Topsommelier Mathieu Vanneste werkt sinds eind 2013 in het Hof van Cleve. Daar beheert hij een kelder met honderden referenties. Als jonge sommelier weet hij heel goed de brug te slaan tussen de grote Franse wijntraditie en de vernieuwing. Zo houdt hij ook van elegant gemaakte wijnen uit Zuid-Afrika of Californië.

Bubbels Champagne Mandois Blanc de Blancs 2010

“Het familiedomein van Claude Mandois maakt een van de beste blanc de blancs uit de streek. De chardonnaydruiven komen uit Pierry, Vertus en Chouilly. Waarom is dit zo lekker ? Omdat de champagne maar heel licht gedoseerd is. Dat geeft een volle champagne die tegelijk een krokante frisse toets heeft om mee te eindigen. Wie de kans heeft, moet zeker eens langs gaan voor een begeleide tocht door de kelders onder de kerktoren van Pierry.”

Richtprijs : 25 euro. Verdeler : Caves & Domaines, Moeskroen, www.cavesdomaines.be

Wit Emidio Pepe, Trebbiano d’Abruzzo 2012

“De Abruzzen kennen we als een streek die frisse, florale wijnen oplevert. Maar hier krijg je een vleugje bourgogne in uw glas. Emidio is de Godfather van de Abruzzo. Vandaag bestuurt zijn kleindochter Chiara het domein, maar toch is die typische stijl er nog altijd. Brioche, hazelnoot en intense frisse dieptegang. Een topper om in uw kelder te leggen.”

Richtprijs : 42 euro. Verdeler : Stappato, Gent, www.stappato.be

Domaine Trimbach, Riesling Vieilles Vignes 2011

“Bij riesling en Elzas denk ik onmiddellijk aan Trimbach in Ribeauvillé. Deze fles is een selectie van oude wijnstokken uit Hunawihr en Ribeauvillé. Hier zitten kracht, specerijen en mineraliteit in, meer moet je daar niet over zeggen. Wie een grote riesling wil proeven met een heel correct prijs moet dit noteren. Dank u Pierre Trimbach.”

Richtprijs : 18,25 euro. Verdeler : Wijnen Declerck, Kortrijk, www.wijnendeclerck.be

Domaine Villargeau, Côteaux du Giennois ‘Sans Complexe’ 2013

“Sauvignon blanc uit het noorden van de Sancerre, de wijngaarden liggen naast de appellatie Pouilly Fumé. Wijn die tegelijk floraal is en vol rijpe citrusvruchten zit. Marc Thibault let enorm op finesse. Daardoor krijg je een heel leuke sauvignon die bijna dorstlessend is. Een plezierwijn.”

Richtprijs : 12,50 euro. Verdeler : Les Vents D’Anges, Bierges, www.lesventsdanges.be

Patrick Piuze, Chablis, Terroir de Chichée 2014

“Patrick Piuze is afkomstig uit Québec, Canada. Na wijnjobs in Australië en Zuid-Afrika belandde hij in Frankrijk. Daar werkte hij bij grote namen, Olivier Leflaive en Jean-Marc Brocard. “Hij maakt een Chablis Grand Cru, maar met terroir ‘de Chichée’, iets ten zuiden van het stadje Chablis, zorgt hij voor een chablis pur sang. Die is rijp en vol, en doet denken aan krokante granny smith. Door de schelpenondergrond kun je er iets mineraals in proeven, met een mooie minerale afdronk.”

Richtprijs : 16,50 euro. Verdeler : Wijnen Jan Rots, Wetteren, www.wijnenjanrots.be

Pierre-Yves Colin-Morey, Saint-Aubin ‘Le Banc’, 2013

“Dat is een ster in wording in het zuiden van Beaune. Pierre-Yves en Caroline maken dit jaar voor het tiende jaar wijn in hun domein in Saint-Aubin. In de cru Le Banc uit Saint-Aubin vinden liefhebbers alles terug van een topbourgogne, al moeten we toegeven dat hij niet de complexiteit heeft van de beroemde buren. Maar plezier gegarandeerd met die toetsen van gesmolten boter, dat licht brioche-aroma en een vleugje appel en een afdronk die goed gebalanceerd is. Wow !”

Richtprijs : 25 euro. Verdeler : Frank Fissette, Diepenbeek, www.frankfissette.be

Apátsági Pince, Juhfark, Somloi, 2013

“Juhfark is de druif, Apátsági Pince het wijndomein. Het is gelegen in het westen van Hongarije, rond de uitgedoofde vulkaan Somloi. Juhfark is een typische Hongaarse druif. Hierin proef je aroma’s van vuursteen, mineraliteit, kweepeer met wat lichte kruidigheid. Een wijn die wat zuurstof nodig heeft om alles eruit te halen. Prachtig bij vis die gegrild is of puur natuur bereid, met wat ingelegde groenten of een Japanse toets. Een ontdekking, en eens iets anders dan furmint of tokaji uit het Balatonmeer.”

Richtprijs : 18 euro. Verdeler : Roi des Rois, Heusden, www.roidesrois.be

Jean-François Ganevat, ‘Les Chalasses Marnes Bleues’, Côtes du Jura 2012

“Domaine Ganevat is voor mij de ‘Master of Jura and Savagnin’ ! De Chalasses Marnes Bleues is gemaakt van savagnin vert-druiven. De wijn is twee jaar gelagerd op grote vaten, en wordt beschermd tegen oxidatie. Ze werken heel natuurlijk en filteren de wijn niet. Het is volle wijn waarin je licht gestoofde witte vruchten proeft, met een frisheid die de wijn intensiteit geeft. Dus geen savagnin die licht oxidatief is, maar een heel complexe wijn. Héél grote wijn.”

