Niet alleen in Gent vinden mensen die houden van smakelijk eten hun gading. In de hele provincie ontdek je culinaire parels, van lekkere winkeltjes, bistro’s en brasseries tot gastronomische tempels. Een selectie door Pieter van Doveren.

In en uit – WERELDS

Wie met de trein in Gent Sint-Pieters aankomt, hoeft bij het buitenkomen maar vijftig meter te stappen over het Koningin Maria Hendrikaplein om bij Café Parti te belanden. Het drukke café-restaurant is niet alleen de wachtkamer van de naburige Airstop- en Taxistopvestiging. Ook treinreizigers en studenten komen hier aanmeren. De spijskaart is gevarieerd en de bereidingen zijn creatief en werelds. De grote, moderne ruimte werd ingericht met stoelen van Vlaams topontwerper Maarten Van Severen en de metersbrede zwart-witfoto’s zijn van Carl De Keyzer. Om het uur doet hier een elektrisch treintje boven de bar zijn toer. De tafels dragen de namen van wereldsteden en voor mooie dagen wacht een heerlijk terras. Café Parti is kindvriendelijk en blijvend trendy.

Café Parti: Koningin Maria Hendrikaplein 65 a, 9000 Gent. 09 242 32 91.

www.cafeparti.be.

In en uit – KUNSTZINNIGE SNACKBAR

Martine Mys-Sintobin is een foodie met belangstelling voor gezond eten en design. Zij opende naast een benzinestation bRoodstop. Het meubilair is ontworpen door Maarten Van Severen. In deze ambachtelijke en kunstzinnige snackbar is het gezonde en originele fastfood in huis gemaakt uit verse producten. In het aanbod zitten ook verzorgde ontbijtformules.

bRoodstop : Deinzestraat 63, 9700 Oudenaarde. 055 30 44 84. www.broodstop.be.

Brasserie – IN DE OUDE VISMIJN

De Stad Gent kocht de Oude Vismijn in 2004 en ging in zee met projectontwikkelaar Lofting Group, architectenbureau Bontinck en bureau Denc ! Aan de kant van de Lieve kwamen foyer en feestzaal De Lieve en de evenementenhal De Markt met, hoog in de lucht, een spectaculaire glazen keukenbox. Aan de kant van de Leie, tegenover het Groot Vleeshuis en tot net voorbij de bocht, kwam brasserie Bord’eau. De exploitatie van de brasserie gebeurt in samenwerking met de groep achter de brasseries Pakhuis, Quincaillerie en Dock’s Café. Bord’eau heeft 180 plaatsen. In de zomer komen daar nog 60 plaatsen bij op het overdekte terras boven het jaagpad.

Brasserie Bord’eau : Sint-Veerleplein 5, 9000 Gent. 09 223 20 00. www.bordeau.be

Bistronomie – INTIEM EN HUISELIJK

Jan Nijs werkte van 1978 tot 1985 in Hof van Cleve. Peter Goossens begon er als stagiair. Jan heeft de jonge Peter nog groenten leren snijden. Hij was driëntwintig toen hij in Wannegem-Lede met Martine De Lombaerde De Hermelijn opende. Vijfentwintig jaar later werd de zaak verkocht. Jan en Martine konden het werken niet laten en een half jaar later openden zij Plein 25 aan het gemeenteplein van het schilderachtige dorpje Elsegem. Het aantal zitplaatsen is beperkt tot tweeëntwintig, de keuken is in de eetzaal en de sfeer is intiem en huiselijk. De eerste bezoekers kennen elkaar. Jan Nijs en zijn gasten zijn aanhangers van de goede Belgische boterkeuken ! Wat de pot schaft, staat vermeld op het leien bord.

Plein 25, Elsegemplein 25, 9790 Wortegem-Petegem. 056 60 25 25. www.plein25.be.

Gesloten op woensdag en feestdagen.

Bistronomie – MODERN LANDELIJK

J.E.F. is Jason Blanckaert en vrouw Famke Dequidt. Jason is een van de stichtende leden van The Flemish Foodies (www. flemishfoodies.be) en was tot voor kort chef bij C-Jean, waar hij een Michelinster wist binnen te rijven. De inrichting is eenvoudig en refereert aan de jaren vijftig. Ook het repertoire op de spijskaart en de inhoud van het bord zijn eenvoudig gehouden. Uit de keuken komen landelijke bereidingen, verpakt in een modern kleedje. Alles heeft persoonlijkheid, stijl en smaak. Eten en rekening liggen niet zwaar op de maag !

J.E.F., Lange Steenstraat 10, 9000 Gent. 09 336 80 58. www.j-e-f.be. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten. Vrijdagavond van 22 tot 1 u. een late-avond-hapjesformule.

