Terwijl de Nationalestraat voor veel shoppers als hoofdmaaltijd geldt, is de nabijgelegen Kloosterstraat het eigenzinnige yoghurtdessert : verschillende culturen en winkels leven harmonieus naast elkaar in een broeinest van creativiteit en kwaliteit. Knack Weekend ging langs in de meest gezellige straat van Antwerpen.

CHELSEA RECORDS, OP NR. 10 TWEEDEHANDSE LP’S, CD’S EN 78-TOERENPLATEN

Pascal De Bruyn : “Ik ben een hele tijd de jongste persoon in mijn shop geweest : veel van mijn vaste klanten zijn verzamelaars die al zo lang meegaan als de winkel zelf. De laatste jaren merk ik echter dat ik vaak de oudste ben : steeds meer jongeren beginnen zich te interesseren in vinyl. Muziek is een fijn product om te verhandelen omdat het zo persoonlijk is. Ik denk dat ik daardoor ook wel een nauwe band heb met mijn cliënteel. Ik heb mensen zien trouwen, scheiden, kinderen zien krijgen en die kinderen zien opgroeien en daar heb ik allemaal de soundtrack voor geleverd. Fantastisch toch ? De naam Chelsea dateert eigenlijk al van 1981, toen mijn moeder hier wat verderop was neergestreken met een brocantezaak. Ze had haar winkel Chelsea gedoopt, naar het porseleinmerk, en ik heb die dan overgenomen voor mijn eigen shop. Bovendien bestaat er ook een platenlabel dat zo heet, al zijn daar niet zulke fantastische dingen op uitgebracht. Ik denk dat de meeste Antwerpenaren Chelsea Records nu toch met mij associëren. Enfin, dat hoop ik toch.”

Open van dinsdag tot zaterdag : 11-18 uur, zon- en feestdagen : 13-17 uur.

YOUR PREMIUM STORE, NR. 90 CONCEPTSTORE MET FASHION, GADGETS, DESIGN EN ACCESSOIRES

Jorrit Baars : “Deze store is echt een ontmoetingsplaats geworden, zeker op zondag, wanneer de mensen komen flaneren. De Antwerpse shopper weet heel goed wat er speelt en houdt de nieuwe releases goed in de gaten, dat daagt ons uit om het assortiment en de etalages heel up to date te houden. Ik denk dat mensen dat ook wel verwachten van een zaak in de Kloosterstraat : je komt hier niet voor dingen die je evengoed op de Meir of online bij elkaar kunt scharrelen. Natuurlijk hebben wij ook Diesel of Scotch & Soda in ons merkenpakket, maar niet wat je overal tegenkomt. Bij Adidas ga ik bijvoorbeeld altijd als laatste inkopen, en ik selecteer dan speciaal de items die geen enkele andere winkel gekozen heeft. Bovendien hebben we ook wat samenwerkingen lopen. Zo ontwikkelde Tricker’s speciale schoenen die ik heb samengesteld en die enkel YOUR mag verkopen. Hetzelfde verhaal bij Tellason Denim. Dat unieke aanbod is volgens mij de toekomst van retail, een manier waarop je als winkel van steen en mortel nog weerstand kan bieden aan de e-commerce. Wij hebben dan ook geen webshop : wie bij ons wil shoppen moet echt de deur uit en zich laten onderdompelen in onze belevenis-store met een eigen signatuur.”

Open van dinsdag tot zaterdag : 10-18.30 uur, zondag : 13-18.30 uur, www.your-antwerp.com

ANTIQUES ORNAMENTS NR. 78/1 UNIEKE KERSTBOOMORNAMENTEN

Christel Dauwe : “Ik krijg hier werkelijk alle lagen van de bevolking over de vloer : jong, oud, arm, rijk ; maar allemaal gaan ze met een glimlach op hun gezicht naar buiten. Dat is ook het doel van kerstdecoratie vind ik : je moet er blij van worden. Sommige mensen worden vrolijk van een Alice in Wonderland, anderen van auto’s en sommigen van katten. We willen iedereen de kans geven om een kerstboom te kunnen vullen die volledig naar hun zin is. Vandaag hebben we meer dan drieduizend modellen in de winkel hangen, vele gebaseerd op een eigen ontwerp. Mensen weten intussen dat ze voor die speciallekes bij mij moeten zijn. Een kerstbal in de vorm van Pieter Paul Rubens, een keukenrobot of een vogelbekdier ? Naar de Kloosterstraat !”

