De blazer straalt een moderniteit uit die alleen door echte klassiekers kan worden bereikt. Het Italiaanse modehuis Max Mara lanceert daarom The Tailor Suit Project, met aandacht voor het jasje.

Een blazer, zeker een perfect passende, is de ruggengraat van een goede garderobe. Zowel ’s winters als ’s zomers. Er zijn immers weinig kledingstukken die, zoals een blazer, een gescheurde boyfriend jeans kunnen optillen tot iets chics, of een zwierige jurk tot iets ernstigs. In het uitzonderlijke geval dat je deze ultieme basic nog niet in je kast zou hebben hangen, is er dit seizoen meer dan genoeg keuze. Een van de opvallendste (en tegelijk onopvallende) trends voor het najaar is het tijdloze, ongedwongen pak, voorgesteld door onder andere Christophe Lemaire bij zijn eigen label en bij Hermès, door Hugo Boss en Giorgio Armani.

Max Mara ziet in de blazer zelfs meer dan louter een trend. Het Italiaanse modehuis lanceert daarom The Tailor Suit Project, een high-end-collectie met focus op de blazer. “We hebben rekening gehouden met de behoeften van de moderne vrouw”, zegt Laura Lusuardi, fashion director van Max Mara en dit jaar vijftig jaar in dienst van het modehuis. “Dit project draait om maatwerk en exclusieve materialen. In onze winkel op Madison Avenue krijgen we vaak zakenvrouwen over de vloer die op zoek zijn naar een chic jasje, gemaakt in dezelfde traditie en met evenveel aandacht als dat van de heren. Zij heeft alleen geen tijd om zes maanden te wachten op zo’n op maat gemaakt jasje. Wij bieden daarom een tussenoplossing. Vier weken nadat je in onze winkel een jasje kiest, kan het geleverd worden. Het idee voor dit project is ontstaan met de zakenvrouw voor ogen, maar ik denk dat het ook andere klanten zal aanspreken die een verscheiden, sterke look willen neerzetten zonder hun vrouwelijkheid te verliezen.”

De blazers zijn gelimiteerd in oplage en vergen 345 minuten om ze te maken, tweemaal zoveel als een gewoon jasje. Dat komt omdat ze met de hand worden genaaid en precies worden gestreken zodat de pasvorm natuurlijk rond het vrouwenlichaam valt. “We zijn vertrokken van dezelfde artisanale technieken als bij de mannen, maar toegepast op het vrouwenlichaam”, zegt Lusuardi. “Het heeft lang geduurd voor we het patroon goed hadden, want door de buste en taille is het veel moeilijker om de coupe goed te krijgen.”

De collectie bestaat uit vier verschillende stijlen : van lang met één rij knopen, goed voor grote types, tot double-breasted en smokingjasjes. Voor de materialen is er keuze uit kasjmier, flanel en superlichte wol in de traditionele Prince of Wales-ruit of een effen tint, variërend van grijs tot donkerblauw en, uiteraard, Max Mara’s signatuurkleur : camel. De stoffen zijn exclusiever dan die in de hoofdlijn van Max Mara en werden speciaal voor dit project ontwikkeld.

De focus van The Tailor Suit Project ligt op de blazer als basisstuk, maar voor klanten die graag een complete look kopen, zijn er ook een aantal broeken en rokken in bijpassende materialen, sweaters voor onder het jasje en een hemd in crêpe de chine. Maar de kans is groot dat je in je garderobe al een stuk hebt (een simpele jeans bijvoorbeeld) dat bij elk van deze blazers zou gaan.

The Tailor Suit Project wordt aangeboden in veertig Max Marawinkels wereldwijd. In België beschikbaar bij Max Mara in Brussel. Prijzen vanaf 1100 euro.

DOOR ELLEN DE WOLF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content