De bierroeping : "Zou het niet de max zijn om ons eigen bier te brouwen met onze hop ? Op zaterdagavond-laat krijg je wel eens overmoedige ideeën aan de toog. Het bleven altijd loze woorden. Tot vijf jaar geleden. Eerst brouwde ik gewoon in mijn keuken met geïmproviseerd materiaal. Een leuk hobbyproject, meer niet. Tot iemand me zei dat we een uniek verhaal in huis hadden : bier van eigen hop. Ik had er nog nooit bij stilgestaan dat daar misschien wel potentieel zou kunnen in zitten. De hopteelt zit inderdaad in onze familie. De hoeveelste generatie wij zijn, kan ik niet zeggen. We zijn de tel kwijt. Het enige wat ik weet, is dat ik in 1993 het bedrijf overnam van mijn vader. Wij z...

De bierroeping : "Zou het niet de max zijn om ons eigen bier te brouwen met onze hop ? Op zaterdagavond-laat krijg je wel eens overmoedige ideeën aan de toog. Het bleven altijd loze woorden. Tot vijf jaar geleden. Eerst brouwde ik gewoon in mijn keuken met geïmproviseerd materiaal. Een leuk hobbyproject, meer niet. Tot iemand me zei dat we een uniek verhaal in huis hadden : bier van eigen hop. Ik had er nog nooit bij stilgestaan dat daar misschien wel potentieel zou kunnen in zitten. De hopteelt zit inderdaad in onze familie. De hoeveelste generatie wij zijn, kan ik niet zeggen. We zijn de tel kwijt. Het enige wat ik weet, is dat ik in 1993 het bedrijf overnam van mijn vader. Wij zijn de enige biologische hoppeteler in België. In de hele wereld zijn er maar een twintigtal." De ontnuchtering : "Ik volgde geen enkele brouwersopleiding. En ik heb ook geen honderd bierboeken gelezen. Al bij de opstart in 2010 besefte ik dat zomaar een brouwerij uit de grond stampen niet eenvoudig is. Gelukkig stapte Kris Langouche mee in de zaak, hij had al een thuisbrouwerijtje in zijn garage, maar wou iets ambitieuzer. Dankzij zijn brouwkennis en mijn productkennis over hop, vormen wij een ideaal team. In een vrijstaande loods op het bedrijf installeerden we vanaf nul een brouwerij. Met tweedehands basismateriaal, wat melkkoeltanks, filters, pompen en branders. Theoretisch kunnen we duizend hectoliter produceren, maar dat halen we nog niet. Daarom komt Kris nu halftijds in dienst. Voor het geld moeten we het niet doen : we hebben er nog geen euro op verdiend ! Mijn bieromzet stelt niets voor in mijn jaarlijkse resultatenrekening. Mijn boekhouder verklaart me gek. Een hoop werk en miserie is die brouwerij, denk ik soms. We produceren te weinig om er aan te verdienen. Maar toch is het een superavontuur." De bierkaart : "Ons Keikoppenbier is een donkerblond bier van hoge gisting, dat nogal hoppig en bitter smaakt. Voor mij nogal braaf, maar ik ben natuurlijk een en ander gewoon. De Rookop is een bruin bier dat we brouwen met twee eigen hoppesoorten. Voor de Single Green Hop gebruiken we maar één hopvariëteit. Die belandt na de pluk in september rechtstreeks in de ketel. Doordat de hoppebellen niet gedroogd zijn, zijn de bitters veel zachter. Elk jaar maken we de Single Green Hop met een andere variëteit van op het land. Dus die smaakt altijd anders." De bierethiek : "In januari was ik nog in de VS om de lokale microbrouwersscène te bekijken. Ongelofelijk hoeveel er daar zijn. Wij prutsen hier met tweedehands materiaal, daar investeren ze in enorme installaties. En toch ontbreekt er iets in hun bier : een ziel. Hun bier is op twee weken de deur uit, bij ons duurt het proces al snel twee maanden. Drie weken lageren, met de hand bottelen en nagisting op de fles : dat kennen ze daar allemaal niet. In Amerika zijn ze trouwens verwonderd hoe goedkoop bier hier is. Een fles Hommelbier kost bij ons in de supermarkt nog geen drie euro. Daar betalen ze met gemak 12 dollar." De toogpraat : "Bier drinken en bier proeven zijn totaal verschillende zaken. Drinken doe je aan de toog. En dat doe ik ook wel eens graag. Proeven gaat over het detecteren van allerlei smaakcombinaties. Bier is op dat vlak veel complexer dan wijn. Hoe meer ik weet over bier, hoe meer ik besef dat ik nog niks weet." www.plukker.be en www.belgenbier.be "Wij zijn de enige biologische hoppeteler in België. In de hele wereld zijn er maar een twintigtal"