Tien webshop-adressen voor accessoires, meubelen. kleding, cosmetica, eten en reizen die er volgens ons bovenuit springen.

Deco en cadeau 1. Hippe seventiesstijl www.thevangifts.be (locatie : Sint-Martens-Latem)

Bij The Van Gifts vind je originele kleine meubeltjes, accessoires zoals portefeuilles of iPadhoezen en een eigen collectie textielaccessoires zoals kussens of stoelen met mediterrane streepjespatronen.

Het geheel heeft de frisse seventies feel die vandaag elk interieur gezellig kan maken, met bijvoorbeeld rotanstoelen die je zachter maakt met een konijnenvelletje erin.

VAN staat voor de namen van de twee vriendinnen die de shop uitbaten : Valérie en Ann. “Wij kennen elkaar al sinds ons twaalfde.” Valerie werkte jarenlang in de financiële sector, Ann kunt u kennen van haar winkel in Knokke, Seven. En verder staat VAN voor het volkswagenbusje, de typische van uit de seventies, die vandaag een cultobject is voor hippe kampeerders. De site bestaat ongeveer een jaar.

Praktisch zijn de cadeaucheques die je meteen zelf kunt afprinten, handig voor wie zeer snel een geschenk nodig heeft.

Wat de vintagegalerie City Furniture bijzonder maakt, is dat Lenz Vermeulen een neus heeft voor trends, want ook in de vintagewereld zijn er tendensen. Een paar jaar geleden was er een jacht op fifties- en Bauhausiconen, nu zijn de seventies en eighties aan zet. “Ik laat me in mijn selectie vooral leiden door het visuele, door esthetiek.” Lenz volgt ook nieuw design op de voet.

Actuele toppers zijn een originele stoel van Jean Prouvé of de lampen van Maison Charles.

Wie een staaltje van Lenz’ kwaliteiten als interieurinrichter wil zien, kan terecht in het superhippe Antwerpse kapsalon Snip Snip, van zijn vriendin Hiske Van de Wouwer.

Wie een object graag in het echt wil bekijken, kan een afspraak maken. Maar de site is ook voorzien van een skype-knop.

3. Online en trendy www.iobjectstore.com (locatie : Gent)

Bij i/Object kunt u terecht voor originele, trendsettende collecties, van uurwerken over grappige postkaartjes tot fraaie verlichtingsobjecten, met prijskaartjes voor elke beurs.

Vanessa Massant en Veva Van Sloun kennen elkaar sinds hun dertiende en houden van trendy winkels zoals Merci (Parijs) of Rossana Orlandi (Milaan). “We kiezen voor design en objecten die je niet snel elders vindt. We moeten een ‘waw’-gevoel hebben als we iets opnemen in onze collectie”, aldus Vanessa. De naam i/Object komt van Veva, die van opleiding juriste is.

Erg leuk is de badmuts-toilettas van Pension für Produkte of de Fat Wizard-horloges van het Belgische label Komono.

In maart 2012 opent i/Object ook een lunchcafé en een B&B in Gent.

Culinair 4. Voor foodies www.dinneratseven.be (locatie : Mortsel, Antwerpen)

Alles van boodschappenlijstje tot kookpotten : dat hebben ze bij Dinner at seven, de pas enkele maanden geleden gelanceerde online concept store voor foodies.

Het is een zeer goed ontworpen site met een frisse look. Voor de kenners : de makers, Zap, maakten bijvoorbeeld ook de site van Flagey, Jeroen Meus en Bar d’Office (coworkingsplatform).

Achter het concept zitten twee ex-buurvrouwen, Sofie en Tine. Sofie kunt u ook kennen van de Antwerpse B&B Au bon lit. “Ik was altijd op zoek naar originele spullen voor mijn B&B, nu zet ik de stap om mijn vondsten ook aan een breder publiek aan te bieden.” Tine is een geschoolde chef die daarnaast enkele jaren in een cadeauwinkel werkte. Als zij een chefmes of keukenaccessoire aanbiedt, is het ook echt iets nuttigs.

De collectie vormt een coherent geheel en de dames houden van strakke, goed vormgegeven objecten, vaak Scandinavisch. “Polkadots zijn niet zo ons ding.”

5. Jalapeno plezier www.coolchile.co.uk (locatie : Londen)

Chilikruiden, tortilla’s, mixen om zelf tortilla’s te bakken, salsa’s en ook een leuke tortillapan, vormen zowat het aanbod bij de Cool Chile Co.

De Cool Chile Co startte als marktkraam in Borough Market (Londen) met gedroogde chili’s, rechtstreeks uit Mexico. Het kraampje groeide uit tot een boetiek met eethuisje waar zelfgemaakte tortilla’s geserveerd worden (de enorme tortillapers des huizes werd el Monstruo gedoopt).

De lay-out van de site is duidelijk. Wat je hier niet vindt, kun je beter in Mexico zelf gaan zoeken. Levering naar België kost 5 pond tot 500 g, 7,80 pond tot 1 kg (respectievelijk 5,84 en 9,11 euro).