Open op woensdag : 10-17.30 uur, donderdag tot zaterdag : 10-18 uur, vrijdag : 13-18 uur, zondag : 14-18 uur, in december dagelijks van 10-18.30 uur, www.christeldauwe.be

QUALITEA TIME, NR. 85 KWALITEITSTHEE, INFUSIES EN TOEBEHOREN

Joachim Valkiers : “Twee jaar geleden ben ik samen met mijn vader en mijn oom deze familiezaak begonnen vanuit onze gedeelde interesse voor thee. Naast ons huismerk TWG uit Singapore, voeren we ook rechtstreeks in vanuit Japan, Malawi of Taiwan. We hebben een heel ruim assortiment waardoor we ook verkopen aan cafés en restaurants. Qualitea Time is dus winkel en groothandel tegelijk, en momenteel proberen we het bargedeelte achter in de zaak nog uit te werken. Ik merk wel dat er momenteel een theehype heerst, al hoop ik natuurlijk dat het meer is dan een hype. Mensen zijn steeds meer geïnteresseerd in wat thee eigenlijk is en wat voor soorten er zijn. Ze durven al eens af te wijken van de klassiekers. Ons cliënteel is heel divers ; er zijn er die vasthouden aan hun vaste fruitblend en er zijn er die echt komen voor de zeldzamere soorten. Dan is het wel fijn dat je hun een thee kan voorschotelen die getrokken is van achthonderd jaar oude wilde bomen. Net zoals in de koffie- of de wijnbranche bestaan er ook theesnobs die willen weten op welke hoogte de theebladeren groeiden, op welke berg, hoeveel zonlicht ze kregen… Binnenkort houden we theeproeverijen, waar mensen de verschillen tussen de blends en infusies kunnen leren kennen. Dat doet me er trouwens aan denken : er wordt vaak gejubeld over de weldadigheid van groene thee, maar wist je dat witte thee je een mooie huid geeft en geen vlekken maakt op de tanden ? Schrijf daar maar eens iets over !”

Open van woensdag tot zondag: 12-19 uur, www.qualiteatime.be

46KLOOSTERSTRAAT, NR. 46 VINTAGE MEUBILAIR EN DECORATIE

Carmen Tonen : “Mijn man en ik hebben deze buurt echt zien veranderen in de 25 jaar dat we hier shops uitbaten. Vroeger kwamen hier enkel de verzamelaars en de interieurvormgevers, vandaag is het een veel breder publiek ; particulieren die op de hoogte zijn van de prijzen en de designers van bepaalde stukken. Naast designmeubilair en -verlichting van de jaren vijftig en zestig, handelen we ook nog in Romeinse en Egyptische kunst. Toen de Kloosterstraat begon op te komen als place to go ben ik met mijn vintage meubeltjes voor een paar jaar naar nummer 63 aan de overkant verhuisd, omdat het publiek dat daarop afkwam zo anders was dan ons cliënteel voor de archeologische kunst. Nu hebben we voor die kunstcollectie een ander pand gezocht en zit ik weer op mijn oude plek. Al gaan we in deze zaak nog verbouwen : we gaan wat selectiever worden in onze aankoop en presentatie. Ik krijg altijd heel gemengde reacties op de drukte in mijn winkel : sommigen vinden het fantastisch, anderen kunnen het dan weer niet behappen omdat ze het zo gewend zijn om op het internet naar prentjes te kijken.”

Open van donderdag tot zondag : 13-18 uur of op afspraak, www.46kloosterstraat.com

MANOU@OEVER28, OEVER 28 TRICOT, ACCESSOIRES EN INTERIEURDECORATIE

Manou Van Treeck : “Ik ben the new kid on the block : Manou geldt een beetje als testplatform voor de gelijknamige tricotlijn die ik een aantal jaar geleden ben begonnen. Het label moet kasjmier een hipper imago geven. Trendy modellen, een groter assortiment aan kleuren, verrassende melanges. Kleuren, texturen en dimensies hebben me altijd al beziggehouden. Ik heb twintig jaar als interieurvormgeefster gewerkt en heb daarna ook de Shu Uemurawinkel in Antwerpen geopend. Zowel in interieur als in cosmetica moet je met verschillende texturen binnen bepaalde dimensies werken met de kleuren die toepasbaar zijn. Dat is met mode net hetzelfde. Daarom hanteren we bij Manou niet het klassieke matensysteem : je moet onze stukken echt passen. Ik wilde tegelijk ook andere ontwerpers een hart onder de riem steken. Naast tricot verkoop ik dus ook handtassen, interieuraccessoires en juwelen. Ik kan op ieder item in mijn winkel een gezicht plakken. Ik wil weten waar een product vandaan komt en hoe het tot stand is gekomen. De meeste mensen zullen de merken die hier liggen niet kennen, maar dat mag wel in de Kloosterstraat, je komt hier toch om dingen te ontdekken ?”

