Olijven vind je niet alleen in je Martini of in olie, maar nu ook in de badkamer. Ze worden de nieuwe bondgenoten in de strijd tegen huidveroudering.

De olijfboom fascineert wetenschappers al langer: hij weet in moeilijke omstandigheden (hoge temperaturen, arme grond, weinig water) te overleven en veel vruchten voort te brengen. Hij kan meer dan 2000 jaar oud worden en heeft een uitzonderlijk zelfverdedigingssysteem tegen ziektes en bacteriën.

Onderzoek wees uit dat zijn vruchten rijk zijn aan enkelvoudig onverzadigde vetten, die hart- en vaatziektes zouden afremmen. In het zuiden, waar men veel olijven en droge vruchten eet, heeft men significant minder cholesterolproblemen dan in het noorden, dat een dieet kent dat rijker is aan dierlijke (verzadigde) vetten.

Door zijn tonifiërende, samentrekkende, herstellende en verzachtende eigenschappen is de olijf ook interessant als schoonheidsproduct. Egyptische farao’s smeerden de hydraterende olie op huid en haar, de oude Romeinen verzorgden er de wonden van de gladiatoren mee. Tegenwoordig gebruiken we ze als huis-, tuin- en keukenmiddeltje tegen verbranding, uitdroging en acne.

Verschillende cosmeticamerken verwerkten het ingrediënt in bepaalde producten en bouwden er soms zelfs een hele lijn rond. Zo bieden het Italiaanse Cali en het Franse Oliviers & co en L’Occitane en Provence elk een uitgebreid verzorgingsgamma aan op basis van olijfolie. Weleda, The Bodyshop en Clinique zijn meer geïnteresseerd in het vruchtvlees. The Bodyshop heeft een lichaamscrème op basis van groene olijven en ook Clinique heeft een voorkeur voor deze soort omwille van zijn anti-irriterende eigenschappen. Bij Weleda dient de zwarte variant als basis voor de massageolies met Arnica en Calendula, verschillende plantenzepen en badschuimen.

Yves Rocher en Biotherm gebruiken vooral de blaadjes, die adstringerend en ontsmettend zouden werken. “Ze bevatten bijzonder veel polyfenolen, meer dan de olie”, beweert Lucien Auberd, directeur van de onderzoekslaboratoria van Biotherm. Polyfenolen binden vrije radicalen, dat zijn onstabiele moleculen die de cellen aanvallen of zelfs vernietigen en daarmee aan de basis van huidveroudering liggen. Het zijn natuurlijke antioxidanten die je onder andere terugvindt in groene thee. “Het gehalte in de blaadjes ligt dertig procent hoger dan in fruit”, vervolgt Auberd. “Bovendien werken ze in synergie met antioxidanten (vitamines C & E) in de voeding, zodat die beter worden opgenomen. De belangrijkste verdiensten zijn hun antioxidanteigenschappen en het beschermend effect dat ze hebben op het collageen.” In-vitrotesten toonden aan dat de extracten de afbraak van het celmembraan met 65% verminderden en dat het collageen beter beschermd werd. Reden genoeg voor Biotherm om de antiverouderingskwaliteiten van de blaadjes te erkennen en ze tot steringrediënt te bombarderen van Age-Fitness (pot 50 ml: 1830 fr.). Deze gelaatscrème biedt de huid van vrouwen tussen 25 en 45 jaar meer bescherming, frisheid en strakheid. Bestaat in twee versies: voor de droge en voor de normale tot gemengde huid.

Sofie Albrecht / Foto Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content