In een beroemd experiment om het denkvermogen van apen te onderzoeken, kreeg Sultan de chimpansee twee stokken aangereikt : elk afzonderlijk te kort om aan de tros bananen buiten zijn kooi te kunnen, samen net lang genoeg. Na een uurtje slaagde hij erin om de stokken in elkaar te klikken en zijn prijs binnen te halen. Een eeuw later heeft de mens zo zijn eigen versie van het experiment volbracht. Dankzij de selfiestick, door critici ook wel de ’toverstaf van het narcisme’ genoemd, ligt een geslaagde breedbeeldselfie nu altijd en overal binnen ons bereik.

Time Magazine riep de selfiestick (voor wie het zich nog afvroeg : een telescooparm voor je gsm waarmee je foto’s van jezelf kan maken) uit tot een van de beste uitvindingen van 2014. Het ding bestaat al zo’n tien jaar, maar werd pas het afgelopen jaar immens populair, vooral in Zuidoost-Azië. In Zuid-Korea ging het zelfs zo ver dat de regering maatregelen moest treffen om wildgroei tegen te gaan. De stick wordt er nu gezien als een communicatiemiddel en moet daarom eerst gecertificeerd worden. Wie toch betrapt wordt op het gebruik van een illegale selfiestick riskeert een boete en drie jaar gevangenisstraf.

Wie het afgelopen jaar nog een bezoek bracht aan pakweg het Colosseum in Rome, weet dat de taferelen die zich afspelen aan de voet van de arena – toeristen die strijden om het beste plekje voor een foto met hun selfiestick – veel weghebben van de gladiatorenspelen die er ooit plaatsvonden.

Intussen zie je niet alleen Aziatische toeristen en lippentuitende tieners rondlopen met een selfiestick. Ook Barack Obama heeft er één. In een filmpje om jonge Amerikanen te overtuigen zich nog snel in te schrijven voor Obamacare, wordt getoond wat de president zoal doet als hij denkt dat niemand kijkt. Hij trekt gekke bekken voor de spiegel, oefent de uitspraak van het woord February en maakt foto’s van zichzelf met een selfiestick. Het filmpje werd in 24 uur tijd meer dan twintig miljoen keer bekeken.

Toch stoot de selfiestick ook op veel weerstand. Hij is niet meer welkom op de Austra-lian Open, omdat hij de spelers zou afleiden. Of in de pretparken van Plopsaland, omdat het risico op ongelukken te groot zou zijn. Of in heel wat musea in New York, omdat het “één ding is om een foto te maken op armlengte, maar een ander als het om drie armlengtes gaat. Dan dring je binnen in iemands persoonlijke sfeer”, zegt de digital officer van het Metropolitan Museum of Art. “En we hebben geen zin om al onze kunstwerken achter glas te zetten, uit angst dat zo’n stick een doek doorboort.”

Selfielovers niet getreurd. Er is een oplossing voor het verbod op de stick. Een die al bestond toen Sultan de chimpansee nog bananen at. Je kan vragen aan een voorbijganger om je foto te maken. Aan een wildvreemde, ja. Hij gaat echt niet zomaar met je gsm lopen. Zo heb je zelfs de tijd om ook naar de dingen te kijken, en niet alleen door het scherm van je telefoon en met je rug ernaartoe.

ellen.de.wolf@knack.be

Ellen De Wolf

Wie in Zuid-Korea betrapt wordt op het gebruik van een niet-gecertificeerde selfiestick riskeert een boete en drie jaar gevangenisstraf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content