Curry in a hurry

© Getty

Een diep smakende, lekker geurende curry maken, vergt geduld. Met een goede voorbereiding en enkele basisrecepten win je veel tijd. Zo begin je eraan.

Net als onze stoofpotjes en suddergerechten smaken curryschotels het best na een nachtje rust in kelder of koelkast. Ze winnen ook aan kracht en karakter wanneer als basis een versgemalen en zelf samengesteld kruidenpoeder wordt gebruikt. Niet dat in de handel verkrijgbare currykruiden minderwaardig zijn, maar als u de tijd neemt om zelf kruiden uit te kiezen, te combineren en fijn te malen, zult u snel ervaren hoe plezierig het is om uw curry een persoonlijk, kleurrijk aromatisch profiel te geven.

De kruiden maken de curry

De basiskruiden zijn in elke supermarkt te verkrijgen. In oosterse speciaalzaken is het aanbod uiteraard nog groter. Voor een basiscurrypoeder hebben we onder meer korianderzaad, kruidnagel, komijnzaad, gedroogde chili, fenegriek, kurkuma, mosterdzaad en peperkorrels nodig (zie recept). Zodra de kruiden getoast, afgekoeld en gemalen zijn, kunt u het poeder het best in een blik bewaren. Het is een basispoeder dat daarna nog verder verfijnd kan worden. Zo kunt u de bereiding bijvoorbeeld met andere smaakmakers, zoals gember, galanga of groene kardemom een frisse toets geven. Currygerechten kunnen immers qua smaak variëren van zacht, elegant en fris over pittig en hartig tot heet en zelfs venijnig agressief. De hoeveelheid chili bepaalt in grote mate hoe pikant een curry geserveerd wordt.

Creatief met basissaus

Het kleurenpatroon varieert naargelang van het hoofdbestanddeel van zachtgroen (bijvoorbeeld verse koriander), over okergeel (kurkuma, saffraan…), tot karmijnrood (tomaten, chili…) en diep donkerbruin (ui, korianderzaad…). Naast een onmiskenbaar kruidig karakter hebben currygerechten doorgaans ook een rinse smaak. Een zure component zoals tomaat, yoghurt, tamarinde, limoen of azijn zorgt, mits hij oordeelkundig gedoseerd wordt, voor een natuurlijke smaakversterking en een intense schakering.

Afwerking

Een curry bereiden lijkt een arbeidsintensief gebeuren, maar wie start met een goede voorbereiding, zal snel de voordelen ervan en het plezier ervaren. Door bijvoorbeeld op voorhand een ruime hoeveelheid basiscurry te maken voor meerdere gerechten, bespaart u al enorm veel tijd. Die basissaus bewaart immers gemakkelijk twee weken in de koelkast en kan ook worden diepgevroren. Zo kunt u er telkens creatief mee omspringen en, naargelang van het gebruikte hoofdbestanddeel – groenten, kip, lam, geit, konijn, vis of schaaldieren – de kruidigheid en intensiteit aanpassen.

Net als bij het opwarmen van een stoofpotje is het niet onbelangrijk om voor het serveren nog een snuifje verse specerijen (groene kardemom, steranijs..) of verse kruiden (koriander, munt, kaffirlimoenbladeren…) toe te voegen. Dat geeft extra fraîcheur en smaakplezier. Net als bij een stoofpotje is het belangrijk om net voor het serveren nog wat verse specerijen in de curry te doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content