Jan Turf (54 jaar) kent genoeg wetenschappelijke rapporten om radeloos te zijn, maar hij is hoopvol. Als beleidscoördinator van de Bond Beter Leefmilieu probeert hij met zijn ploeg te wegen op de besluitvorming van de Vlaamse, federale en Europese overheden.

Begin jaren tachtig kwam hij via de Europese Vredesbeweging in contact met ecologie. “Het massale verzet tegen de plaatsing van kernraketten was de aanzet, algauw zag ik de duidelijke link tussen de nucleaire lobby en kernbewapening. Zo kwam ik eerst bij Greenpeace terecht en werd het hele groene spectrum mijn werkterrein.”

“De belangrijkste ommekeer in het grote doemscenario is wellicht het besef dat we wereldwijd alle noodzakelijke energie rechtstreeks van de zon kunnen benutten. De technologie bestaat, nog deze eeuw moet ze al onze energiebehoeften kunnen dekken. Uiteraard zal de westerse verspilzucht niet de algemene norm worden, maar wel wat nodig is om comfortabel te leven, in Noord en Zuid.”

Cradle to cradle is ook een benadering mét oplossingen. Grondstof eindigt niet als afval, maar wordt opnieuw grondstof. We mogen niet in de val trappen van schijnoplossingen : biobrandstoffen krijgen bijvoorbeeld een onvoldoende. En elektrische auto’s hebben maar een toekomst als er voor groene stroom wordt gekozen.”

“Niet de onverschilligheid of de inbreuken van individuen jagen me de gordijnen in, maar de politieke onwil, die stoort mij meer en meer. De kiezer geeft zijn gekozenen macht, politici hebben de verdomde plicht om die macht op een verantwoorde manier om te zetten in een beleid met toekomst. Dat zien we helaas nauwelijks gebeuren. Zo had België kort na de oliecrisis een koppositie in de research naar windenergie, tot de toenmalige minister van Wetenschapsbeleid en Begroting Guy Verhofstadt dat hele budget doorschoof naar de nucleaire sector. Het resultaat kennen we : alle knowhow verhuisde naar Denemarken, België bleef achter als het kneusje. Nog zo’n voorbeeld : de wetenschappers leggen al lang het verband tussen dieselmotoren, fijn stof en kanker. En toch blijft dit land het dieselen aanmoedigen. Fiscale voordelen voor kleine dieseltjes met een beperkte CO2-uitstoot ? Dat is weggegooid geld.”

Info : www.bondbeterleefmilieu.be

Simpele maar belangrijke ecotip ? Overschakelen op groene stroom, met één mailtje is dat geregeld.

Ecoboek ? ‘Ondergang’ van Jared Diamond legt uit hoe beschavingen ten onder gingen door foute ecologische keuzen, uitgeverij Het Spectrum, ISBN 90-274-9863-6.

Jongste ecofeit ? Verbouwing met isolatie, FSC-hout en fotovoltaïsche zonnepanelen, de kers op de taart.

Ignace Van Nevel

“De zon kan ons redden”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content