Phara de Aguirre had de eer om in Terzake de van oorsprong Hasseltse internationale vedette Axelle Red te interviewen. Dat platenfirma Virgin van haar vorige album alleen al in Frankrijk 700.000 exemplaren verkocht is natuurlijk economisch nieuws. Axelle Red is meter van een anti-persoonsmijnenactie en Unicef-ambassadeur, ze studeerde met succes rechten en ze maakt prachtige muziek. Omwille van al die kwaliteiten haalde ze allicht na de showbizzpagina’s van alle bladen ook het journaal op het kanaal van de meerwaardezoekers en de actieve ontdekkers.

Omdat Phara in de spot voor de vijfde verjaardag van Canvas haar zwoele kanten laat zien, vond men haar allicht de geschikte persoon om Axelle te interviewen. Ofwel had ze gewoon dienst die zaterdagavond. Van de kritische Phara, die de meest gehaaide politicus zonder mededogen in zijn hemd zet, bleef plots niets over. Nee, Phara rolde de rode loper uit voor Axelle. Ze hadden het als werkende moeders onder elkaar over la femme en panne en over la mère qui exagère. Over de pa van rode Axelle die een blauwe politicus in Hasselt is.

Axelle kent haar rol intussen op haar duimpje: de lichtjes intellectuele zangeres die zich engageert, mocht van Phara de Aguirre zonder weerwoord vertellen dat ” politiekers liegen”, eerder op de dag had ik al in De Standaard gelezen dat Axelle vindt dat “de mensen van nature goed zijn, maar bedrogen worden door politici.” Haar pa, dat is natuurlijk een eerlijk politicus geweest. In de krant vertelde Axelle ook dat ze “een beetje een andersglobalistische kijk heeft”.

Dat had Phara allicht ook gelezen als voorbereiding voor het avondlijke interview. Maar Phara bleef breed glimlachen en ontspannen achterover leunen in haar rode leren stoel. Ik vroeg me af wat er met Phara scheelde die avond? Waar was haar kritische zin? Waarom stak ze niet als gebruikelijk haar spitse snuit naar voren om mevrouw Red met een priemende blik aan te kijken en haar te vragen wat die baarlijke oppervlakkige nonsens allemaal betekende?

Of vond Phara Axelle niet belangrijk genoeg om er kruit aan te verschieten? Dan heeft ze zich lelijk verkeken op de impact van zo’n vedette en van haar eigen nieuwsuitzending.

Ofwel haal je zo’n vedette in een nieuwsprogramma en geef je haar de gebruikelijke behandeling. Wie pretendeert geëngageerd te zijn moet immers ook serieus gefundeerde antwoorden kunnen en willen geven. Ofwel zet je Axelle op de sofa bij Mark Uytterhoeven of Bruno Wyndaele. Ik wist bij god niet meer of ik in De laatste show of in Terzake beland was. Phara duidelijk ook niet meer. Bij Virgin zullen ze zich in de handen gewreven hebben. De marketing van Axelle Red werkt perfect: slimme vedette belandt in Terzake. Gelabeld als geloofwaardig. Voor je ’t weet staat Axelle Red volgend jaar naast Margriet Hermans te zingen op het VLD-congres.

Natuurlijk zijn er politici die liegen en bedriegen. De jongste maanden hebben we daar in dit land mooie staaltjes van gezien, van een ex-partijvoorzitter bijvoorbeeld. Maar om zo maar algemeen te stellen dat het allemaal bedriegers zijn, zonder weerwoord van een van onze meest alerte interviewsters?

Straks beginnen ze hier, zoals bij onze Noorderburen, ook te roepen om andere politici. En intussen weten we wat daarvan komt. Mooie grijzende krachtpatsers uit de showbizz die hun eigen ijdelheid belangrijker vinden dan het beleid bijvoorbeeld. En ernstige politici die uiteindelijk aftreden omdat het volk hén nawijst als moordenaars en bedriegers.

Soms zou een mens heimwee krijgen naar de saaie nieuwsuitzendingen van vroeger. Meneer Mari, mevrouw von Wackerbarth, kunt u er alstublieft voor zorgen dat uw ernstige gezichten niet verworden tot promotiemachines? Een meerwaardezoeker heeft op zaterdagavond beter verdiend dan meegesleept worden op een promotiedag van Axelle Red en haar daarna nog wat oppervlakkigheden te horen spuien.

TESSA VERMEIREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content