Er zijn leuke cadeauboxen zoals de Tortilla making gift box (21,80 pond of 25,47 euro).

6. Plumpudding en cream tea www.englishshop.be (locatie : Tervuren)

Liefhebbers van Britse producten komen ruim aan hun trekken in de English Shop. Die Engelstalige website heeft zowel food als non-food in zijn assortiment. Elk product is duidelijk gefotografeerd en de site is gemakkelijk te navigeren dankzij de vele uitklapmenu’s. Voor chutney, marmelade, Marmite (kruidenpasta), Jammie Dodgers (koekjes), Scrumpy Jack cider, golden syrup en andere typisch Britse lekkernijen hoeft u dus niet meer het Kanaal over (of onderdoor). Een bonus, met de huidige trend van het bakken, is de sectie Home baking : die bevat niet minder dan negentig artikels, waarvan vele in een retrojasje (zie Brown & Polson Cornflour, Lyle’s Black Treacle, Scott’s Porage Oats).

Voor bewoners in de zone rond Watermaal, Overijse, Tervuren en Zaventem is de levering vanaf 30 euro gratis, anders betaalt u 6,50 euro. Tenzij u gebruikt maakt van het Click & Collect-systeem, waarbij u een levering online plaatst en ze nadien ter plaatse gaat afhalen (meer info op de website).

Reizen 7. Voor jonge globetrotters travels.kilroyworld.nl (locatie : Nederland)

Het Nederandse reisbureau Kilroy World biedt reizen voor jongeren, studenten en avonturiers : het Incaspoor volgen, koalabeertjes beschermen in Australië, Spaans leren in Panama, op surfkamp in Costa Rica,… Kilroy helpt je bij het plannen van zowel individuele reizen als reizen in groep. De groepsreizen vinden altijd plaats in kleine internationale groepjes.

Origineel is dat het bureau ook helpt bij het regelen van een studie of stage in het buitenland, zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen in Zuid-Afrika.

Handig is de planningstool met overzicht van alle zaken waar je voor en tijdens je reis aan moet denken.

Ook kun je via de site rechtstreeks vragen stellen aan de reisbegeleiders.

Mode en beauty 8. Beauty www.magnoliashop.be (locatie : Antwerpen)

Audrey Heselmans, ex-model en Knack Weekend-styliste, baatte sinds 2007 de originele cosmeticazaak Magnolia uit in de Volksstraat in Antwerpen. De winkel bestaat nu enkel nog online. “Ik wilde graag alle beautyvondsten die ik op reis deed, aan een ruimer publiek kunnen aanbieden.” Met merken als Face Stockholm of Malin + Goetz of handige producten zoals zonnecrème in vochtigedoekjesvorm, voor wie het haat om zich in te smeren.

Wie voor meer dan 40 euro koopt, betaalt geen verzendkosten.

Magnolia pakt geregeld uit met een pop-up, hou de site en de facebookpagina in de gaten.

9. Mode www.vendredichic.com (locatie : Ottignies)

Vendredichic is een Belgische modewebshop met originele accessoires, leggings, feestelijke jurken en rokken en ook wat basics van het Belgische label Marcel de Bruxelles. Het aanbod is niet gigantisch, maar je ziet dat hier met een kennersoog gezocht is naar een coherente collectie. De rode draad : ‘vrolijk vrouwelijk’.

De site bestaat ongeveer een jaar en is van twee vriendinnen. Isabelle is juriste, Julie maakte ooit een thesis over e-commerce. Nadat ze allebei diverse jobs hadden uitgeprobeerd, kwamen ze elkaar tegen bij het maandblad Elle. Intussen runnen ze dus samen de webshop.

De site biedt een forum aan jonge Belgische ontwerpers, zoals Anne Zellien of het leuke kinderlabel Parents Terribles. Zeker in de feestperiode is het een leuke plek om wat hippe accessoires te keuren om uw feestoutfit ‘af’ te maken.

10. London calling www.asos.com (locatie : Groot-Brittannië)

Shoppen in Londen is leuk, maar bij ASOS moet je daarvoor niet meer op reis. Het is de grootste online fashion winkel van de UK met 40.000 items kleding, schoenen, handtassen en beautyproducten, zowel voor mannen als vrouwen.

Alle items zijn uitgebreid gedocumenteerd, met vergrootbare foto’s en catwalkbeelden.

Origineel is de community. Mensen maken er een fashionprofiel aan en delen foto’s van zichzelf in een ASOS-outfit. Daarnaast zijn er : het eigen magazine, dagelijkse trendpagina’s en shoppings. Er is ook een outletstore. Kortom : je krijgt het gevoel in een mega concept store terecht te komen.

Belangrijk : er zijn wereldwijd geen verzendingskosten. Ook leuk is dat je hier Banana Republic online kunt kopen, terwijl je dat bij ons nergens kunt krijgen.

DOOR SOETKIN BULCKE . ILLUSTRATIES SARAH VANBELLE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content