www + meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Terborght is de naam van een gastronomisch restaurant in een historisch pand uit 1617. In april 2004 kreeg Terborght nieuwe uitbaters : Marijke De Ron en Lesley De Vlieger. De twee kregen een beroepsopleiding ; Marijke ging aan de slag aan de receptie van een hotel en Lesley werkte in klassieke restaurants als ’t Laurierblad (Berlare), Berkenhof (Keerbergen) en Hof Ter Eycken (Ninove). Met hun komst werd de antieke inrichting afgestoft. Michelin geloofde in de nieuwe opzet en negen maanden later blonk er een ster boven Terborght.

Wij kwamen op een doordeweekse avond en waren, samen met een tafel met ‘zakenpiefen’, alleen. Een stijve ober overhandigde de spijskaart en wij schrokken van de gepeperde prijzen. Jonge beginners, die 40 euro en meer voor een hoofdgerecht vragen, mikken hoog ! Om te ontsnappen aan dit prijzengeweld kozen wij het Menu Terborght in verkorte versie (43 euro voor drie gangen of 59 euro met wijnen). Even later werden wij overladen met culinaire attenties : hartige koekjes met pesto, bakjes bladerdeeg met gesmolten kaas, sorbet van meloen met pata negra-ham, kroketje van parmezaan, paling in ’t groen, erwtensoep met truffelschuim, met madeleinekoekje met mimolette-kaas en crème brûlée met époisses-kaas. Amuusjes dienen om de honger te scherpen : hier hadden wij, voordat het voorgerecht op tafel stond, al het gevoel gegeten te hebben.

En dan het menu : bij de bereiding met kabeljauw vonden wij de omlijsting overheersend van smaak, bij de bereiding met halfwilde patrijs waren vlees, polenta, witloof en appel stuk voor stuk gebakken, daardoor werd het geheel zwaar. Na drie nagerechten kwam nog een schotel met in huis gemaakt snoepgoed.

Wij waren positief over de vele culinaire attenties, de originele presentaties en het wijn-arrangement met de gul geschonken kwaliteitswijnen. Wij waren negatief over het vetgehalte van de maaltijd en onze ontregelde magen vertelden dat de keuken qua frisheid tekortschoot (om rendabel te zijn, worden al die hapjes waarschijnlijk in serie gemaakt en opgeslagen in de koelkast).

Michelin laat niet in zijn kaarten kijken, waardoor men slechts kan gissen naar het waarom van de snelle toekenning van een ster. Waarom wel Terborght en niet Hertog Jan in Sint-Andries, dat momenteel het beste restaurant met de interessantste keuken van België is ? Zijn er andere redenen die aan de basis van het vertrouwen in Terborght liggen ? Spelen de referenties van de twee jonge mensen mee in de beoordeling, of de ligging, want Michelin streeft naar geografische spreiding ? Op 25 november verschijnt de 2006-editie en wij zijn benieuwd welke verrassingen het rode boekje deze keer in petto heeft.

Gastronomisch restaurant

Keuken 6,5

Decor 6

Comfort 8

Service 7

Prijs/kwaliteit geproefde menu 6

Het verkorte Menu Terborght (43 euro) bestond uit : Deense kabeljauw met gedroogde everzwijnham, cantharellen, consommé van jonge bosduif met vlees en levertjes in risotto van truffel ; gevolgd door patrijs, gebraden in druivenblad, met polenta met eekhoorntjesbrood, vollegrondwitloof, groene kool, veenbes en schuim van gebakken suikerappel ; en werd afgesloten met misérable-gebak en chocolademousse met peer, crème van yoghurt met geraspte appel en cake met appel.

Restaurant Terborght

Oud Dorp 16-18

1654 Huizingen

02 380 10 10.

www.terborght.be

Gesloten op dinsdag en woensdag.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content