De tentoonstelling ‘Nu Binnen’ vindt plaats in het Nederlandse Architectuur Instituut, Museumpark 25 in Rotterdam, van 4 september tot en met 4 december. Voor meer info : www.nai.nl

Hoe ziet de huiskamer van de toekomst eruit ? Blijft in deze tijd van internet, mobiliteit en latrelaties de ‘huiselijkheid’ bestaan ? Het Nederlandse Architectuur Instituut vroeg tien gerenommeerde ontwerpers een huiskamer voor de toekomst te ontwerpen.

“Ons vermoeden dat de woonkamer standhoudt, wordt bevestigd”, zegt Saskia van Stein, curator van de tentoonstelling Nu Binnen in Rotterdam. “De ontwerpers menen dat deze plek waardevol blijft.” Maar er is een groot verschil met vroeger, zeker voor Nederland : de living verschuilt zich meer en meer achter een paravent. Gedaan dus met de transparante Nederlandse woning. De ontwerpers kiezen voor meer privacy.

Tal van bekende namen zijn aanwezig op de expo, zoals Fransje Killaars, Bert Jan Pot, Maarten Baas en Jan des Bouvrie. “Jammer genoeg is Marcel Wanders er niet bij, die heeft het momenteel te druk. Maar misschien leidt hij de opening van de tentoonstelling in”, aldus Van Stein. De woonkamer van de toekomst ondergaat wel een gedaanteverwisseling. “We merken op dat minstens drie ontwerpers, Bar Architecten, Studio Tjep en Concrete Architectural Associates, gebruikmaken van wat ze van het internet hebben geplukt. Ze gaan wanden en meubilair zeefdrukken met motieven en teksten. Velen werken met de huid, het oppervlak, dat wordt versierd. Bert Jan Pot gaat zelfs verder en brengt ook beweging in het interieur, met veranderende kleuren en motieven op de muur. Bovendien komt de decoratie terug.”

Zelfs Jan des Bouvrie speelt met optische effecten. Op een wand brengt hij een grote reproductie aan van de Aardappeleters van Vincent van Gogh, en zet daartegenover een lange tafel tegen een spiegelwand. Zo zit je met de aardappeleters aan tafel. De ruimte waarover de ontwerpers beschikken, is wel beperkt : 3,2 x 6 x 2,7 meter, de minimumeisen die de Nederlandse overheid stelt aan de afmetingen van een huiskamer. Naar Vlaamse normen is dat wat krap. Het verklaart meteen het veelvuldige gebruik van spiegels en andere optische kunstgrepen, die wat weg hebben van experimenten uit de jaren zeventig en tachtig. Ook de revival van het behang, de kleurrijke ornamenten en het frivole design van toen past in dit kader.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content