Uit een korf van 27 Vlaamse misdaadromans koos een achtkoppige jury vijf nominaties voor de Knack Hercule Poirot-prijs 2005.

De Knack Hercule Poirot-prijs 2005 wordt op dinsdag 1 november op de Boekenbeurs in Antwerpen uit-gereikt. Genomineerden en hun fans verzamelen er om 10.45 uur in de zaal Retorica. Het interview met de winnaar leest u volgende week in Weekend Knack.

De oogst 2005 was iets minder omvangrijk dan vorig jaar, maar toch weer rijk en gevarieerd, met enkele opvallende debuten en héél veel vertrouwde namen. Het kwintet dat over enkele weken naar de fel begeerde trofee dingt, mag er alvast zijn. De kanshebbers in alfabetische volgorde.

StanLauryssens is intussen een vaste waarde. De flamboyantste onder de Vlaamse thrillerauteurs had al een hele schrijverscarrière achter de rug toen hij zich enkele jaren geleden op het misdaadgenre ging toeleggen. Hij bleek er zich als een vis in het water te voelen en kaapte in 2002 met zijn thrillerdebuut Zwarte sneeuw al de Hercule Poirot-prijs weg. Dit jaar schreef hij twee spannende romans die naadloos in elkaar overgingen : Doder dan dood en Bloter dan bloot, waarin een spectaculaire overval op de Nationale Bank centraal staat. Het werd moeilijk kiezen voor de jury, maar uiteindelijk werd Doder dan dood goed bevonden om naar de finale door te stoten.

JosPierreux publiceerde kortverhalen in diverse literaire tijdschriften vooraleer hij vorig jaar echt debuteerde met De dode die met zijn tweeën was, en daarmee meteen genomineerd werd voor de Hercule Poirot-prijs. Dit jaar dankt hij zijn nominatie aan de literaire kwaliteiten én de spanning van Deovervallersdiemetz’ndrieën waren, waarin de Knokse speurder Luk Borré zijn rol van niet zo politiek correcte politieman ten volle uitspeelt. In de mondaine badstad wordt hij dit keer zelf het slachtoffer van een overval waarvan de uitkomst op zijn minst ongewoon genoemd kan worden. Doet Pierreux hiermee een nieuwe gooi naar de felbegeerde trofee ?

RogerH. Schoemans is auteur en journalist. En dat laatste zorgt ervoor dat hij zich kiplekker voelt in de wonderlijke wereld van de intriges die de krantenkoppen halen. Streeknieuwsfotograaf Geo Joosten ontdekt tijdens een uitzonderlijk sneeuwrijke winter in een verongelukte BMW 730 van een Limburgse ex-minister het lijk van een vrouw. Bij nader inzien brengen zijn foto’s meer aan het licht dan hem en vooral anderen lief is. ZwarteSuiker is de tweede thriller van Schoemans, die vorig jaar debuteerde met Penetraties.

JohannaSpaey studeerde assyriologie, werkt als eindredacteur en journaliste en houdt naar eigen zeggen van hardlopen, boxe française, Italiaanse wijn, eigenwijze honden en gespierde mannen. Haar debuutroman Doodvaneensoldaat is een literaire thriller die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog. Een heel boek lang speurt dorpsarts Sara Sondervorst naar de duistere handel en wandel van een dorpsgemeenschap waar zwijgen de boodschap is. Het boek won eerder dit jaar al de Gouden Strop en thrillerlezend Vlaanderen kijkt al uit of Spaey het kwartet mannelijke auteurs ook nu weer achter zich weet te laten.

BobVanLaerhoven is sinds jaren een bijzonder productief auteur die zowel literaire romans, reisboeken, verhalenbundels, essays als theaterteksten op zijn naam heeft. Eenentwintig jaar geleden debuteerde hij met Hoogspanning als thrillerauteur, in 2001 werd Djin genomineerd voor de Hercule Poirot-prijs. Dit jaar breit hij internationale verhaallijnen aaneen waarin Ierse boefjes, een Antwerpse maffiakoning en intriges in Jeruzalem tot een spetterende finale uitgroeien in DeVingervanGod.

Door Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content