DE GOESTING VAN 3 GIUSTI’S

Een schoen uit de zomercollectie van AGL.

De zussen Sara (38), Vera (36) en Marianna (34) zijn de derde generatie Giusti’s van het schoenenlabel AGL. Wekelijks rijden ze samen 475 km, “al etend en vergaderend” van hun geboortedorp Montegranaro in de Marken, waar hun schoenen ook gemaakt worden, naar hun kantoor in hartje Milaan. Vera Giusti, de middelste zus, toont ons haar favoriete adressen in de stad.

1. Hangar Bicocca

“Een oase van hedendaagse kunst, ondergebracht in de oude fabriekshallen van Pirelli. Anselm Kiefers The Seven Heavenly Palaces wordt er permanent tentoongesteld. Twee keer per jaar brengen we een bezoek aan een van de tentoonstellingen. Eind april hebben we er een expo over streetart bezocht, omdat we daar ook in onze eigen collectie mee bezig zijn. Zo werken we sinds drie jaar samen met de Londense illustratrice Anne-Marie Jones.”

Open van donderdag tot zondag, van 10 tot 22 uur. Via Chiese, 2, 20126 Milano. hangarbicocca.org

2. Het Laatste Avondmaal

“Leonardo da Vinci’s L’Ultima Cena in de Santa Maria delle Grazie is het meesterwerk van de Italiaanse renaissancekunst. Het is belangrijk om het verleden te respecteren. AGL werd meer dan zestig jaar geleden opgericht door mijn grootvader. Zijn waarden – kwaliteit, comfort, vakmanschap – zetten we voort, alleen met Italiaans leer uit Toscane, alles wordt met de hand afgewerkt.”

Gesloten op maandag. Het is raadzaam om vooraf te reserveren. Piazza Santa Maria delle Grazie, 20123 Milano. legraziemilano.it

3. East Market

“De East Market ligt net buiten Milaan, in Lambrate. Het is een markt waar je onder andere antiek, tweedehandskleren, bloemen en zelfgemaakte spulletjes van jonge, creatieve mensen kunt kopen, verkopen of ruilen. Net zoals de marktjes in Oost-Londen, waarop ze zich hebben geïnspireerd. Je kunt er een hele dag gratis in- en uitlopen of iets eten aan een van de vele kraampjes. Er hangt een ontspannen sfeer die je niet vindt in een gewone winkelstraat.”

Via Privata Giovanni Ventura, 14/15, 20134 Milano. eastmarketmilano.com

4. Suri

“Een nieuwe oester- en visbar, waar de hipsters van Milaan graag vertoeven. Het eten is heel goed, ik bestel er altijd de tartaar. Maar wat dit restaurant zo bijzonder maakt, is de omkadering. Ze organiseren geregeld fototentoonstellingen en concerten, of huren een barbier in, zodat de heren zich kunnen laten scheren. Die cross-over tussen disciplines, zoals food en kunst, is wat mensen vandaag aanspreekt.”

Via California, 11, 20144 Milano.

5. Osteria con vista (Terrazza Triennale)

“Het is formeler en duurder dan Suri, maar hier staat dan ook een sterrenchef in de keuken, Stefano Cerveni. Even spectaculair als het eten en het interieur is het panoramische uitzicht over Milaan op het terras van de Palazzo della Triennale. Ik raad aan om in de lente te gaan, dan is de stad op haar mooist. Op zondagavond serveert men er een vismenu dat echt de moeite is : vijftig euro per persoon, inclusief drank.”

Viale Alemagna Emilio, 6, 20121 Milano. osteriaconvista.it

6. Profumo

“Via Brera staat bekend voor haar parfumerieën : er zijn er intussen een vijftal, maar Profumo, de oudste, blijft toch mijn favoriet. Als je op zoek bent naar een bijzonder cadeau, moet je daar zijn. Het is net als AGL een familiebedrijf, met aan het hoofd een vrouw die erin slaagt om traditie te combineren met een open blik op de wereld. Je vindt er zeldzame, Italiaanse geuren, maar bijvoorbeeld ook parfum van het Franse cultmerk Labo.”

Via Brera, 6, 20121 Milano. profumomilano.com

7. Biblioteca Della Moda

“Een archief met meer dan vijftigduizend internationale modetijdschriften, -boeken, lookbooks,… van het einde van de negentiende eeuw tot vandaag. De collectie is aangelegd door Diego Valisi, een oud-medewerker van Condé Nast (uitgever van lifestylebladen als Vogue, Glamour en GQ), en later geschonken aan de stad Milaan. De bibliotheek vult nu verder aan. Iedereen die wil, kan ze raadplegen. Wij springen er af en toe binnen om inspiratie op te doen.”

Via Alessandria, 8, 20144 Milano. bibliotecadellamoda.it

8. Osteria del Castello

“Op een halfuurtje rijden van Milaan, midden in het groen, vind je de Osteria del Castello, een restaurant met traditionele, Italiaanse gerechten. Op het binnenplein van de dertiende-eeuwse hoeve worden geregeld antiekmarktjes gehouden.”

Gesloten op maandag. Piazza Gallarati Scotti, 8, 20060 Corneliano Bertario, Truccazzano. osteriadelcastello.it

9. Gelateria Marghera

“Het bekendste ijssalon van Milaan. Keuze uit meer dan zeventig smaken, waaronder een zestal variaties met chocolade. Ook toeristen hebben dit adresje al ontdekt, maar dat maakt het ijs niet minder lekker. Mijn jongste dochter van acht maanden is er verzot op. Op een drukke dag komen er bijna drieduizend klanten over de vloer. Drie jaar geleden heeft de zoon van de eigenaar, de derde generatie al, een gelateria geopend in Tokio.”

Via Marghera, 33, 20149 Milano. gelateriamarghera.it

10. Ristorante Victoire

“Een must voor liefhebbers van fusion. De Congolese chef, en eigenares van het restaurant, Victoire Gouloubi, kwam eind jaren negentig in Italië terecht, op de vlucht voor de oorlog in haar land. Ze schreef zich in voor de universiteit en probeerde haar studie te betalen door in de horeca te werken. Ze begon onder aan de ladder, als afwasser, en werkte zich op tot chef. In 2014 opende ze haar eigen restaurant, waar ze de Afrikaanse met de Italiaanse keuken mixt. Victoire is een fantastische vrouw, waarvoor ik met plezier reclame maak.”

Via Accademia, 56, 20131 Milano. ristorantevictoire.it

Tekst Ellen De Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content