Richtprijs : 37 euro. Verdeler : www.grandscrus-vinsrares.com

Rood Sotil Negre, Jaume Mesquida, Pla i Llevant, Mallorca, 2011

“Veel finesse uit Mallorca. De wijngaarden met callet-druiven hebben de fylloxeraplaag overleefd die de Europese wijngaarden aan het einde van de negentiende eeuw verwoestte. De stokken geven volle wijn met een niet te hoog alcoholpercentage. Daardoor krijg je een mooie mediterrane expressie, maar tegelijk geeft de wijn een niet te overrijpe indruk. Hier proef je fijne kruiden, maar toch heeft de wijn ook een minerale afdronk door de frisse oostenwind die de wijngaarden verfrist.”

Richtprijs : 26 euro. Verdeler : La Buena Vida, Mol, www.labuenavida.be

Kershaw Elgin Syrah, Zuid Afrika, 2012

“Elgin is de meest frisse wijnregio uit Zuid-Afrika en Richard Kershaw maakt er syrah die heel elegant is en totaal niet overgeconcentreerd. Hij doet denken aan het noorden van de Côte du Rhône, met zwarte bessen, peper en een lichte kruidigheid. Er zit ook een zilte toets in. Voor wie op zoek is naar een originele syrah met body en evenwicht.”

Richtprijs : 25 euro. Verdeler : Gusto World, gustoworld.com

Château Jean Faux, Bordeaux Superieur, 2010

“De eigenaar van dit domein heet Pascal Colotte. Samen met Stéphane Derenoncourt maakt hij een heel elegante Bordeaux Superieur.”

“Het kasteeltje van het domein kijkt uit op de wijngaarden van Saint-Emilion. De bodem zit er vol kalk, een ideale ondergrond voor merlot. Daarnaast zit in de blend ook wat cabernet franc. Ik vind het een wijn die heel enthousiast is, sappig en karaktervol. De tannines geven structuur. Daardoor krijg je een wijn die zeker even goed is als drie vierden van de productie van grote buurman Saint-Emilion. 2010 is bovendien een jaargang met topkwaliteit.”

Richtprijs : 17,50 euro. Verdeler : Dercor, Wevelgem, www.dercor.be

Château des Tours, Côtes du Rhône, 2011

“De famille Reynaud is eigenaar van het beroemde Château Rayas uit Chateauneuf-du-Pape. Hier maken ze een côtes du rhône haute couture. In Sarrians, vlak bij Carpentras, verbouwen ze grenache, cinsault en een beetje syrah. Dat levert een wijn op met een kleur die al even licht is als zijn grote broer, met een heel complexe neus vol kardemom en bonenkruid. In de mond rode bessen en overrijpe kersen. Heel veel finesse en vol in de afdronk. Geen bombastische zuidelijke rhônewijn, maar een fles met een heel aparte, elegante stijl.”

Richtprijs : 15 euro, Verdeler : Van Eccelpoel, Herentals, www.vaneccelpoel.be

Tenuta di Fessina, Erse, Etna Rosso, 2013

“Sicilië kennen we van nero d’avola en volle, donkere wijnen. Dit is heel anders. De kleur is licht rood, de stijl zit vol finesse. De wijngaarden liggen in het noorden van de Etna, op ongeveer 1000 meter hoogte. De wijngaarden zijn prachtig en staan vol nerello mascalese en nerello cappuccio. Met die twee druivenrassen maakt Silvia Maestrelli een fantastische wijn. De stijl doet zelf denken aan bourgogne. Je proeft kersen en een lichtzoete kruidigheid in de neus. De afdronk is niet zwaar, maar heeft iets licht vulkanisch met een minerale afdronk die heel lang is. Wijn met spirit.”

Richtprijs : 18,50 euro. Verdeler : Licata Vini, Diepenbeek. www.licata.be

Bonny Doon, Le Cigare Volant, 2011

“Randall Grahm is een apart figuur in de Californische wijncultuur. Zijn wijndomein Bonny Doon ligt ten zuiden van San Francisco. Le Cigare Volant is een heel aparte wijn, gemaakt met een blend van rhônedruiven : mourvèdre, grenache, syrah en cinsault. Hij zit vol zwarte bessen en heel licht animale toetsen door de mourvèdre. Als de druiven niet overrijp zijn, geeft grenache veel sappigheid, rode bessen en kersen en dat is hier het geval. Bovendien krijgen we lekker veel frisse wind van de Stille Oceaan en de kruidige kracht van de syrah. Daarmee zitten we heel dicht bij de grote rhônewijnen.”

Richtprijs : 42 euro. Verdeler : Swaffou, Vorselaar, www.swaffou.com

Madera Madeira Colheita, Barbeito 1996

Meio Doce (half zoet), zo noemen ze hem in Funchal. Dat is madera, gemaakt van tinta negra. Het is totaal niet de zoetigheid die de wijn overheerst, maar meer dat ziltig karakter van de Atlantische invloed. Mooi rond met toetsen van hazelnoten, zuiderse vruchten en een licht zoet puntje. Dat maakt er een complexe madera van, maar geen ‘moeilijke’ wijn. De lagering op eiken vaten van 1996 tot 2013 maakt het extra verrassend. Tijdens de eindejaarsfeesten bij gebakken ganzenlever, een stukje blauwschimmelkaas of gewoon als afsluiter met een havanasigaar.”

Richtprijs : 20 euro. Verdeler : Bert Jeuris, Heusden-Zolder en Roeselare, www.wijnhuisjeuris.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content