De Vierschare, Processieweg 1, 8340 0ostkerke-Damme, 050 60 60 10, fax 050 62 15 45, www.terdycken.be, terdycken@planetinternet.be

Er is veel vreugde en een beetje verdriet in het polderdorp Oostkerke, op acht kilometer van Knokke. Fietsers die graag even verpozen na de inspanning, nestelden zich ’s zomers in groten getale op het terras van Café Oud Gemeentehuis, een herberg van de oude stempel annex groentezaak, in de schaduw van de kerktoren. Sinds een paar maanden is het café niet meer en heeft het plaatsgemaakt voor een alleraardigst hotel-restaurant. De Vierschare is een merkwaardige mengeling van oud en nieuw : een restaurant met oude, kleine vloertegeltjes en een paar moderne toetsen, terracotta muren met dorpsfoto’s in zwart-wit van Sonia Lafosse, en gezellige, intieme kamers.

Aan het roer staat Mireille Seys, die eerder aan de slag was in het Knokse restaurant Ter Dyken, waar broer Rik naam en faam vergaarde in de keuken. Toen bleek dat vele gasten na het eten in de buurt naar een bed zochten en in Knokke niet altijd ruimte voorhanden was, ontstond het idee om in het landelijke Oostkerke negen charmante kamers in te richten. Die zijn alle verschillend en in nummer acht, voorzien van een kleine zithoek en een kraaknette badkamer, brachten we een zeer rustige nacht door. Dit is één van die dorpen waar het vroeg donkert en waar alleen de kerkklok van zeven uur ’s morgens onverwacht vroeg opstaat. Jammer, want het comfort van de bedden kunnen we als uitzonderlijk omschrijven. Na een verkwikkende nacht wacht een uitstekend ontbijt met gerookte zalm en voor de echte genieters zelfs een glaasje champagne. Het fruitsap is echt, de broodjes knapperig vers.

Het hotel is in een L-vorm rond een terras gebouwd waar alleen de hotelgasten toegang hebben, en waar tuinmeubelen in teak, buxus en deuren in grijs voor een trendy intimiteit zorgen. Achterin ligt nog een behoorlijke grote tuin, zodat het bezoek een beetje weg van de wereld tot rust kan komen. Wie het daar wat te kalm vindt om een dag te niksen, kan ook fietsen huren en één van de meest idyllische landschappen van Vlaanderen ontdekken.

Rik Seys, die ooit een eerste prijs in een wedstrijd van Culinaire Ambiance won voor de beste tomaat met garnalen aan de kust, beviel het idee van een Belgische schotel wel. Hij creëerde uiteindelijk een zeer nationaal menu, met tomaat en versgepelde Zeebrugse garnalen, gevolgd door sliptongetjes van de laatste sleep met sla en handgesneden frietjes en dan nog een oerdegelijke dame blanche. En dat voor 33 euro.

De Vierschare telt negen kamers en suites die, inclusief ontbijt, aan 90 tot 145 euro per kamer worden verhuurd, afhankelijk van grootte en seizoen.

TEKST EN FOTO’S pierre darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content