Piet Swimberghe / foto's Jan Verlinde
...

Piet Swimberghe / foto's Jan Verlinde"Het pand was te klein voor het gezin en diende uitgebreid te worden", vertelt architect Van dermeersch. "Eigenlijk vroegen de bewoners weinig meer dan een nieuwe televisiehoek en een wat ruimere woonkamer. Maar ze kregen meer. We merkten meteen dat de woning geen contact had met de groene omgeving; die mensen kwamen zelfs niet in hun tuin. Daar speelden enkel de kinderen, maar als je binnen zat, zag je de tuin amper. Maar het was niet hun vraag om ook een tuinkamer te creëren."Toch kregen ze er een royaal tuinvertrek bij, want de hele woonkamer ligt nu in het groen. Eerst werd de vroegere woonkamer anderhalve meter verbreed en voorzien van grote schuiframen die de natuur in huis halen. Zo kwam er tussen de televisiehoek en de eethoek een zithoek tot stand met een lagere zoldering, waaronder enkele steunbalken verborgen zitten. Die verlaging is visueel een voordeel: de zithoek wordt er knusser door, en het perspectief naar de tuin en naar de blauwe wand van de televisiekamer boeiender.Vervolgens werd dwars op de woning een grote blauwgeschilderde balk geënt, waarin een mooie kamer plaats biedt aan de televisie, de muziekinstallatie en uitzicht op de tuin. "De nieuwe vleugel ligt ietsje hoger", legt Van dermeersch uit. "Hij 'zweeft' op het water. Daardoor moet je ook een stapje op als je vanuit de zitkamer binnenstapt. Dit zorgt ervoor dat de blauwe muur mooi doorloopt van binnen naar buiten."Dat is visueel aantrekkelijk. De toegang naar de televisiekamer is mooi uitgesneden uit het blauwe vlak en geeft de bewoners echt het gevoel over extra ruimte te beschikken. Kijk naar de foto en je begrijpt wat ik bedoel: het is alsof je daar een ander pand binnenstapt. Het is goed dat Van dermeersch niet alle ruimte in elkaar heeft doen overlopen, dan zou er een enorme woonkamer ontstaan zijn, die de betrekkelijk kleine woning overrompelt.De architect kaderde de aanbouw in een groter geheel. Tegen de gevel kwamen een luifel en een terras. Voor de aanbouw liet hij een vijver aanleggen die zowel binnen als buiten voor visueel comfort zorgt. De architecten hertekenden ook de tuin. Er kwamen twee paadjes die tot achterin lopen en die het grasveld en de vijver omlijnen. Nu rest enkel nog het hertekenen van de overige gevels. Het volume van het oorspronkelijke huis met zadeldak past wel bij de aanbouw, maar de stijlloze afwerking niet: dat is voor een volgende fase.De aanbouw werd gerealiseerd in traditionele materialen: baksteen en beton. Van dermeersch koos liever voor een degelijke structuur die, eenmaal afgewerkt, amper meer kost dan een constructie met Ytong-blokken. Carla Mileghem realiseerde de afwerking van het interieur. Ze ontwierp de kasten van de televisiekamer, gefineerd met afromosia, de houtsoort van het parket. In het interieur valt vooral het haardvuur op, dat netjes uitgesneden werd uit de blauwe wand. Door al deze ingrepen is het leven in deze woning totaal veranderd, want er is nu niet alleen licht en groen in huis, maar ook een perspectief waarvan je genieten kan.