Naast Londen, Parijs en Barcelona zijn er minder evidente steden waarvoor dit jaar goede redenen bestaan om ze te bezoeken. Van het jubilerende Amsterdam tot ‘Culturele Hoofdstad’ Ko?ice in Slowakije.

LANGRES – DIDEROTJAAR

Langres mag dan op de lijst staan van European Destinations of Excellence, tot de bekendste Franse steden hoort deze in de Champagne gelegen plaats niet. Toch werd een van Frankrijks grootste filosofen hier 300 jaar geleden geboren : Denis Diderot. Een prima gelegenheid voor deze kunststad om te tonen wat ze te bieden heeft. De historische plek ligt op een plateau aan de rand van een natuurgebied met vier mooie meren. Langres zelf torent met zijn 3,5 kilometer lange vestingmuren boven de omgeving uit. Een wandeling over de stadswallen biedt dan ook een prachtig panorama, zowel over de oude binnenstad als op het omringende landschap van de Vogezen. Diderot werd hier geboren als zoon van een smid en zou uitgroeien tot een van de belangrijkste filosofen van de Verlichting. Samen met D’Alembert stelde hij de Encyclopédie samen, in de achttiende eeuw een baanbrekend werk omdat de auteurs de vrijheid van denken en godsdienst bepleitten. Diderot trok al op zijn zestiende weg uit Langres, maar de stad is nog altijd trots op haar beroemde inwoner. 2013 staat bol van de activiteiten rond de filosoof : theater, muziek, expo’s, conferenties, volksfeesten, festivals en themawandelingen. Het Diderotjaar gaat op 31 januari feestelijk van start. Hoogtepunten zijn de grote tentoonstelling En attendant Diderot… le cas Rousseau (vanaf 20 maart, Musée d’Art et d’Histoire), drie reeksen themadagen met onder andere een volksfeest, en eind 2013 de opening van het nieuwe museum La Maison des Lumières Denis Diderot.

Info : www.diderot2013-langres.fr

AMSTERDAM – MAGISCH FEESTJAAR

Als er één stad is die u dit jaar moet bezoeken, is het wel Amsterdam. 2013 wordt een magisch jaar met te veel jubilea, evenementen en openingen om op te noemen. Zo bestaan de grachten 400 jaar, zijn het Concertgebouw en het Concertgebouworkest 125 jaar oud, bestaat Nederlands oudste dierentuin Artis 175 jaar en viert de nabijgelegen stad Haarlem met een jubileumexpositie de honderdste verjaardag van het Frans Hals Museum. Maar naar één moment kijkt men vooral uit : de heropening van hetRijksmuseum. Na een tien jaar durende renovatie zal koningin Beatrix op 13 april het grootste museum van Nederland feestelijk openen. Achtduizend kunstwerken in tachtig zalen met een totale lengte van anderhalve kilometer tonen de Nederlandse geschiedenis vanaf de middeleeuwen tot nu. Schilderijen van grote meesters als Frans Hals, Vermeer en Rembrandt hebben hier hun vaste plaats, maar ook een grote verzameling kunstwerken uit de Gouden Eeuw, middeleeuwse religieuze kunst, Chinees porselein, een prentenkabinet en een bijzondere bibliotheek behoren tot de pronkstukken. Alles is vernieuwd : het gebouw, de tuin, de opstelling, de publieksfaciliteiten en er komt een gloednieuw Aziatisch Paviljoen bij. Alleen Rembrandts meesterwerk De Nachtwacht krijgt zijn oude plekje terug.

Ook het Van Gogh Museum, het drukst bezochte museum in Nederland, opent dit jaar na renovatie opnieuw zijn deuren. Tot eind april zijn enkele topstukken nog te zien in de Hermitage, maar vanaf mei kunnen bezoekers weer terecht in het Van Gogh Museum dat dit jaar precies veertig jaar bestaat. Het museum was aanvankelijk bedoeld om de collectie kunstwerken van Vincents broer, Theo Van Gogh, in onder te brengen, maar ondertussen is het uitgegroeid tot een veelzijdig museum over de negentiende eeuw. Naast 200 schilderijen, 500 tekeningen, meer dan 700 brieven en Japanse prenten van Vincent Van Gogh, bezit het museum een verzameling kunst van tijdgenoten onder wie Paul Gauguin, Georges Seurat en andere vertegenwoordigers van het realisme, het impressionisme en het symbolisme. Het museum opent in mei met de jubileumtentoonstelling Van Gogh aan het werk.

