Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château simple (440), wijn voor beginners die ook kenners wel bevalt.

Een sleutelelement voor de zuidelijke rhônewijnen, de côtes du Rhône, is de mistralwind die van zuid naar noord door de vallei blaast en die dikwijls erg hevig is. Hij vindt zijn oorsprong in het drukverschil tussen noord en zuid en haalt gemakkelijk snelheden in de buurt van honderd kilometer per uur. Voeg daar seizoenregens aan toe, de soms tropische warmte en periodes van uitzonderlijke zonneschijn, en je weet wat er bedoeld wordt met het wat wilde klimaat van de rhônewijnen.

Het jaar 1956 was een keerpunt. Drie weken lang blies de mistral aan honderd kilometer per uur bij een temperatuur van min vijftien graden. Alle fruit- en olijfbomen moesten eraan geloven. Alleen de wijnstok overleefde grandioos. Sinds die tijd is de druiventeelt de hoofdbezigheid in de Rhônevallei. (Voor de volledigheid : olijfbomen gaan bovengronds wel kapot maar de wortels blijven gespaard en schieten terug uit. Daardoor zien veel olijfbomen er meer als struiken uit.)

De bodems waarop de wijngaarden zijn ingeplant, bestaan uit rotsen en keien gemengd met zand, klei of kalksteen. Die ‘stenigheid’ van de bodem houdt ’s nachts de wortelstelsels levendig door de warmte terug te geven die overdag werd opgeslagen. De naam côtes du Rhône moet overigens niet begrepen worden als de oevers van de Rhônestroom in strikte zin. De wijngaarden liggen tot op wel honderd kilometer van de stroom.

Een derde sleutelelement, naast mistral en stenigheid, is de druivensoort grenache, die goed bestand is tegen wind en droogte. Ze moet vanaf 1996 voor minstens veertig procent vertegenwoordigd zijn. De wijn krijgt er veel fruit en alcohol van. Structuur en verouderingspotentieel komen van de mourvèdredruif. Syrah zorgt dan weer voor finesse in het aroma.

En ten slotte is er véél côtes du Rhône : 37.500 hectare met een basisrendement van 46 hectoliter per hectare.

Côtes du Rhône 2013, Les Grappes d’Antan

Goede kleur en een ruime en presente neus van rood fruit, meer kers dan aardbei. De smaak is aangenaam fris met zachte tannines en goede lengte. Moet passen bij charcuterie en gegrilde spiesjes.

Delhaize : 5,35 euro.

Côtes du Rhône 2013, Enclave des Prélats

Normale, open kleur van het zachtrode type en een getemde neus van zwart en rood fruit. De smaak is zacht met een stevig accent van structuurtannines dankzij de mourvèdre. Moet passen bij geroosterd rood vlees.

Carrefour : 5,99 euro.

Côtes du Rhône 2013, Les Hauts Rocs

Normale, open kleur van het zachtrode type en een neus van kruidigheid en rood fruit. De smaak is stevig maar ook wat ruw. Past bijvoorbeeld bij barbecue van varkensribbetjes.

Colruyt : 4,39 euro.

Côtes du Rhône 2013, Les Pierrasques

Sombere kleurconcentratie met een neus van rood fruit en kruidigheid. De smaak is wat gewoon, met rood fruit en zachte tannines. Moet passen bij geroosterde gerechten.

Carrefour : 4,39 euro.

Côtes du Rhône 2013, Louis Bernard

Rode kleur, maar wat lichte concentratie, en een neus van rood kersenfruit. De smaak is aangenaam soepel en rond. Past bij gegrilde kip en fijne vleeswaren.

Colruyt : 4,39 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content