Manoir de la Motte telt 7 kamers waarvoor 2000 fr., 49,58 euro (voor 1 persoon) en 3000 fr., 74,37 euro (2 personen) gevraagd wordt voor overnachting en ontbijt. Volpension vanaf 2500 fr., 61,97 euro per persoon en per nacht (vanaf 3 nachten). Voor één nacht betaalt men 2900 fr., 71,89 euro. Er zijn ook gastronomische arrangementen in volpension vanaf 3900 fr., 96,68 euro per persoon per nacht.

Het minste wat je kunt zeggen van Manoir de la Motte is dat het een magnifiek bouwwerk is, geheel verloren in de Ardennen, op een steenworp van Couvin. De imposante gebouwen dateren uit de 14de eeuw, ze omarmden de binnenkoer volledig en waren oorspronkelijk door een gracht omgeven. In de 19de eeuw raakte het geheel in verval, een van de torens en een deel van de gebouwen stortten in. Wat nog rechtop bleef, werd als stallen gebruikt. Tot dokter Dropsy en zijn vrouw, die dol waren op oude stenen, in 1955 langskwamen, het domein kochten en restaureerden. Een jaar later opende mevrouw Dropsy – die inmiddels tachtig is maar nog altijd actief blijft in de keuken waar ze onder andere het boerenbrood bakt – het hotel. De tand des tijds heeft het geheel niet gespaard, maar de binnenkoer, die nog bijna aan drie kanten wordt omsloten, zorgt niet alleen voor afscherming van de boze buitenwereld, ze laat ook het uitzicht vrij op de beboste heuvels. ’s Avonds zit men er – bijvoorbeeld onder het genot van een portie gegrilde scampi gevolgd door een forel – prinsheerlijk aan tafel terwijl andere gasten kaarten of vergaderen.

Perfectie is niet van deze wereld, maar de gastvrijheid die door de twee dochters van het echtpaar in ere wordt gehouden, is des te groter. Een monumentale eiken draaitrap leidt naar de eerste verdieping waar zich de oude kamers met hoge plafonds bevinden. Twee andere werden gemoderniseerd. De oude kamers zijn wel erg eenvoudig van snit. Niet eenvoudig in de minimalistische betekenis, maar een beetje stijlloos. Rustiek Vlaams op kamerbreed tapijt. In het nummer zes, waar we de nacht doorbrengen, werd bovendien een badkamer van zeer ongelijke vorm ingebouwd en afgescheiden van de kamer door een matglazen scherm dat echt niet harmonieus is uitgevallen. De bedjes bleken wat doorgezakt, en de badhanddoeken o zo dun. Maar het is er wel compleet rustig en ’s morgens schijnt de zon door het gebladerte binnen. Als ontbijt wordt vers fruitsap geserveerd, drie soorten brood, kaas en enkele soorten jam, in een ruimte waar men het met de historische realiteit niet zo nauw heeft genomen.

Manoir de la Motte, 21 rue de la Motte, 5660 Boussu-en-Fagne. Tel. 060-34 40 13, fax 060-34 67 17.

PIERRE DARGE / FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content