Maar de stad staat dit jaar ook bol van andere jubilea. Amsterdam zou Amsterdam niet zijn zonder zijn grachten. In 2013 bestaan ze 400 jaar en dat wordt onder andere gevierd met de tentoonstellingen Amsterdam aan het water in het Rembrandthuis, De Gouden Eeuw in het Amsterdam Museum en Wonen aan de Gracht in de Amsterdam Heritage Musea. Ook op en rond de grachten staat veel te gebeuren : rondvaarten, tochten op waterfietsen, muziekfestivals, een roei-evenement, rondleidingen door grachtenpanden die op verschillende momenten hun deuren openstellen.

Info : www.iamsterdam.com/2013.

TRUJILLO – OLYMPISCHE SPELEN VAN ZUID-AMERIKA

Het toerisme naar Peru zit in de lift. In 2012 bezochten bijna drie miljoen toeristen dit Zuid-Amerikaanse land en Peru wil dit aantal tegen 2016 opkrikken tot zes miljoen. Om dat te bereiken zal de aandacht niet alleen gevestigd worden op het zuiden, met zijn belangrijke bezienswaardigheden als Lima, Cuzco en Machu Picchu. Ook het veel minder bekende noorden heeft veel troeven. Daar ligt bijvoorbeeld Trujillo, de op twee na grootste stad en dit jaar gaststad van de Bolivarian Games. Aan dit grote sportevenement, dat sinds 1938 bestaat en een soort Olympische Spelen voor Zuid-Amerika is, doen ruim zesduizend atleten uit twaalf landen mee. De Games vinden pas plaats in november, maar nu is al begonnen met het verbeteren van de toeristische faciliteiten.

Ook buiten dit sportevenement zijn er genoeg redenen om naar dit deel van Peru te trekken, al was het omdat het nog niet platgelopen wordt door toeristen. Trujillo werd in 1534 in opdracht van de Spaanse ontdekkingsreiziger Francisco Pizarro gesticht. Wat volgt is een tumultueuze geschiedenis : Trujillo was twee keer de hoofdstad van Peru, werd in de zeventiende eeuw ommuurd om piraten buiten te houden, maakte zich in 1820 als eerste los van de Spanjaarden en was in 1932 het toneel van de Revolutie van Trujillo. Het historische centrum met zijn koloniale herenhuizen, oude kerken en kloosters, statige pleinen en karakteristieke smeedijzeren traliewerk staat op de lijst van werelderfgoederen van Unesco.

Maar nog veel meer geschiedenis is te vinden in de omgeving. Enkele van de belangrijkste precolumbiaanse sites liggen vlakbij. Chan Chan, gebouwd vanaf 850, is de grootste uit adobe (soort leem) opgetrokken stad ter wereld en telde zo’n 60.000 inwoners. In de loop van de tijd liep de stad aardig wat schade op, maar blijft indrukwekkend. Dat geldt ook voor de Huaca del Sol en Huaca de la Luna (de tempel van de zon en van de maan), twee eveneens van adobe gemaakte piramides die vanbinnen beschilderd zijn met mooie veelkleurige tekeningen. Van een heel andere orde is het Huanchaco-strand waar verleden en heden mooi samenkomen. Naast de vele surfers, varen hier nog caballitos de totora, traditionele rieten bootjes.

Info : www.visitperu.com; www.trujilloperu.com

LEIPZIG – OORLOG EN MUZIEK

In 1813 stonden meer dan een half miljoen soldaten tegenover elkaar bij Leipzig. Het zou, tot de Eerste Wereldoorlog, de grootste veldslag in Europa worden : de Volkerenslag waarbij Napoleon werd verslagen. In datzelfde jaar werd Richard Wagner, een van de belangrijkste Duitse componisten, in Leipzig geboren. En honderd jaar na de Volkerenslag werd het Völkerschlachtdenkmal, een 91 meter hoog, tempelachtig monument om de slachtoffers van de Slag te herdenken, opgericht. 2013 zal hier dus een bijzonder jaar worden. De evenementen rond de Volkerenslag en het monument concentreren zich in oktober, omdat de veldslag in die maand plaatsvond. Maar al op 20 juli staat de opening van het panorama Leipzig 1813 in de Panometer op het programma. De Oostenrijkse kunstenaar Yadegar Asisi toont hier de Volkerenslag gezien vanuit de lucht. Tussen 17 en 20 oktober spelen ruim zesduizend deelnemers, gehuld in militaire uniformen, episoden uit de Volkerenslag na en op 19 oktober is er een groot herdenkingsfeest. De stad heeft speciale jubileumarrangementen met overnachtingen samengesteld (www.voelkerschlacht-jubilaeum.de).

