In de vastgoedsector doet een bel-etagewoning het doorgaans minder goed dan een gewoon rijtjeshuis. Soms terecht, vanwege de ongezellige scheiding tussen keuken (steevast verstopt in de kelder) en woonkamer. In dat soort woningen wordt de living zelden intens gebruikt en speelt het leven zich grotendeels ondergronds af. Vroeger was dat nog vaker het geval. Nu laten de meeste eigenaars een keuken bouwen achter de woonkamer. Een geslaagde oplossing is dat vrijwel nooit, want op de eerste verdieping is er doorgaans te weinig plaats voor een woonkamer, een eethoek én een keuken. Bovendien is de afstand tot de tuin groot.

In dit huis stelde architect Bernard Van Eecke - medewerker van het Knokse bureau Arcas - een boeiende oplossing voor, hij boog een nadeel om tot een voordeel. "In mijn eerste plannen behield ik ongeveer de bestaande toestand. Achter de woonkamer zat aan de rechterkant een smalle keuken aangebouwd. Daarnaast creëerde ik een nieuwe woonruimte van amper vier meter breed: een klassieke maat voor dit soort woningen. Voor mij bleef dat te smal. Uiteindelijk evolueerde het idee tot iets groots en beschikte ik over een zaal van zes meter breed en met een flinke hoogte. Het mocht evenwel geen serre worden, want dat vind ik onaantrekkelijk. Met die serres willen mensen licht binnenhalen, maar dat lukt net zo goed met hoge vensters. Bovendien hou ik niet van zenitaal licht en zo'n glazen dak veroorzaakt vaak akoestische problemen."

Er kwam dus een heuse zaal met een zoldering van houten balken, waardoor je geenszins het gevoel krijgt dat dit een aanbouwsel is. Bernard voorzag de achtergevel wel van extra grote ramen met hoge vleugeldeuren. "Het ritme van de houten balken, de indeling van de vensters en de trap leveren een eenheid op. Niet echt klassiek, want men kan het hier net zo goed minimalistisch inrichten, maar die terugkerende proporties brengen rust", legt hij uit.

Het houten balkon en de trap verzekeren een perfecte versmelting met de kelder. Helemaal onderin zit de keuken. "Aanvankelijk dacht ik dat dit het zwakke punt van de verbouwing zou worden: een keuken zonder venster", zegt Bernard Van Eecke. "Maar via de schoorsteen kon de verluchting perfect verzekerd worden en men bevindt zich in de keuken echt in het hart van de woning: ook van belang. Bovendien hebben we alle oude binnendeuren opnieuw gebruikt."

Bernard Van Eecke gaf de woning een landelijke stijl, ietwat geïnspireerd op de traditionele interieurs van Noord-Amerika. Een vormentaal die goed past bij de cottagestijl van de woning en de hele buurt.

Het huis bevindt zich in de Christus-Koningwijk van Brugge, een romantische tuinwijk uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Boeiend door zijn homogene stijl - zwevend tussen art deco en Normandische cottagestijl - en diversiteit van bebouwing. Er staan zowel simpele rijtjeshuizen als woningen voor de middenklasse en villa's voor de rijken. Het groen maakt er een gezellige wijk van. Dit soort architectuur en stedenbouw ligt Bernard Van Eecke na aan het hart. Zijn architectenbureau propageert trouwens de bouw van dit soort wijken in retrostijl.

"De vormgeving van dit interieur, met zijn balken en houten trap, ontwierp ik na een bezoek te brengen aan het Seaside-project in Florida van de Amerikaanse architect Andres Duany", verklapt hij. Van Eecke houdt van eenvoudige architectuur zonder gezochte effecten, en het liefst uitgevoerd in traditionele materialen. In dit interieur valt de hoeveelheid schrijnwerk op. De benedenruimte kreeg zelfs lambriseringen. "Dat is mooi, maar vooral praktisch bedoeld", legt hij uit. "Deze wijk werd gebouwd op drassige grond, dus zat er vocht in de muren. Dat werd behandeld en de muren kregen tot op een zekere hoogte een bekleding met asfaltpapier, de lambrisering werd ervoor aangebracht. Volgens mij is dat een elegante oplossing van een vervelend probleem."

De afwerking mag dan traditioneel zijn, de woning is rijkelijk voorzien van modern comfort. Zo heeft de hoge woonkamer vloerverwarming en zit er in de ramen superisolerend glas. Maar in tegenstelling tot veel hedendaagse architecten, haalt Van Eecke de technische snufjes liever niet naar de voorgrond. Door de perfecte verhoudingen en decoratieve afwerking ademt dit huis, ook na de grondige renovatie, de warmte en gezelligheid van een oud pand.

Links: helemaal in het hart van de woning, onder de living, de keuken: handig centraal.

Rechts: onder de keuken, boven het balkon: de perfecte integratie van een nieuwe aanbouw aan een bestaande woning.

Uiterst rechts: een praktische keuken met muurkasten: modern comfort in een landelijke jas.

Boven: boeiend doorzicht naar de nieuwe woonkamer die perfect aansluit bij de oude structuur: niet evident.

Onder: doorzicht door de vroegere woonkamer, tegenwoordig de living die vooral 's avonds wordt gebruikt.

De oude woonkamer werd opnieuw ingericht: de haard vervangen door een moderne schoorsteenmantel.

Ook de badkamer werd helemaal ingericht in de geest van de woning: in een landelijke, Amerikaanse stijl.

Piet Swimberghe / Foto's Jan Verlinde