Laat de haren maar waaien, dit voorjaar mag het allemaal wat wilder. Een overzicht van de kapseltrends en hulpmiddelen voor de lente van 2010.

Kort haar Androgyn

Behalve de jeans en blazer kopiëren we dit voorjaar ook het kapsel van onze mannelijke wederhelft. Ultrakorte kopjes ogen sexy en ongecompliceerd, vooral als je kiest voor de stoere, ietwat rommelige look. Kort haar biedt bovendien evenveel speelruimte als langer haar. Breng het in model met de High Hair Flubber gel (12,20 euro) van Wella Professionals of creëer meer textuur met de Rough Clay 20 (23,20 euro) van Redken. Afwerken kan met een speldje of fijne diadeem.

Asymmetrie

Niet echt nieuw, maar wel nog steeds een van dé trends voor komende lente is het asymmetrische kapsel. Begin jaren tachtig bepaalden muziekstromingen als pop en new wave de haarmode : lange pony’s, peroxideblond en kortgeknipte kopjes met één lange haarpartij. Anno 2010 zijn het vooral de oneven kapsels van de tecktonic-liefhebbers die hoge ogen gooien. Het grote publiek kiest dit voorjaar voor een asymmetrische variant van de klassieke bob : achteraan of aan één zijde opgeknipt. Een volle pony kadert het gezicht en legt de nadruk op de ogen.

Coupe champignon

Ook bekend als het Jommekeskopje of de bloempotsnit. Allemaal weinig flatterende namen voor het hippe, ovaalvormige kapsel dat dit voorjaar zowel de haarstylisten van Dolce & Gabbana, Narciso Rodriguez als Pucci wist te bekoren. En sinds ook het model Agyness Deyn en R&B-ster Rihanna zich een coupe champignon aanmaten, is de trend een feit. Opgepast : dit is een onderhoudsintensieve look. Het kapsel staat of valt met de strakke afwerking van de snit. En dus ook met het aantal kappersbezoeken.

HALFLANG HAAR Volume

Volumineus haar begint bij de snit : asymmetrische kapsels of laagjescoupes hebben verschillende lengtes, waardoor de kapper extra volume kan creëren. Daarnaast zijn er een heleboel hulpmiddelen beschikbaar. In de eerste plaats de haardroger en een multifunctionele warmtetang zoals de Braun Satin Hair 5 Styler (59,99 euro, vanaf april) die dankzij haar geribbelde rand verschillende kapsels aankan. Ook een goede verzorging is nodig om de natuurlijke veerkracht van het haar te maximaliseren : Pantene Pro V Volume en Veerkracht (vanaf 4,29 euro), Herbal Essences Uplifting Shampoo en Conditioner (vanaf 4,39 euro) en Redken Volume Amplifier Body Full (150 ml : 27,9 euro).

Platina

Zeg nooit zomaar blond tegen platina. Deze extreme, lichtblonde kleur spreekt vooral de modeadepten en durvers aan. Liefst met een bleke, egale huid. Vrouwen met een gelige huid kiezen beter voor asblond, terwijl een roze huidskleur mooi staat met goudblond. Een aangepaste verzorging houdt de kleur langer mooi : Nivea Blonde Gloss (3,25 euro, vanaf maart), Head & Shoulders Colour Care (vanaf 4,59 euro), Wella Color Save (vanaf 15,3 euro) en Blonde Seal & Care (behandeling enkel in het kapsalon).

Sportief chic

Voetballende vrouwen, coole karateka’s en atletische lopers domineerden de catwalk tijdens de afgelopen modeweken. In een modieuze outfit weliswaar. Ook het glanzend gezonde haar kreeg een sportieve styling met hoge staarten, stevige knotten en een leuke haarband. Simpel, sportief en stylish.

LANG HAAR Slaapkop

Laat de haren maar waaien, het mag weer allemaal een tikje stoerder. Gladgestreken lokken maken plaats voor een warrige, sensuele recht-uit-bed-look. Berg je ‘steiltang’ dus even op en zet je haardroger in een zachte, koude blaasstand voor meer volume in het haar. Voor hetzelfde effect op droog haar kam je er met je vingers een beetje wax of textuurcrème door. Bijvoorbeeld : Shu Uemura Shape Paste (75 ml : 27 euro), Tigi Eco Freako Texturizer (13,15 euro) of Redken water wax (19,20 euro).

Vlechtwerk

Handige Henriettes leggen zich dit voorjaar toe op het betere vlechtwerk. Er is keuze uit een strakke vlecht die rond het hoofd wordt gedraaid of een losse vlecht aan één zijde. Een leuk detail : zet de vlecht vast met een elastiekje en trek er vervolgens enkele lokken uit voor een losse knoop rond de elastiek. Fixeer het daarna met lak. Dat geeft de vlecht een nonchalante uitstraling en houdt de constructie toch op haar plaats.

Dollywood

Haarmode is geen kinderspel. Al spreekt de speelse esthetiek van de kapsels tijdens de lente- en zomerdefilés dit enigszins tegen. Menig ontwerper liet zich inspireren door Tim Burtons filmbewerking van Alice in Wonderland en stuurde zijn modellen als levende poppen de catwalk op. Luella en Betsey Johnson versierden het haar met grote strikken in snoepjeskleuren, Marc Jacobs werkte zijn look af met een strak gedraaide knot recht op het hoofd en Prada koos voor twee kinderlijke staartjes. Ook naast de catwalk zien we de trend opduiken. Denk maar aan de extravagante kapsels van popprinses Lady Gaga, in de vorm van een strik of Mickey Mouse-oren.

Door Ellen De Wolf – catwalkbeelden etienne tordoir

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content