Omdat chatten hét medium is om jongeren te activeren, breidde de zelfmoordlijn in 2008 zijn anonieme chatsessies uit van twee naar vijf avonden per week. Om dit te promoten verspreidden ze een pakkend filmpje via internet, dat nog te zien is op de site en op YouTube. Het werd geregisseerd door Michaël R. Roskam, ondertussen bekend van Rundskop, en gaat zo : geroezemoes in een studentenaula in afwachting van de komst van de prof. Een student staat op, loopt naar het spreekgestoelte en vraagt de aandacht van zijn medestudenten. Hij zegt dat het al een tijd niet goed gaat met hem, en dat hij nog maar één oplossing ziet : zelfmoord. Het eens kunnen zeggen, lucht al op, zo eindigt hij. Daarop de oproep : niet iedereen praat zo makkelijk over zijn zelfmoordgedachten : wat je niet gezegd krijgt, kun je nu schrijven.

Ekke Muijzers van het Centrum ter preventie van zelfdoding, de organisatie achter zelfmoordlijn.be : “Op de chat is meer dan vijftig procent jonger dan 21 jaar, een vijfde is jonger dan 16. Bijna een kwart van deze jongeren geeft aan al eens een poging tot zelfdoding te hebben ondernomen. In de categorie jonger dan zestien blijkt gepest of gestalkt worden goed voor een vijfde van zelfdodingsgedachten. In 2008 was er sprake van pesten in slechts 7,5 procent van de oproepen van jongeren. Gezien dit in 2010 al meer dan 20 procent bedroeg, is er dus een toename.”

Waar chatten en sociale netwerken soms een zege zijn om zelfdodingen te voorkomen – er ontstaan immers steeds meer applicaties om vreemde berichten of verdacht gedrag van ‘vrienden’ te melden – is het dubbelzinnig genoeg ook juist het medium waar problemen door kunnen ontstaan. Zo gaan pesterijen tegenwoordig vaak langer, dieper en veelvuldiger door, net omdat het zo gemakkelijk gaat via sms of Facebook. “Waar pesterijen vroeger stopten eens je de schoolpoort uitwandelde, gaat het nu maar door en door”, zegt kinderpsychiater Lieve Swinnen. “Socialenetwerksites blijken voor een aantal jongeren positief. Zo vinden autistische kinderen er een manier om gemakkelijker te communiceren. Maar het gevaar voor meer pesterijen is wel toegenomen. Vaak schatten pestkoppen niet in wat het met de ander doet. Na een fel berichtje zien ze de ontvanger immers niet schrikken. En dan is er de versterking door de groepsdruk, die de meelopers gemakkelijker over de brug haalt om ook mee te doen. Haatmailgroepen, zoals we dat gezien hebben ten tijde van de deelname van Linda De Win aan De slimste mens, dat was vroeger onbestaande.”

Info : wie met vragen zit over zelfdoding, kan anoniem en gratis terecht bij Tele-Onthaal (106 of www.tele-onthaal.be) of de Zelfmoordlijn (02 649 95 55 of www.zelfmoordlijn.be).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content