Het prille moederschap is een fysiek

zware periode. Om weer in vorm te geraken, biedt Les Thermes de Saint-Malo een zesdaagse kuur aan.

Toen ik zwanger was, bekeek ik vaak met ongeloof en stijgende ongerustheid mijn groeiende buik, me afvragend of dat ooit nog wel goed zou komen. Dat ik na de bevalling niet meer aan dat wasbordje uit mijn tienerjaren hoefde te denken, daar kon ik wel vrede mee nemen, maar professionele hulp was hier aan de orde. Om van de nood een deugd te maken, laadde ik man en kind in de auto en reed richting Saint-Malo. Deze statige badplaats heeft een bekend thalassocentrum in het luxueuze Grand Hôtel (****), aan het strand, in een wijk met mooie oude herenhuizen, net buiten het centrum.

Mijn missie : damage control en batterijen opladen voor ik weer aan de slag ga. Remise-en-forme des jeunes mamans, noemen ze dat in Les Termes Marins de Saint-Malo, de pionier van deze formule. Volgens Vincent Baslé, commercieel verantwoordelijke van de thermen, is het een van de succesvolste arrangementen : “We ontvangen al achttien jaar gemiddeld vijftien tot twintig moeders per week.” Het hotel is dan ook goed voorzien op de specifieke behoeften van die clientèle : “We hebben alles van babybenodigdheden in huis zodat de jonge moeders niet veel hoeven mee te sleuren. Bovendien is er een professionele kinderopvang tijdens de behandelingen.” Ik heb mijn eigen babysitter bij, die in de loop van de week een idee krijgt hoe mijn drie maanden ‘vakantie’ zijn geweest, net na de bevalling. Met een beetje leedvermaak laat ik man en kind achter om mij een verdieping lager aan te melden in het thalassocentrum. Elke kuur begint met een bezoekje aan een van de vijf artsen die verbonden zijn aan de thermen.

Op basis van de diagnose wordt een programma op maat opgesteld. Voor jonge moeders behoren postnatale kinesitherapie en gymnastiek tot het basispakket, naast de thalassobehandelingen en enkele bezoekjes aan het schoonheidsinstituut. Er is ook aan een smakelijke dieetkeuken gedacht, om die laatste, hardnekkige kilo’s eraf te krijgen.

Eerste stop : de dokter. Die onderzoekt me, vraagt naar het verloop van de zwangerschap en bevalling en eventuele kwaaltjes. Het advies : de bloedcirculatie stimuleren met massagebaden en onderwaterdouches, zware benen verlichten door pressotherapie en watergymnastiek en ontspannende massages voor de lage rug.

Die massages zijn manueel bij de affusion manuelle, waar een gordijn van stromend warm zeewater je aangenaam op temperatuur houdt. Bij de ondorelax zorgt een stevige straal in een warmwaterbed voor een droge massage van top tot teen. Het doet deugd, alsof ik wat gemiste nachtrust heb ingehaald. Op hetzelfde bed krijg ik ook de pressotherapie, waarbij twee plastic hoezen over de benen worden geschoven en zich opblazen in verschillende fasen. Een merkwaardige sensatie, alsof een hand stevig rond mijn voeten klemt, en langs mijn enkels en kuit verder naar boven klimt om aan mijn bovenbenen uiteindelijk los te laten. Het stimuleert de bloedsomloop, vooral in de benen dan.

Dat is ook het doel van de spuitsessies : de douchecirculatoire heeft veel weg van een stevige Kärcherbeurt die je naakte lichaam lijkt te willen stroomlijnen. Bij de douche sous-marine gaat het er wat rustiger aan toe : een jonge, vriendelijke vrouw volgt mijn lichaam onder water met een stevige sproeier. De straal boort diepe putten in mijn vlees, waar ik nochtans niets van voel. Het doet vooral deugd, met name op voetzolen, onderrug en schouders. Niet toevallig de onderdelen die het meest afzien van het prille moederschap. Meer van hetzelfde wacht me in de bain à jets : een bubbelbad met massagestralen, voorzien van een heus klank- en lichtspel. Als een frietje in hete olie lig ik te borrelen, terwijl allerlei kleuren over het water flitsen. Een paar druppels essentiële oliën in het water en het licht uit, vergroten het effect nog.

Heerlijk dommelen is het in de halfdonkere salle de brouillards marins, waar een fijne zeemist wordt verstoven. Ontspannen is immers belangrijk, leren de adviezen op de programmafiche, die gemiddeld een kwartiertje tussen de behandelingen voorschrijft. Wie echter nog energie over heeft, kan zich aan het parcours aquatonic wagen, een rondgang in een zwembadlabyrint met bubbelbaden, massagestralen, watervallen en stromingen.

Er staan ook groepssessies op het programma : piscine tonique is zoveel als een halfuur stevige gymnastiek voor benen, armen en rug, afgesloten met enkele toertjes in een fris, smal bad. Daar vangt ook de piscine jambes aan, waar we achter elkaar paraderen op maat van de bevelen : knieën hoog opgeheven, op de tippen, op de hielen,… Het parcours bevat ook een strook keien die de voetzolen een stevige massage geven. Na tien minuten worden we in het zwembad gesommeerd, dat een stuk warmer is : aan de kant hangen steunen vast waaraan we gaan hangen om onze oefeningen te doen : tippen van de voeten omhoog, rondjes draaien, benen strekken en sluiten,… En dan het hele zwembad rondhuppelen, met lange passen of hoog opgetrokken knieën : als paarden in het circus, met een enkele Arabische volbloed, een dartel veulen en een paar Brabantse trekpaarden.

Het zilte water prikt in de snijwondjes op mijn benen na een te snelle scheerbeurt. Alle baden en behandelingen gebeuren immers met zeewater, dat zeshonderd meter verder wordt opgepompt. Daarom staat er ook geen babyzwemmen op het programma. Het zeewater en het noodzakelijke chloor zijn te agressief voor de tere babyhuid. Er staat dan ook een hypoallergene lotion klaar voor de twee sessies babymassage op het programma. De thermen van Saint-Malo hebben een eigen verzorgingslijn (voor volwassenen) op basis van algen die onlangs een volledige update kreeg : vernieuwde formules met hogere concentraties activa versterken en verlengen het effect van het kuren. Na enkele dagen lijk ik in elk geval wat strakker in het vel te zitten. Hoewel het vooral de aandacht en tijd voor mezelf zijn, die deugd hebben gedaan.

Door Sofie Albrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content