Open van donderdag tot zondag : 14-19 uur, www.oever28.com

SELECTIVE COLLECTION, NR 72/1 MEUBILAIR EN INTERIEURSTUKKEN UIT DE TWEEDE HELFT VAN DE 20E EEUW

Mark Van der Weijden : “Ik kan je niet zeggen waar ik mijn stock vandaan haal : mijn contacten zijn voor mij wat het receptenboek voor een sterrenchef is. Iedere maand ga ik op zoek naar de perfecte stukken, al kan ik op voorhand nooit zeggen waarmee ik ga thuiskomen. Ik heb een voorliefde voor speciale, zeldzame meubelen, maar ik moet wel echt verliefd worden op een stuk eer ik het aan mijn stock toevoeg. Ik combineer mijn kennis dus met een flinke portie buikgevoel. Ik ben toevallig in de Kloosterstraat terechtgekomen. Eerst werkte ik voor iemand anders, maar sinds een tijdje heb ik mijn eigen zaak. Eigenlijk ben ik kunstenaar van opleiding en eerlijk, deze shop voelt soms ook wel als mijn kunstwerk. Ik kan soms twee dagen zitten schuiven tot alles tip top staat. Presentatie is alles, het geheel moet natuurlijk aanvoelen. Jammer genoeg kun je je winkel nooit in perfecte staat houden : net wanneer je alles een plek hebt gegeven zul je zien dat je twee mooiste stukken verkocht worden. Dat is natuurlijk goed voor de kassa, maar het doet wel een beetje pijn. Mijn favoriete item op dit moment is een kast uit het wederopbouwproject van Auguste Perret in Le Havre, uit de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het is echt een belangrijk historisch exemplaar met een ziel, ik kan er uren over vertellen. Gelukkig mag ik van mijn klanten mijn verhaal altijd doen. (lacht)”

Open van donderdag tot zondag, 13-18 uur, www.selectivecollection.com

THE SCHOOL OF LIFE MUNTHOF 2 HOW TO-KLASSEN, LEZINGEN, STADSWANDELINGEN, FILOSOFIE-ONTBIJTEN, CONVERSATIEDINERS EN VOORSTELLINGEN

Yvonne Cox : “The School of Life is een concept van filosoof Alain de Botton dat acht jaar geleden startte in Londen en klassen aanbiedt over de grote thema’s van het leven, zoals liefde en werk. Omdat het concept zo vaak gekopieerd werd zijn ze het zelf gaan franchisen en toen ik dat hoorde heb ik meteen een businessplan ingediend. Aanvankelijk stond Antwerpen niet op hun verlanglijstje, maar we hebben ze kunnen overtuigen, mede dankzij de locatie. Het eigenzinnige van de Kloosterstraat met haar typische wandel en handel trekt steeds nieuwe mensen onze richting uit en dat merk je ook binnen : het is een gezellige mengelmoes. Sommige mensen komen gewoon een koffie drinken, anderen zijn er dan weer om een klas bij te wonen of willen gewoon even in de boeken neuzen. Het is een levendig stukje Antwerpen geworden, de perfecte aanvulling voor deze buurt.”

Open van woensdag tot zondag : 11-19 uur. Voor klassen : zie kalender op www.theschooloflife.com/antwerp

ZOZAN NR 44 HANDGEWEVEN EN -GEKNOOPTE ANTIEKE ETNOGRAFISCHE EN NOMADISCHE FUTONS, KELIMS EN TAPIJTEN

Hilde Massart en Mahony Kiliç : “Zozan bestaat al 22 jaar, maar vroeger zaten we op een andere locatie. We combineerden een tapijtengalerie met een restaurant op de Lambermontplaats. Toen we ons enkel nog gingen toeleggen op tapijt en binnenhuistextiel, leek het ons nuttiger om ons in de Kloosterstraat te vestigen. Mensen komen naar deze buurt wanneer ze een uniek stuk nodig hebben voor hun interieur en onze handgemaakte tapijten zijn ook allemaal one of a kind : geen enkele is hetzelfde. Vaak hebben onze klanten een foto van de bewuste kamer op zak en weten ze te vertellen welk kleurenpalet ze zoeken. Wanneer ze een tapijt hebben uitgekozen gaan we het vrijblijvend ter plaatse presenteren, om zeker te zijn dat het stuk bij de ruimte past. Dat vinden wij heel belangrijk. Voor veel mensen is een tapijt de laatste toevoeging aan hun interieur, de kers op de taart wanneer al het meubilair en de muurbedekking al gekozen is. Gek, want een tapijt kan nochtans een hele ruimte bepalen.”

Open van woensdag tot zondag : 14-18 uur, www.zozan.be

DOOR KATRIN SWARTENBROUX & FOTO’S MICHIEL PELERENTS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content