Ons kent ons, ook in de mode. Of is het allemaal toeval ? Het aantal Belgen in dienst van het Franse modehuis Dior blijft, met de komst van Peter Philips, oplopen. Een overzicht.

PETER PHILIPS

2014 – heden : artistiek en beelddirecteur van Dior Make-Up.

“Toen mijn agent me eind vorig jaar belde met het voorstel om directeur van Dior Make-Up te worden, was ik in shock ! Het was alsof een droom werkelijkheid werd… Het is waar dat in stresssituaties het risico op een clash groter is, omdat je je gemakkelijker laat gaan tegenover mensen die je goed kent. Maar het is niet de eerste keer dat Raf en ik samenwerken… Ik ben ook blij dat ik niet op exact hetzelfde moment bij Dior begonnen ben als hij. Daardoor heb ik zijn werk kunnen observeren als outsider.” (IW)

RAF SIMONS

2012 – heden : artistiek directeur van Christian Dior.

“Ik omring mij met mensen die neen durven zeggen. Ik wil een werkrelatie waar iedereen op gelijke hoogte staat en de vrijheid heeft een eigen opinie te hebben. Ik ben heel communicatief. De eerste weken waren mensen in shock omdat ik tegen hen sprak. Die mentaliteit wilde ik meteen veranderen. Het heeft een impact op alles : de kleren, de psychologie en het bedrijf. Mode is niet iets dat je alleen kunt doen.” (EL)

KRIS VAN ASSCHE

2001 – ’04 : designer Dior Homme.

2007 – heden : artistiek directeur van Dior Homme.

“Ik ken Peter en Raf al van voor onze dagen bij Dior. Het wederzijds respect gaat ver terug. Nu wil het lukken dat we allemaal op hetzelfde moment voor Dior werken. Ik denk dat Peter en Raf, elk in hun veld, ook geïnspireerd zijn door het uitdagende pad van dit huis. Maar ik denk niet dat het verlangen om de juiste balans te vinden en nieuwe richtingen te ontdekken een typisch Belgische karakteristiek is. We hebben misschien dezelfde culturele achtergrond, en we delen een verantwoordelijkheid tegenover het huis en de mensen met wie we samenwerken, maar dat heeft weinig te maken met onze nationaliteit. Ik zou ook willen toevoegen dat in een internationaal modehuis als Dior de nationaliteit van de mensen van weinig belang, of je nu artistiek directeur, verkoper of ambachtsman bent. Excellentie en creativiteit zijn relevanter.”

MARK COLLE

2012 – heden : bloemist. Hij creëerde onder andere de impressionante bloemenmuur voor de eerste show van Raf Simons bij Dior.

“Ik zou nooit iets met bloemen willen doen zonder Mark”, zei Raf Simons in een interview met The Wall Street Journal. “In de eerste plaats omdat ik denk dat zijn stijl uniek is.” Hij staat bekend voor zijn eclectische boeketten met wat hijzelf “doodgewone, niet voor de hand liggende bloemen” noemt. Mark ontwierp ook de bloemensculpturen voor Rafs afscheid bij Jil Sander. “Voor Dior ben ik vertrokken van de codes van het huis, met veel rozen, pioenen en rood. Tien dagen voor het defilé ben ik naar Parijs getrokken met vijftien stalen van een vierkante meter waaruit ze konden kiezen. En dan begon het werk : een dertigtal bloemisten zoeken om te assisteren en massaal bloemen bestellen. De markt van de orchideeën stortte zelfs tijdelijk in. Een bijzondere ervaring, maar mijn creaties voor Jil Sander hebben voor mij meer betekenis.”

ELISE CROMBEZ

2013 -’14 : model campagne herfst/winter ’13 en lente/zomer ’14 van Christian Dior.

Beide campagnes werden gefotografeerd door Willy Vanderperre. Peter Philips zei over Elise in Knack Weekend : “Je mond valt open als je haar bezig ziet. Tijdens het fotograferen merkte zij dat een manchet niet goed zat, ze trok de mouw recht, haar kleren weer op hun plaats, en nam exact dezelfde pose weer aan. Dát is een topmodel : ze is zich bewust van wat ze draagt, kan op stiletto’s de meest onmogelijke houdingen aannemen en op foto ziet het er heel natuurlijk uit. Model zijn, het is een vak.”

WILLY VANDERPERRE EN OLIVIER RIZZO

2011 – heden : fotograaf (Willy) en stylist (Olivier) van campagnes voor Dior, Dior Homme en Miss Dior.

Dit dreamteam (zowel privé als professioneel) werkte al samen voor campagnes voor de collecties van Kris bij Dior Homme en van Raf bij Christian Dior. Olivier, Willy en Raf vieren elk jaar samen oudejaarsavond. Het ene jaar bij Raf, het andere bij Olivier en Willy. Ze kennen elkaar al meer dan twintig jaar, van toen Olivier, Willy en ook Peter Philips aan de Academie van Antwerpen studeerden.

ETIENNE RUSSO

2007-heden : producer van de defilés van Dior Homme.

“Hij heeft misschien geen Belgisch paspoort, maar zijn bedrijf, Villa Eugénie, dat de productie doet van zowel de shows van Dior Homme als van mijn eigen label, is gevestigd in België”, aldus Kris Van Assche over Etienne.

ALEXANDER VANDER STICHELE

2014 : model herfst/wintercampagne van Dior Homme.

Alexander Vander Stichele zit nog maar een jaar in het modellenvak, maar liep al shows voor Fendi, Ferragamo en Berluti. Dit najaar haalde hij de campagne van Dior Homme binnen. Volgende week is hij ook te zien in het mannennummer van Knack Weekend. “Begin april was ik in New York, toen ik telefoon kreeg van mijn agent. Ik moest mijn valies pakken en op een vliegtuig naar Rome stappen, want Karl Lagerfeld, die de campagne zou fotograferen, wilde me zien. We hebben elkaar toen even gesproken, hij heeft wat polaroids genomen. Een week later kreeg ik telefoon dat ik de job had. Ik weet dat de collectie ontworpen wordt door Kris Van Assche, maar hem heb ik niet ontmoet tijdens de shoot. Ik heb vooral samengewerkt met Lagerfeld, en dat was uiteraard ook een hele ervaring.”

ACHTER DE SCHERMEN…

Volgens de traditie van les petites mains bij grote modehuizen, wordt er pas gecommuniceerd over medewerkers vanaf een zeker niveau. Volgens onze bronnen werken onder andere ook Eddy Anemian, ex-student van La Cambre en winnaar van de H&M Award, en Pieter Mulier, rechterhand van Raf Simons, voor Christian Dior, maar dat wordt niet bevestigd.

DOOR ELLEN DE WOLF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content