam. Klassiek zou ik deze woning evenwel niet noemen. Natuurlijk betrekken Wendy en Chris een oud pand met een traditionele uitstraling. En hebben ze ook niet geëxperimenteerd met de functies, de woon- en werkruimten zitten in het voorhuis, de keuken, netjes daarvan afgescheiden, in het achterhuis. Kortom, zoals het ook vroeger was. De vrij strakke aankleding en de hoge, kale wanden geven dit interieur toch een hedendaagse stijl die we ook bij avant-gardistische architecten en designers terugvinden.

Het interieur van de Zon van Duurstede mag dan warm getint zijn, de aankleding is spaarzaam. Dat komt door de grote interesse van Wendy en Chris voor meubelen, vooral fauteuils, stoelen en tafels. Bovendien is alles wat je er ziet van eigen makelij. Jaren geleden kochten ze in Antwerpen een oude bank die netjes opgekalefaterd in een salon staat. “Doordat iedereen die hier over de vloer kwam zo’n bank wilde hebben, hebben we hem op maat laten namaken. Dat was de eerste aanzet van onze meubelcollectie. Naarmate we verder naar oude meubelen zochten, ontdekten we telkens weer modellen die niet meer te koop zijn. Zo hebben we een hele lijn opgebouwd, geïnspireerd op oude voorbeelden. Het zijn geen nabootsingen, alleen de inspiratie ligt in het verleden”, aldus Chris van Eldik.

Hun meubelen worden in Nederland en België verdeeld onder de merknaam JOB. Alles wordt in de buurt gemaakt en veel ervan is op maat te verkrijgen. De collectie heeft een groeiend succes, omdat de meubelen degelijk zijn afgewerkt, mooi gelijnd en bekleed met uitgelezen stoffen. Wendy en Chris hebben een voorliefde voor wat ze zelf gestorven of nevelachtige tinten noemen. De zachte lichtinval van de hoge ramen zet dat Noordzeepalet natuurlijk extra schilderachtig in de verf.

De Zon van Duurstede, +31 343 57 88 18.

“Onze stijl heeft iets romantisch, is wat landelijk.

Een stijl die dichter staat bij de Nederlander.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content