Hoewel de Italiaanse architect en designer Lapo Lani geen boodschap heeft aan een ‘slimme ijskast’ vindt hij domotica best wel boeiend. ‘Bticino’ vroeg hem in Brussel een concept store te ontwerpen met een lage drempel.

: : Voor een bezoek aan de concept store van Bticino : Steenkoolkaai 10, 1000 Brussel. Het liefst op afspraak : 02 719 54 11. Voor meer info : www.bticino.be

Precies omdat er vrij veel mensen bang zijn voor gesofisticeerde domoticasystemen ontwikkelde de Italiaanse fabrikant Bticino een concept store die zowel aan particulieren als aan professionals uitlegt hoe de vork aan de steel zit, want de misverstanden zijn groot. De eerste domoticagalerie van Bticino ging onlangs in Brussel open. De ontwerper, de jonge Italiaanse architect Lapo Lani, werkte onder meer samen met zijn vermaarde confrater AndreaBranzi en heeft zelfs een aantal zuiver artistieke projecten op zijn naam.

Is het geen contradictie dat iemand met een artistieke background zich voor zoiets zakelijks als domoticasystemen interesseert ?

Lapo Lani : Dat is weer een van de misverstanden die er over domotica bestaan. Kijk, we gebruiken de hele dag elektronica, maar zijn bang voor domotica, sturingssystemen in huis of in een gebouw. We hebben er trouwens al in huis, we dimmen het licht, gebruiken een afstandsbediening en ga zo maar door. De domotica is een beetje slachtoffer van zijn eigen succes. Veel werd ontwikkeld door technische mensen die daar erg ver in zijn gegaan. Voor hen is het een spel en ze vergeten de gewone gebruiker. Vergelijk ook niet alles met elkaar, de domotica voor een groot kantoor of museum is ingewikkelder dan voor een woning. Het begrip domotica omvat ook zoveel. Vergelijk het even met een computer. De meeste onder ons gebruiken daarvan alleen de tekstverwerking, omdat we niet meer nodig hebben, maar het ding kan oneindig veel meer. Bovendien mag wie de tekstverwerker gebruikt ook nog met de hand schrijven. We laten alle mogelijkheden open.

Ik dacht dat wie domotica in huis haalt, het best meteen alles elektronisch laat sturen.

Dat is helemaal niet nodig. Het systeem kan heel soepel zijn. Je kunt kiezen wat je manueel wilt blijven bedienen. Je kunt je ook beperken tot enkele functies, bijvoorbeeld een systeem om naar de televisie te kijken en de lichten te regelen. En niet direct om een slimme ijskast in huis te halen. Veel mensen denken bij domotica direct aan robotgestuurde autocontrole. Op die manier wordt het huis een soort gevangenis, waarvan alles wordt gecontroleerd. Dat hoeft niet, maar die mogelijkheden zijn wel nuttig voor bijvoorbeeld een museum.

Maar heb je daar dan een heel computersysteem nodig dat alles regelt en stuurt ?

Helemaal niet. In het huis van de toekomst zit er niet, zoals wel eens wordt beweerd, een centraal superbrein. Bticino werkt niet met een centraal beheer, wat we hier in de concept store duidelijk laten zien met een aantal transparante wanden. Het gaat om een verrassend licht systeem, waarbij er een elektronisch signaal op lage spanning gestuurd wordt naar een toestel. Technisch gezien betekent dit dat elektriciteitskabels niet samen in de muur hoeven te zitten met de bediening, waardoor er eigenlijk minder in de muur moet worden gekapt. Bovendien kun je de basis gemakkelijk aanpassen, wil je volgend jaar een ander toestel plaatsen of iets uitbreiden, dan voeg je het er gewoon aan toe. De ruggengraat van het systeem bestaat uit twee kabels. Alle toestellen worden verbonden met die twee draden die kunnen worden doorgelust aan elkaar. Het zijn allemaal aparte modules, waar berichten naartoe kunnen worden gestuurd.

Denk je dat de domotica straks onze levenswijze zal veranderen ?

Ongetwijfeld. Kijk eens wat de technologische evolutie allemaal teweegbracht en wat voor invloed het ook had op onze architectuur en design. De microgolfoven heeft de keuken veranderd, door de mobiele telefoon gaan we anders communiceren. De domotica kan bijvoorbeeld wanden of deuren overbodig maken, ik zeg maar wat… Feit is dat we nog maar aan het begin van deze evolutie zijn, laten we dus afwachten.

Tekst Piet Swimberghe

“Vergelijk het met een computer. Wie de tekstverwerker gebruikt, mag toch ook nog met de hand schrijven ?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content