Gastronomie – GESTAAG GEGROEID

Edwin Van Goethem besliste op zijn vijftiende dat hij een restaurant wilde openen. Op zijn tweeëndertigste heeft hij die droom eindelijk kunnen waar maken. Eerst ging hij in de leer bij Peter Goossens toen deze nog in de IJzerberg Hoeve werkte, en later in Côte Saint-Jacques in het Franse Joigny. In zijn eigen eethuis ’t Korennaer werd het verdiende geld telkens opnieuw geïnvesteerd in verbetering en verfijning. De grenzen permanent verleggen en er helemaal voor gaan : dat is het motto van rijzende ster Edwin. In de vijftien jaar dat ’t Korennaer bestaat, evolueerde de zaak van kleinschalig eethuis tot een druk bezocht gastronomisch restaurant. Aan de basis van het succes staan een vriendelijk onthaal, een moderne en verfijnde keuken, bereid uit eersteklasproducten en betaalbare prijzen.

Restaurant ’t Korennaer : Nieuwkerkenstraat 4, 9100 Nieuwkerken-Waas (Sint-Niklaas). 03 778 08 45. www.korennaer.be. Maandagavond, dinsdag en woensdag gesloten.

Gastronomie – HET BESTE VAN EIGEN BODEM

Stijn Derlijn opende aan de voet van de Oude Kwaremont het restaurant Deauville. Stijn is goed opgeleid. Hij ontpopte zich tot een gedreven ondernemer, die zich met zijn team inzet om Deauville hoog in de markt te positioneren. De komst van chef-kok Jan Supply heeft de culinaire ambities opgedreven. Supply is namelijk niet de eerste de beste kok : de jongeman bracht het tot souschef in ’t Molentje. De spijskaart van Deauville is seizoengebonden en toont respect voor hoogstaande producten van eigen bodem. De menu’s met passende wijnen zijn troef.

Restaurant Deauville : Bloemenlaan 1, 9690 Kluisbergen. 055 20 88 17.

www.restaurantdeauville.be. Gesloten op zondag en maandag.

Gastronomie – GEWOON GERAFFINEERD

Frédéric Van Quaethem kan terugblikken op een jaar Villa Lorraine, twee jaar Patrick Devos en acht jaar Lijsterbes, waar hij opstapte als souschef. Samen met vriendin Orfa opende hij Bresca (honingraat), een hedendaags restaurant in een rijtjeshuis in Kerksken. De spijskaart is beknopt en de aandacht gaat naar de lunch- en menuformules. De chef beschouwt het als een uitdaging om relatief gewone gerechten op een geraffineerde manier naar voren te brengen. De moderne eetzaal met twee niveaus is sober ingericht in molgrijs en chocoladebruin en geeft uit op een ruime tuin met springtuig voor de kinderen.

Restaurant Bresca : Driehoekstraat 27, 9451 Kerksken-Haaltert. 053 39 59 20.

Maandag, woensdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagavond gesloten. www.bresca.be. Tuin met terras.

Landelijk – IN EEN OUDE HOFSTEE

Den Duyventooren ligt te midden van een groene streek met veel water en romantische optrekjes met mooie tuinen. Het restaurant is ondergebracht in een oude hofstede. Aan de straatkant bevindt zich de ‘wallinge’ of ‘duyvenkeete’, die oorspronkelijk bij het kasteel hoorde. De hoeveelheid duivengaatjes in de toren vertellen over de belangrijkheid van het bijbehorende kasteel. Inge Herteleer is de vrouwelijke chef. Zij kookte onder meer zes jaar in de Waterhoeve in Merendree. Echtgenoot Lieven Bouckaert runt de zaal. Het restaurant werd vanaf de eerste dag druk bezocht. De inrichting is actueel. Aan tafel zitten dames met handtassen, oma’s, jongeren, zakenlui en families. De gasten komen vroeg, om royaal te eten en zich te amuseren. Het eten is Belgisch, gebaseerd op verse producten en de prijzen zijn correct. Het menu is troef.

Den Duyventooren : Bellemdorpweg 68,

9881 Bellem-Aalter. 09 371 97 23.

www.denduyventooren.be. Dinsdagavond, woensdag en zaterdagmiddag gesloten.

Lunch : 15 euro, menu 35 euro.

Landelijk – STIJLVOL OP NIVEAU

Vader en moeder Dewitte verbouwden een hoeve in het idyllische Zingem-Huise tot een landelijk paradijsje, waar je bij mooi weer het gevoel hebt dat je in de Provence zit. In de schuur kwam de gastentafel van zoon Benoit. Hij werd opgeleid in Zuid-Frankrijk in Chez Bru, Oustau de Baumanière en La Ferme de Capelongue. Als Benoit kookt, schijnt de zon in het bord. Met de komst van broer Bernard werd de gastentafel uitgebreid en werd het geheel verbouwd tot volwaardig restaurant. Bernard werd ook culinair opgevoed bij Bru, en In de Wulf. Hij begon naast broer Benoit in de keuken. Toen er plaats vrijkwam, verhuisde hij naar de eetzaal waar hij met zijn vriendin instaat voor ontvangst en bediening. Vooral gegoede burgers voelen zich aangetrokken tot het gestileerde, landelijke decor, de verzorgde bereidingen en de bediening op niveau. De menu’s vormen het visitekaartje.

