Onze spelregels : een BV (Bon Vivant) ontvangt drie wijnflessen, goedkoop, mediumkoop en duur. In deze laatste aflevering is Lut De Clerq aan de beurt. Zij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

HET PAKKET GEPROEFD

Sole di Puglia 2005, Negroamaro/Primitivo, Puglia (Italië 5,9 euro)

Lut De Clercq :Mooie rode kleur. Bij de eerste slok vonden we deze wijn wat zuur, wel met een mooie afdronk. Na het proeven van de twee andere wijnen ging hij steeds hoger scoren : framboos, kers, rode bessen, vleugje gerookt. I like smooth. Kreeg meteen zin om te gaan kijken voor een huis in Puglia…

Frank Van der Auwera : Sappige, eikloze, fruitgedreven zuiderling op basis van 90 procent negroamarodruiven. Bovendien geen alcoholduivel (slechts 12,5 % Vol.). Ideale barbecuewijn, met impressies van rijpe zwarte kersen, frambozen, cacao en een lichte animale toets. Kruidig staartje. Lekker fruitvet varkentje. Koel schenken (hooguit 13/14°C).

Corte alla Flore 2003, Vino Nobile di Montepulciano (Italië/ 15,9 euro)

LDC : Niemand van ons gezelschap was meteen onder de indruk van deze wijn. Toen later op de avond iedereen weg was en de fles dus een paar uur open was, heb ik opnieuw geproefd. Toen was de smaak veel uitgesprokener en voller. Heeft tijd nodig om te ademen. Impressies van kers, zoete aardbeien, pruimen en een vleugje leder.

FVDA : Een wijn die zich inderdaad pas na een zuurstofbad toont, maar het in gezelschap van beide andere, expressieve flessen moeilijker heeft. Zit duidelijk in een fase waar de achttien maanden eiklagering en tien maanden extra flesrijping nog verwerkt moeten worden. Nu nog sterk gedomineerd door torrificatie-impressies maar het rood fruit (kersen) en de rode pruimen zitten klaar. Goede aciditeit. Bij voorkeur decanteren dus.

Malgrà, Mora di Sassi 2003, Barbera d’Asti Superiore (Italië/ 20,6 euro)

LDC :Deze fles beviel iedereen wél onmiddellijk. Stevig, vol, integer. Een vleugje tabak, leder, overrijp zoet rood fruit en lichtjes kruidig. Echt lekkere, frontale smaak.

FVDA : Deze Noord-Italiaanse wijn bezit een zuiders temperament, met onder meer 13,5 % Vol. alcohol. Heeft zijn twaalf maanden rijping op barriques prima vertaald in structuur. Geroosterde arabicakoffiebonen, bittere chocolade en zoete bessen, lekker vet en straf, met flink rijp fruit in de hoofdrol. Opnieuw cacao én een aardse toets in de afdronk. Een serieuze maaltijdwijn.

Wijnen : La Fattoria, Pont-Noord 2, 9840 Zevergem, 09 385 94 66 of 09 385 94 67,

info@lafattoria.be, www.lafattoria.be

Lut De Clercq is chef van de artiestenkeuken in de Ancienne Belgique en meter van de ‘Week van de Smaak’ die plaatsheeft van 15 tot 24 november 2007.

Welk type wijnliefhebber bent u ?

Wijn hoeft voor mij niet alleen bij een diner. Een fles op zich kan ook een ontdekking zijn. Ik val ook graag terug op mijn favorieten.

Hoe frequent en wanneer drinkt u wijn ?

Nooit op café, wel bij etentjes thuis of op restaurant. Na een drukke werkdag ga ik eerder voor een cocktail of gin-tonic, maar liefst met gin van kleine onafhankelijke stokerijen. Een goed glas champagne (bv. Roederer Brut) gaat er altijd in.

Hebt u een eigen wijnvoorraad thuis ?

Hooguit een vijftigtal flessen. Meestal van dezelfde wijn, zodat we op elk ogenblik een feestje kunnen organiseren.

Wat is uw lievelingsdruif ?

Ik heb niet echt één lievelingsdruif. Ik hou veel van Châteauneuf-du-Pape en dan is er al sprake van een mix van soms 13 verschillende druiven.

Welk wijntype, -land of wijnregio doet uw hart sneller kloppen ?

Michael Seresin heeft een nog zeer jonge wijngaard in Marlborough (Nieuw-Zeeland). Ik ben al jaren fan van zijn sauvignon. Seresin combineert trouwens twee fantastische beroepen : wijnmaker en cameraman. Hij is de vaste cameraman van Alan Parker en heeft ook ‘Harry Potter and the prisoner of Azkaban’ op zijn cv staan.

Wat is voor u een (te) dure wijn ?

Hangt volledig af van de gelegenheid.

De mooiste fles die u ooit gedronken hebt ? Of die u ooit hoopt te drinken ?

Een sublieme zoete PX Pedro Ximénez uit 1961. Zin om nu te proeven : Vintage Krug collection uit 1973.

Door Frank Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content