De regenboogkeuken

© Karel Duerinckx

Ze duiken steeds meer op : keukens met kleurvlakken als die van Piet Mondriaan.

VEDERLICHTE PASTELS

Wie & waar: Wendy Goossens, in de Brabantse Kouters.

Ontwerp : Sofie De Clercq en schrijnwerker Hint.

Wendy Goossens: “Onze eettafel van Jules Wabbes dateert uit de jaren zestig, we tikten hem op de kop bij vintagehandelaar City Furniture. We hielden enorm van het stalen onderstel. De ‘lichtheid’ van die tafel wilden we, op een of andere manier, ook in onze keuken. Architect Sofie De Clercq vertaalde het idee niet letterlijk maar ontwierp een zwevend en licht geheel. De voet van het werkeiland is een knipoog naar de poten van de tafel. Vanuit de keuken kijken we op weiden en bossen, en ’s avonds op de ondergaande zon.

Ons nieuwbouwhuis is gezet door mijn zus- architecte Anne Goossens. De stijl is modernistisch, we hebben ook wat vintage meubelen uit de jaren vijftig, van Willy Van der Meeren, Jules Wabbes, Arne Jacobsen, Eames… De keuken wilden we fris en vernieuwend.

Ik vind een keuken meestal lelijk, een soort noodzakelijk kwaad. Maar ik hou van de onze omdat ze zo open, licht en vrolijk is. Ernaast hebben we een handige berging waar we lelijke toestellen kwijtkunnen. Worden we de pastelkleurtjes beu, dan vervangen we gewoon een paar deuren.” (LC)

www.houteninterieur.be, www.dc-dc.be

GRAFISCHE MIX

Wie & waar: Sarah Vanbelle en Tessa Joris, in Antwerpen-Noord.

Ontwerp : meubelontwerper Dries Otten, Sarah Vanbelle en Tessa Joris.

Sarah Vanbelle:”Kies iets dat je niet snel beu geraakt” is een advies dat je vaak hoort als je nadenkt over welke keuken en vloer je wilt. Maar dat vinden we flauw, het kan dan zo saai worden ! Ik had al tien jaar een oude schoolkast in de garage bij mijn ouders staan. Voor ooit in mijn keuken. Die kast stond hier dus in onze verbeelding het eerst. Daarna zijn we de terrazzotegels gaan kiezen.”

Tessa Joris: “Uren hebben we doorgebracht met zoeken tot we eindelijk de juiste tegel vonden. Met een staaltje in de hand hebben we de kleuren voor het lakwerk van de keukenkastjes bepaald. Inspiratie haalden we bij de Bauhausbeweging en bij de vrolijke, kleurrijke details in ons vorig appartement in art-decostijl.”

Sarah: “Ik ben illustrator, kleuren zijn belangrijk in mijn leven.”

Tessa: “We hebben onze ideale keuken eerst met krijt op de grond getekend en half gebouwd in karton om te zien hoe het zou werken. Met al die informatie ging de meubelontwerper dan aan de slag. Hij kreeg ook opdracht zo veel mogelijk opbergruime te voorzien, want we hebben geen kelder of berging.”

Sarah: “We koken hier dagelijks en er komen geregeld vrienden en familie eten. Dit is een keuken zoals we ze gedroomd hebben : ik ‘dropmarkte’ beelden online, Tessa ‘pinde’ ze. De twee mood boards zijn wel herkenbaar. We hebben niet overdreven met kleur. Door genoeg wit over te laten, blijft het fris, ruim en open.” (LC)

BLOKKENDOOS

Wie & waar: Maria Wauters en Patrick Cockx, in Buggenhout.

Ontwerp : Low Architecten.

Architect Tom Hindryckx: “De keuken maakt deel uit van een verbouwing waarbij we van drie kamers een open ruimte maakten. De keuken, vroeger apart, is nu het kloppend hart van het huis, een echte leefkeuken. Daarom plaatsten we het werkblok niet parallel aan de achterwand, maar een beetje schuin. Daardoor ontstaat niet alleen een smalle trechter om te kunnen wassen, snijden en koken, het laat ook meer ruimte aan het raam voor een klein tafeltje.”

Maria Wauters: “En dat tafeltje gebruiken we veel, ’s ochtends bij het ontbijt, in de zon, lijkt het of we in de tuin zitten. Het schuine keukeneiland maakt dat je ook vanuit de keuken de tuin goed kunt zien. En als er vrienden of familie komen, blijven we ook in de buurt van het blok. Dat is gezellig voor wie aan het koken is. We gebruiken de keuken elke dag, nu ongeveer zes jaar. Voorheen hadden we een witte keuken maar dat wilden we deze keer niet. Dit kleurenpalet is exact hetzelfde als dat van de keuken die we hadden toen ik kind was, begin jaren zestig. Mijn moeder had toen al een goede smaak.” (LC)

www.low-architecten.be

GROEN GRENEN

Wie & waar: Wouter Leenders en Ann Palmers, in Borgerhout.

Ontwerp : Deevie Vermetten.

Wouter Leenders: “Onze woning dateert uit 1950. Vroeger was hier een typisch smalle keuken met een gangetje, zoals dat toen de gewoonte was. De muren hebben we afgebroken en de keuken ook. We wilde een atypische keuken : niet clean maar warm en gezellig, niet wit maar kleurrijk. Via via kwamen we terecht bij Deevie, die out of the box denkt. We wilden geen standaardkeuken en niet iedereen kan zoiets ontwerpen. Deevie heeft de keuken niet alleen getekend, hij heeft ze ook zelf gemaakt en geïnstalleerd. Sommige bezoekers denken dat het werk nog niet af is. ‘Moet er nog geschilderd worden ?’, vragen ze dan. Terwijl wij het zo net erg geslaagd vinden. Bijna als een object, iets aangenaams om naar te kijken. We houden niet van spic en span.

Ik ben zelf architect en in mijn ontwerpen komt altijd mijn voorliefde voor bio-ecologische oplossingen tot uiting. Zo zet ik momenteel in Malle een strobalenwoning. Het huis heeft een houten skelet, gevuld met stro. Niet zomaar een gimmick, er gingen studies aan vooraf en het is ook esthetisch, niet evident bij ecologische ontwerpen.

Ook in onze eigen woning zit milieuvriendelijk isolatiemateriaal: hennep. Van de wietplant, ja. De legale versie ervan kan dienstdoen als isolatie.”(VH)

www.fermetti.be, www.atelierbelge.eu

www.wouterleenders.be

Door Leen Creve en Veerle Helsen & Foto’s Karel Duerinckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content