Restaurant Benoit & Bernard Dewitte : Beertegemstraat 52, 9750 Zingem-Huise, 09 384 56 52. www.benoitdewitte.be. Zaterdagmiddag, zondagavond en maandag gesloten.

Alleen in het weekend – JOUR DE FÊTE

Bruno Matthys en Marie Cloquet verbouwden een gordijnenwinkel uit 1956 tot het hedendaagse weekendrestaurant Jour deFête. Het opvallende gebouw met glazen gevel en tussenverdieping was een halve eeuw geleden opvallend modern. Uit respect voor de vooruitstrevende architect bleef zo veel mogelijk bij het oude. Achter in de open ruimte kwam een open keuken, waar jonge mensen, onder leiding van Marie Cloquet, naar hartenlust kokkerellen. Zij studeerde schilderkunst in Sint-Lucas en werkte vijf jaar als kok in restaurant Aperto-Chiuso. Haar repertoire is gevarieerd. Eenvoudige maar smakelijke producten zoals linzen, aardpeer, kikkererwten en polenta krijgen een ereplaatsje en het aanbod aan vegetarische gerechten is ruim.

Jour de Fête, Brusselsepoortstraat 38,

9000 Gent, 09 233 66 45. Open van vrijdag tot en met zondag. Op vrijdag en zaterdag lunch voor 14 euro.

Lekkere winkels – KUNSTZINNIGE MINIPRALINES

Archeoloog en kunsthistoricus Nicolas Vanaise heeft een zwak voor chocolade. De aantrekkingskracht werd zo groot dat hij Yuzu opende, een zen ingericht miniwinkeltje. Het gebrek aan ruimte verplicht de chocoladefreak om zich te beperken en zich te specialiseren in verfijning. Het repertoire bestaat uit kleurrijke minipralines en makarons, thee en ijs. De feel good-chocolade is gevuld met ganache van chocolade en biologische sojaroom, waardoor de pralines licht en gezond zijn. Amandel en zwarte truffel, tabak en whisky zijn geliefde smaken. Het zoete lekkers wordt strak en geordend verpakt in een kunstzinnige doos : zo is perfectionist Nicolas Vanaise nu eenmaal.

Yuzu : Walpoortstraat 11a, 9000 Gent. 0473 96 57 33.

Lekkere winkels – VERLEIDELIJK SNOEPGOED

Joost Arijs is 26 jaar en ging in de leer bij bekende patissiers als Mahieu en Marc Ducobu en kreeg een job als chef-patissier in Hof van Cleve. Vorig jaar opende hij zijn eigen zaak. Achter de vitrine blinken een twintigtal pralines, die in zelf ontworpen dozen worden verpakt. Het snoepgoed is vernieuwend qua uitstraling, niet qua smaken. Joost Arijs houdt namelijk niet van zotte combinaties. Wanneer een praliné met hazelnoten wordt gemaakt, dan moet de vulling ook naar hazelnoten smaken ! Bij de opbouw van de pronktaarten spelen texturen, zoetzuur contrast van suiker en fruit, en de zalvende zachtheid van crèmes een belangrijke rol. Populair zijn vrolijk gekleurde makarons met smaken van Earl Grey, gezouten boterkaramel, cassis of framboos.

Banketbakkerij en chocolaterie Joost Arijs : Vlaanderenstraat 24, 9000 Gent. 09 336 23 10. www.joostarijs.be

Lekkere winkels – TRENDY PATISSERIE

Rony Wauters heeft het door zelfstudie ver geschopt. Vader had een brood- en banketbakkerij en zoonlief moest naar de banketbakkersschool. Na zijn school is hij bij vader gaan werken, maar junior wilde meer. Om verder vooruit te kunnen heeft Rony een bakkerijtje in Temse overgenomen. Beetje bij beetje heeft hij zich vervolmaakt. Zijn ambities trokken de aandacht van chocoladespecialist Cnudde, die hem inlijfde bij de Valrhona Partners, een selecte groep banketbakkers die door de Franse couverturefabrikant wordt geholpen met bijscholing en met uitzonderlijke recepten. Specialiteiten uit banketbakkerij Wauters zijn : Madagaskartaart met crème brûlée van vanille en domeinchocolade, en Carameliataart met krokante bodem, chocolade met een ondertoets van karamel en fluweelrood, afgespoten met spuitchocolade.

Wauters : Pastoor Boelstraat 44, 9140 Temse. 03 771 03 45. www.bakkerij-wauters.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content