2013 wordt ook een jaar met vrijwel dagelijks concerten, opera en tentoonstellingen rond Richard Wagner. Drie hoogtepunten lichten we eruit. Allereerst de Richard Wagner Festtage van 16 tot 26 mei, de tien dagen rond zijn geboortedag op 22 mei. Iedere dag is er keuze uit meerdere evenementen waaronder uitvoeringen van zijn opera’s Parsifal en Meistersinger von Nürnberg, cabaret en een kinderuitvoering van de Ring des Nibelungen. Een tweede hoogtepunt is de expo Wagnerlust und Wagnerlast over het leven van de musicus in het Stadtgeschichtliche Museum. En op 21 mei gaat in de Alte Nikolaischule een nieuw Wagnermuseum open met een permanente tentoonstelling over zijn jeugd en muzikale prestaties.

Info : www.leipzig-2013.de, www.richard-wagner-leipzig.de en www.voelkerschlacht-jubilaeum.de.

WENEN – MEEST LEEFBARE STAD TER WERELD

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen werd in 2012 voor de vierde keer op rij uitgeroepen tot de meest leefbare stad ter wereld : veilig, betaalbaar, met goed geregeld en ‘schoon’ openbaar vervoer, een groot aantal parken binnen en net buiten de stad. Verder zijn er uiteraard de vele historische gebouwen zoals Schloss Schönbrunn, de Stefanskirche en de Spaanse Rijschool, beroemde musea, gezellige Kaffeehäuser en restaurants, theaters en concertzalen. Wenen is vandaag veel meer dan operette, Sissi en Sachertorte. De stad dynamiseert haar klassieke imago met vernieuwende tentoonstellingen, onder andere in het MuseumsQuartier, modieuze en hippe winkels, trendy eethuizen en theaters waar alle vormen van toneel een kans krijgen. Extra reden om Wenen dit jaar te bezoeken zijn vier grote tentoonstellingen in de eerste helft van het jaar. Im Schatten der Pyramiden (Kunsthistorisches Museum) neemt u mee naar de piramides van Gizeh. In het Hofmobiliendepot wordt een beeld geschetst van het leven van Aartshertog Maximiliaan van Mexico (1832-1867), de getalenteerde jongere broer van keizer Franz Josef. De expo Bosch, Bruegel, Rembrandt, Rubens in het Albertina is dan weer gewijd aan de schilderijen van oude meesters uit onze contreien. Aandacht voor kunst uit Oostenrijk is er eveneens in het Albertina, met een grote retrospectieve van Gottfried Helnwein, een van Oostenrijks belangrijkste hedendaagse kunstenaars.

Info : www.wien.info

WEIMAR – BELGISCH JUBILEUM

Weimar speelde een belangrijke rol in de Duitse geschiedenis en cultuur. Grootheden als Goethe, Schiller, Bach, Nietzsche, Liszt, Walter Gropius en Paul Klee woonden er langere of kortere tijd en lieten er hun sporen achter. Bovendien werd hier in 1919 de Eerste Duitse Republiek, die de naam Weimarrepubliek kreeg, opgericht. Dit jaar is het echter geen Duitser maar de Belgische architect, kunstschilder en ontwerper Henry van de Velde die alle aandacht krijgt. Deze allround kunstenaar werd precies 150 jaar geleden in Antwerpen geboren. Tussen 1902 en 1915 woonde hij in Weimar, bouwde er de Weimar Kunstnijverheidsschool, later omgedoopt tot Bauhaus, en verschillende andere bekende gebouwen zoals het huis Henneberg, het paleis Dürckheim en zijn eigen woonhuis Hohe Pappeln, en drukte zo een belangrijke stempel op de stad. Op het feestprogramma staan twee grote tentoonstellingen. Vanaf 24 maart belicht het Neues Museum Weimar de bijdrage van Van de Velde aan de Europese moderne kunst in de tentoonstelling Leidenschaft, Funktion und Schönheit. Zijn architecturale ontwerpen komen aan bod in een expositie in de Bauhausuniversiteit (29 maart tot 12 mei), met onder meer ook 3D-simulaties van gebouwen die nooit gerealiseerd zijn. Ook andere Duitse steden besteden dit jaar aandacht aan Henry van de Velde. Onder andere in Chemnitz, Jena en Erfurt zijn festiviteiten gepland.

