DE KADE VAN DE KENNIS

De Embarcadère du Savoir, een initiatief van de Luikse universiteit, overkoepelt zes wetenschappelijke instituten, met als vlaggenschip het Institut de Zoologie. © DIEGO FRANSSENS

Achter de mooie naam ‘L’Embarcadère du Savoir’ gaat sinds 2006 het centrum voor wetenschappelijke, technische en industriële cultuur schuil.

Het Institut de Zoologie Edouard Van Beneden werd eind negentiende eeuw opgericht op de rechteroever van de Maas (Outremeuse), niet ver van de pont Churchill. Het instituut, én de kaai waar het zich bevindt, kregen de naam van de briljante negentiende-eeuwse Belgische wetenschapper die de meiose of rijpingsdeling in verband met voortplantingscellen ontdekte. Vandaag huizen achter de zuilen van het indrukwekkende neoclassicistische gebouw onder meer La Maison de la Science, het Aquarium-Museum en de Espaces Botaniques Universitaires de Liège.

In de inkomhal bots je op een grote maquette van de luchthaven van Bierset, gerealiseerd door studenten van de Ecole Polytechnique van Seraing. Om maquettes draait het ook in de aanpalende zaal. Daar is momenteel Mobil’Homme te zien, één tentoonstelling, of beter gezegd, een van de zes tentoonstellingen waarmee L’Embarcadère inzoomt op het thema ‘mobiliteit’, van de uitvinding van het wiel tot het door de Luikse Universiteit (Ulg) gemaakte prototype van de waterstofauto. Zowel technische als menselijke én politieke aspecten komen aan bod, telkens verankerd in een lokale context, zoals de herwaardering van de site Val Benoît, tot de tram die weldra door Luik zal rijden.

TUSSEN LAB EN KLAS

Voor de installaties van het Maison de la Science moet je naar de andere vleugel van het gebouw. In een sfeer die het midden houdt tussen lab en klas kunnen jong en oud er experimenteren, voelen, kijken, aanraken : een Wilsonvat, een kooi van Faraday, een plasmabol, optische effecten, statische elektriciteit… Wetenschap komt hier tot leven. Blikvanger tussen de oude instrumenten en de fosforescerende of fonkelende mineralen, is de replica van een tyrannosaurusschedel, die binnenkort verhuist naar de in opbouw zijnde Galerie de l’Evolution, een verdieping hoger, naast de nieuwe Galerie de la Botanique.

Nog een etage hoger wacht het duizend vierkante meter grote Muséum. Topstukken van de collectie zijn onder meer het skelet van een twintig meter lange walvis en de minigalerij van de Duitse glaskunstenaars Blaschka. Kunst en wetenschap komen er samen in onwaarschijnlijk minutieus uitgevoerde zeewezens van geblazen glas. Maar ook al zijn de dieren in dit Museum opgezet, de insecten vastgepind en bizarre schepsels op formol gezet, het zoölogische museum is allesbehalve een dode plek : tal van studenten komen er om schetsen te maken van hun favoriete diersoort of gewoon om hun leerstof te toetsen.

VAN CLOWNVIS TOT KROKODIL

Om de brede kijk op biodiversiteit nog te vervolledigen, herbergt de kelderverdieping sinds 1962 het Dubuisson-aquarium. Kinderen komen hier ogen te kort : er zwemmen zo’n 2500 vissen, verdeeld over een vijftigtal bassins. Blikvangers zijn onder meer clownvis Nemo en doktersvis Dory, naast spectaculaire schorpioenvissen, blinde holenvissen en een collectie roofvissen als snoek, piranha, haaien (in een aparte zaal) en zelfs krokodillen.

De combinatie aquarium-museum staat garant voor een educatieve uitstap die nooit gaat vervelen, hoe vaak je hier ook komt. Dat geldt trouwens voor de hele Embarcadère. Want nadat je de vastgeprikte insecten hebt gezien, krijg je misschien zin om eens levende insecten te gaan bekijken in het insectarium Hexapoda in Waremme, of om de klim te maken naar het studiecentrum Haute Ardenne (Robertville) of om een kijkje te nemen in het Maison de la Métallurgie (Luik). Boeiend is zeker een bezoek aan de Espaces Botaniques, met het Observatoire du Monde des Plantes en een deel dat gewijd is aan ‘nieuwe gezelschapsdieren’, waaronder een twee meter lange python .

L’EMBARCADÈRE DU SAVOIR, QUAI EDOUARD VAN BENEDEN 22, 4020 LUIK. WWW.EMBARCADEREDUSAVOIR.ULG.AC.BE

DOOR MATHIEU NGUYEN EN FOTO’S DIEGO FRANSSENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content