Categorie vlotte gastronomie

Keuken 7,5 Decor 8,5

Comfort 7,5 Service 7

Prijs/kwaliteit geproefde menu 8,5

Voor Dimitry Lysens en Aagje Moens had de horeca een magische aantrekkingskracht : na hun hogere studies schoolden de twee zich om, waarna zij aan de Grote Markt van Tongeren restaurant Magis openden. De naam verwijst naar het Latijns ‘meer’ of ‘groter’ en het magische beetje meer dat het restaurant te bieden heeft. De zaken liepen van een leien dakje en er waren al spoedig stoelen tekort. Gesterkt door het succes werd er uitgekeken naar een nieuwe plaats. Die werd gevonden in de Hemelingenstraat, waar burgemeesterszoon Jan Rutten zijn Biessenhuys overliet. Het historisch pand heeft nog resten uit de tijd dat op deze plek de refugie van Aldenbiezen stond. Het pand werd met grote middelen gerenoveerd. Oud en nieuw werden smaakvol bijeengebracht. De belangrijkste eetzaal verhuisde naar het centrale gedeelte van het gebouw, waardoor men vanaf de tafels onbelemmerd zicht heeft op de prachtige stadstuin. De sfeer in het restaurant is licht en transparant. Voor kunstliefhebbers zijn er werken van Alechinsky, Jan Burssens, Pierre Cox, Raf Verjans en anderen. Het pronkstuk is een keramisch beeld van Octave Landuyt, opgesteld in een met glas ommuurde patio. De keuken werd recentelijk aangepakt en voorzien van de laatste hightechapparatuur. Dimitry Lysens en Aagje Moens hebben op vier jaar tijd veel gerealiseerd !

Magis heeft een beperkte spijskaart met een veertiental gerechten tegen flinke prijzen. Het verrassingsmenu is populair en kost 35 euro (drie gangen) of 46 euro (vier gangen). Wij kozen de driegangenversie en namen daar aperitief, aangepaste wijnen en koffie bij (totaal 60 euro). Een Thais soepje met bouchot-mosseltjes, een leeggehaald eitje met crème van erwten, mousse van cacao en geroosterde noten, en gemarineerde sardine met sorbet van komkommer waren de verrassende hapjes. Het voorgerecht bestond uit op de plaat gegaarde gamba’s met compote van tomaat en schijfjes mango, een sausje van basilicum, vanilleolie en aceto balsamico, en versierd met eetbare bloemen en bestomaatjes. Hoofdgerecht was het smakelijke vlees van kort gebakken eendenborst met lichte jus, puree van zoete aardappelen en krokante paksoi, mais en sojascheuten.

Een zomerse espuma van lychee met reepjes watermeloen en ananas, ravioli gevuld met kersen uit vaders fruitgaard en sorbet met meringue vormden het nagerecht.

De bediening was die dag wat jachtig, de geschonken wijnen waren correct en de bereidingen waren oprecht, licht en speels.

RESTAURANT MAGIS

Hemelingenstraat 2

3700 Tongeren

012 74 34 64.

www.restaurantmagis.be

Parking op de Grote Markt.

Dinsdag en woensdag gesloten.

KNAPPE KOPPEN

Dimitry Lysens behaalde een graduaat in marketing aan de Hogeschool van Hasselt. Tijdens zijn studiejaren werkte hij in de weekends in een pizzeria en bij een traiteur. De horeca viel zo in de smaak, dat Dimitry avondschool ging volgen. Hij ging vervolgens in de leer in het vermaarde restaurant Clos St. Denis in Kortessem. Daarna volgden andere stops, bij Figaro in Hasselt en Kasteel St. Paul in Lummen. Aagje Moens studeerde economie aan de universiteit en is in de hotelsector gestapt.

Meer restaurants en restaurantbesprekingen op ww.knackresto.be

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content