Info : www.vandevelde2013.de; www.weimar.de.

KO?ICE – CULTURELE HOOFDSTAD

Het Slowaakse Ko?ice is dit jaar, samen met Marseille, Culturele Hoofdstad van Europa. Een goede gelegenheid om deze mooie, maar hier nog onbekende metropool te bezoeken. Ze is, na hoofdstad Bratislava, de grootste stad van het land en de eerste in Slowakije die de titel Culturele Hoofdstad mag dragen : een unieke kans om zich in de Europese schijnwerpers te plaatsen. Het programma Ko?ice 2013, Before and After the End of the World omvat maar liefst 120 projecten.

Een van de belangrijkste aanwinsten is het Kasárne Kulturpark, een oude legerkazerne die is omgebouwd tot een cultureel centrum, geschikt voor alle concerten en evenementen. Van de andere activiteiten verdienen er enkele speciale aandacht. Dat geldt zeker voor Andy Warhol in Ko?ice. De ouders van de popartkunstenaar komen uit het Slowaakse stadje Miková, niet ver van Ko?ice. De Slowaken zijn nog altijd trots op hun beroemde nazaat en de maand augustus staat daarom in het teken van Warhol, met onder meer een groot popartfeest, een mobiele galerie met werken van de artiest en een Andy Warholmenu.

Een ander hoogtepunt is de Ko?ice Vredesmarathon in oktober. Hij vindt sinds 1924 plaats en is daarmee de oudste in Europa. Voor fans van klassieke muziek is er in mei het Spring Music Festival. En als eerbetoon aan de Joodse inwoners van de stad (voor de Tweede Wereldoorlog 20 procent) is al in 2012 begonnen met een jaarlijks Mazal tov !-festival, met geleide wandelingen, concerten, expo’s, muziek, literatuur en film.

Maar ook los van de status als Culturele Hoofdstad, loont Ko?ice de moeite. Het historische centrum dateert van begin dertiende eeuw. De mooiste gebouwen, waaronder de gotische Sint-Elisabethkathedraal, de oudste kerk in het land, vind je aan de elegante Hlavnástraat. In het zuiden zijn de middeleeuwse vestingwerken nog zichtbaar.

Ko?ice is ook een goed vertrekpunt voor het verkennen van het Hoge Tatragebergte. In dit ruige gebied leven nog dieren die in België al lang niet meer voorkomen zoals wolven, beren en lynxen.

Info : www.kosice2013.sk

VANCOUVER – BESTE REPUTATIE

Het Canadese Vancouver scoort altijd goed op internationale lijstjes. Onlangs kreeg het nog van het Reputation Institute de titel Stad met de beste reputatie en volgens het Amerikaanse reismagazine Condé Nast Traveller behoort Vancouver tot de topsteden. Weinig concurrenten bieden dan ook zo’n perfecte combinatie van een stedelijke cultuur en outdooractiviteiten en liggen in zo’n schitterende omgeving. Het zal niet verbazen dat het er ook groen en ecovriendelijk is. De inwoners hebben zelfs de ambitie om er tegen 2020 de groenste stad op aarde van te maken. Vancouver biedt alle voordelen van een grote stad : historische gebouwen die vooral te vinden zijn in Gastown, kunstzinnige winkels en markten op Granville Island, restaurantjes met gerechten uit de hele wereld en boeiende musea. Wat de plek echt bijzonder maakt is de uiterst gemêleerde bevolking, met inwoners uit landen als Vietnam, Cambodja, India, Griekenland, de Filippijnen, Italië en vooral China. De Chinatown is de derde grootste ter wereld, na die van New York en San Francisco. Het is leuk wandelen en je kunt er proeven van de echte Chinese keuken.

Net buiten de stad begint meteen de prachtige natuur van de North Shore Mountains waar je in de zomer kunt wandelen, klimmen, kajakken en bungeejumpen, en in de winter kunt skiën en snowboarden. Maar voor outdooractiviteiten hoef je de stad niet eens uit : het pal aan de oceaan gelegen Stanley Park behoort tot de grootste stadsparken ter wereld en is ideaal om te hardlopen, te fietsen, te wandelen of te skaten.

Info : www.tourismvancouver.com

DOOR MAAIKE SCHWERING

Wenen is vandaag veel meer dan operette, Sissi en Sachertorte

Het historische centrum van Ko?ice dateert van de dertiende eeuw. De mooiste gebouwen staan langs de elegante Hlavnástraat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content