Het gebeurt bijna nooit meer, maar die ochtend, op kamer nummer vier van het hotel La Falise, werden we door de vogels gewekt, en door frivool kraaiende hanen in de omgeving. Opmerkelijk toch, als je weet dat we op nauwelijks een halfuurtje rijden van Brussel het hoofd te rusten hebben gelegd. Eigenlijk hadden we de pastorale rust ’s avonds laat al kunnen vermoeden toen we in het Waals-Brabantse landschap op zoek gingen naar het dorpje Baisy-Thy, met aan de telefoon uitbater Jean Paul Gilot met een rechtstreekse wegbeschrijving. De hotelier groeide op in het hotel, dat aanvankelijk uit een 19de-eeuws huis en een boerderijtje uit de 18de eeuw bestond. Dat laatste was sinds de Tweede Wereldoorlog verlaten maar Gilots vader liet er zijn oog op vallen, verenigde beide bouwwerken en stampte er een gezellig restaurant uit de grond.

Chaleur et QuiĆ©tude staat er bovenaan op de folder van het viersterrenhotel en korter hadden we de kwaliteiten van dit verborgen plekje niet kunnen samenvatten. Bij het ontbijt wordt warme toast opgediend met kaas, ham en jam, en de bezoeker kijkt uit over het terras met de druivelaar en in nevelen gehulde weiden. In de ontbijtruimte is de steen van de streek op verschillende plaatsen nog zichtbaar, evenals de afgeplatte gewelfjes. De voorkant van het hotel ziet er wat minder fraai uit, met veel te grote opschriften – niet echt wat je smaakvol zou noemen. Maar het interieur zit dan weer helemaal goed: warmgele of bruinrode kleuren zetten de toon, een paar barokke luchters met kaarsen en slierten textiel leggen mooie accenten. Keurig gerestaureerde, oude stoelen, vloeren met kleine terracotta tegeltjes en veel kunstwerken aan de muren vervolledigen het geheel. Wie niet zoals wij op maandagavond langskomt, kan in het restaurant terecht voor een zeer democratisch geprijsd menu.

Meneer Gilot, die alleen de zeven kamers runt, ziet er wat slaperig uit maar is de vriendelijkheid zelve. Hij heeft de slaapkamers sober maar smaakvol ingericht met her en der een antiek meubelstuk, Italiaanse tinten en een badkamer met zeer laag ligbad en douchecel. De handdoeken zijn van de dunnere soort zoals men die in het zuiden des lands wel vaker vindt en het behangpapier in de badkamer is niet klemvast gebleven. Op zijn Frans, zouden we zeggen.

Hotel La Falise heeft vier sterren en zeven kamers die voor 2600 fr./64,65 euro (Ć©Ć©n persoon) en 3500 fr./86,76 euro (twee personen) per nacht worden verhuurd, ontbijt inbegrepen. Het restaurant is op zondag en op maandagavond gesloten.

Hostellerie La Falise, rue Falise 7, 1470 Baisy-Thy. Tel. 067-77 35 11, fax 067-79 04 94.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content