Ze houdt van het late journaal en noemt gezonde voeding haar stokpaardje: Birgit van Mol, ankervrouw van het VTM-nieuws. 9:00

Ik neem elke ochtend tijd voor een gezond ontbijt: een vers geperst sapje en fruit. En daar pak ik dan de kranten bij. Ik ben voortdurend met het nieuws bezig, ja. Vandaag doe ik het late avondnieuws en ik kan het mij niet permitteren om op de redactie te komen en niet te weten wat er gaande is.”

11:00

Het voordeel van late dienst is dat je ten minste daglicht hebt gezien. En ik gooi mijn dagschema gewoon om: wat andere mensen ’s avonds doen, doe ik overdag: huishoudelijke klussen, een goede roman lezen, een wandeling met de honden, Vita en Zen. Dat laatste is bijna nooit een opdracht. Ik zie het als een moment voor mezelf. Alleen met de honden en verder niets in je hoofd. Frisse lucht en wat lichaamsbeweging, dat is een goed tegengewicht voor het vele binnenzitten tijdens het werk.”

13:30

Ik kijk dagelijks naar het middagjournaal. Het gebeurt zelden dat ik het mis. Daarna lunch ik. Vegetarisch. Daar ben ik elf jaar geleden mee begonnen. Ik sukkelde met mijn gezondheid en bovendien bleek dat ik een risico op darmkanker heb. Toen raadde men mij aan om anders te eten: geen vlees, geen vis of schaaldieren, geen alcohol of koffie. Na een week had ik al veel minder pijn. Nu heb ik zelfs geen zin meer in vis of vlees, terwijl ik vroeger heel graag een steak at of kip van ’t spit. Gezonde voeding is mijn stokpaardje geworden. Ik heb er stapels boeken over en ik heb geleerd om creatief te zijn in de keuken. Ik ben specialiste in eenpansgerechten en soepen, dingen die snel klaar zijn.”

17:00

Op de redactie worden nieuwskanalen als CNN en BBC World constant gevolgd. E-mails en telexen lezen, de reportageploegen volgen, binnenkomende beelden bekijken… “Mensen denken vaak dat je behalve het presenteren niets te doen hebt. Dat is een misvatting. Ik ben continu bezig. Ik schrijf mijn teksten grotendeels zelf, bereid de autocue voor. Soms zijn er berichten waar ik echt niet goed van ben. Al dat geweld. Wij zien ook de ongefilterde beelden – hard en brutaal… Maar het is dubbel: beelden kunnen je tot in je diepste binnenste raken, maar je ziet er zo veel van dat je er cynisch van wordt. Je creëert een pantser. En je houdt je vast aan de positieve berichten. Daarom proberen we ook elke nieuwsuitzending af te sluiten met een positieve noot.”

21:30

Een dagelijks weerkerend ritueel: schminken en haarverzorging, het neemt al snel een uur in beslag. “Zelf haal ik mijn producten bij de reformzaak, en in mijn vrije tijd gebruik ik alleen mascara en wat lippenstift. Voor de camera’s ligt dat anders, maar gelukkig wordt er minder make-up gebruikt dan vroeger. Wij zijn geen poppen, maar vrouwen van vlees en bloed en dat mag je ook laten zien.”

23:05

De begingeneriek loopt. 4, 3, 2, 1… Met een glimlach verwelkomt Birgit de kijkers. “In het begin zei men mij: je bent te vriendelijk, je lacht te veel. Dan ben ik daarop beginnen letten en werd ik te streng. Dat evenwicht is moeilijk. Je gezicht wordt snel onecht, terwijl de kijkers toch mogen zien dat je mens bent. Ik doe graag dit late nieuws. We werken dan met een kleinere ploeg, waardoor ik als anker directer bij alles betrokken ben. Het is heel onregelmatig werken, dat wel, maar dat vind ik juist prettig. Ik hou niet van te veel regelmaat.”

Hilde Verbiest / Foto: Lieve Blanquaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content