(D)eco

© GF

Steeds meer designers gaan aan de slag met alternatieve en milieuvriendelijke materialen. Het ontwerp van de toekomst is groen.

1–recycle chic

Drie items met oog voor het milieu.

Het Deense label &Tradition ontwierp de Rely-stoel uit honderd procent gerecycleerd plastic en glasvezel. Het minimalistische ontwerp is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

215 euro, andtradition.com

“Ik maak mijn objecten met karton dat ik vind via dumpster diving of uit lokale supermarkten”, vertelt ontwerper Yens Cuyvers van De Handt Studio. Voor zijn eerste collectie creëerde hij acht vazen in regenboogkleuren. Een architecturale ode aan de LGBTQ+-community.

Prijs op aanvraag, instagram.com/dehandt.studio

Het Nederlandse nieuwe label Banne werd meteen finalist bij de Guiltless Plastic Award 2020 met zijn ontwerp voor de loungestoel Bloom, samengesteld uit gerecycleerd plastic van flessendoppen tot ander afval.

Vanaf 399 euro, banne.com

2–Afvalligen

De tijd dat koffiegruis en eierschalen nog louter als afval gezien werden, ligt definitief achter ons. Steeds meer designers onderzoeken hoe ze huishoudresten en wegwerpmaterialen als nieuwe grondstoffen kunnen gebruiken. In het boek Wasted, When Trash Becomes Treasure worden dertig designers getoond die aan de slag gingen met restmaterialen voor nieuwe, creatieve ontwerpen. Ook België is vertegenwoordigd. Zo creëerde Studio Plastique tableware en accessoires van glas uit weggegooide huishoudapparaten (zie ook onze designers van de toekomst, op p. 46) en ging Charlotte Jonckheer aan de slag met papierafval en steengruis voor een reeks tafels.

(D)eco
© charly gosp

Wasted, When Trash Becomes Treasure, 34,90 euro, Ludion.

3–PLantenkoorts

Volgens de Amerikaanse ecologist Ian Baldwin hebben we veel te winnen door te proberen te “denken als planten”. Een uitspraak die de designwereld alvast niet zal tegenspreken. Door de groeiende bewustwording de voorbije jaren omarmt de wereld steeds meer het ware potentieel van plantensoorten, die potentiële bondgenoten blijken in de oplossing van bepaalde milieu- en sociale problemen. De tentoonstelling Plant Fever in het Henegouwse CID Grand Hornu buigt zich over de toekomst van de sector vanuit een phythocentrische aanpak en verkent tegelijkertijd thema’s als upcyling, ecofeminisme en postkolonialisme. Kortom, een militante expositie die kritische vragen stelt en de relatie tussen jou en je plantenverzameling in perspectief plaatst.

(D)eco
© GF

cid-grand-hornu.be

Servies uit industrieel klei-afval van het Britse Granby Workshop.
Servies uit industrieel klei-afval van het Britse Granby Workshop.© GF/ KATIE TREGGI
Een afvalwarmte-installatie van architect Markus Jeschaunig in Graz (Oostenrijk) creëert een tropisch microklimaat voor de teelt van bananen, ananas en papajaplanten.
Een afvalwarmte-installatie van architect Markus Jeschaunig in Graz (Oostenrijk) creëert een tropisch microklimaat voor de teelt van bananen, ananas en papajaplanten.© GF/ SimON OBERHOFER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content