Op de ideale kaasplank ligt een stuk kaas van alle grote kaasfamilies: kazen met een witte schimmelkorst, maar ook met rode korst, blauwe kaas, halfharde, harde en verse kaas. Meestal wordt er een mix gemaakt van geiten-, schapen- en koekaas. Maar het is ook leuk om al dez...

Op de ideale kaasplank ligt een stuk kaas van alle grote kaasfamilies: kazen met een witte schimmelkorst, maar ook met rode korst, blauwe kaas, halfharde, harde en verse kaas. Meestal wordt er een mix gemaakt van geiten-, schapen- en koekaas. Maar het is ook leuk om al deze kaasfamilies binnen één type kaas te selecteren. Zo kun je echt proeven hoe vanuit hetzelfde beginproduct - de melk - door verschillen in fermenteren, technieken en rijping een totaal andere smaak ontstaat. Mijn ideale kaasplank bestaat volledig uit geitenkazen. Als harde kaas koos ik voor Super Geit - een droge, oude geitenkaas die meer dan een jaar gerijpt heeft. Als zachte kaas selecteer ik Duo uit Veere. Een kaas van geit en schaap, zacht en vet. Als roodkorst zie je op mijn plank de Cabri Charme, oftewel charmante geit, een Belgische kaas die mild en smeuïg is. De verse kaas is een Lokers witteke van 't Eikenhof. Fris en mild van smaak. De blauwschimmel is de Erborinato. Een type gorgonzola uit Lombardije, gemaakt van geitenmelk die je duidelijk proeft in deze zachte en volromige kaas. Tot slot is er de Montatimu, een verse kaas met gegiste wrongel. Het is een Corsicaanse schapenkaas, gerold in kruiden. Die werden oorspronkelijk gebruikt om de insecten van de kaas weg te houden, maar zijn natuurlijk ook heerlijk van smaak. Je proeft mirte, jeneverbes, tijm en rozemarijn.