Ik vind deze koekjes ideaal. Zacht vanbinnen en krokant vanbuiten, net als de randen van een brownie, en met een dubbele dosis chocolade. Je maakt met dit recept veel deeg. Ik bak de helft meteen en vries de andere helft in voor later. Ik word gelukkig van het idee dat ik altijd binnen een paar minuten een van deze koekjes kan eten.
...

Ik vind deze koekjes ideaal. Zacht vanbinnen en krokant vanbuiten, net als de randen van een brownie, en met een dubbele dosis chocolade. Je maakt met dit recept veel deeg. Ik bak de helft meteen en vries de andere helft in voor later. Ik word gelukkig van het idee dat ik altijd binnen een paar minuten een van deze koekjes kan eten. Voor 30 middelgrote koekjes 250 g koude, ongezouten boter of plantaardige boter, 200 g biologische rietsuiker, 200 g lichtbruine basterdsuiker 2 biologische eieren en 2 biologische eidooiers of 3 el gemalen vlaszaad 400 g bloem of speltbloem 1 tl bakpoeder, 1 tl zuiveringszout 50 g cacao, 200 g pure chocolade (70% cacao), 2 tl zeezout 1. Doe de boter in een kleine pan en smelt op halfhoog vuur. Wacht tot de boter schuimt, draai het vuur iets lager en laat nog 5 minuten schuimen tot hij goudbruin is en naar karamel ruikt. Plantaardige boter laat je gewoon smelten. Laat de boter niet te lang opstaan, of hij verbrandt. Haal de pan van het vuur en laat de boter afkoelen. 2. Verhit de oven tot 180°C en bedek 2 grote bakplaten met bakpapier. 3. Meng het vlaszaad met 6 eetlepels koud water en laat het een tijdje staan. 4. Klop de boter met beide soorten suiker met een handmixer of keukenmachine. Klop het mengsel in een minuut licht en donzig. Voeg een voor een de eieren en eidooiers toe en klop tot er een glad beslag ontstaat. Als je vlaszaad gebruikt, voeg je dit beetje bij beetje toe en klop je na elke toevoeging. 5. Klop in een andere kom de bloem, het bakpoeder, zuiveringszout en de cacao glad. Meng dit mengsel door de boter en roer met een houten lepel de chocoladestukjes gelijkmatig door het mengsel. 6. Schep volle eetlepels van het deeg op de bakplaten en laat genoeg tussenruimte zodat de koekjes kunnen uitlopen. Schep er maximaal 8 op een standaardbakplaat. 7. Bak de koekjes 11 minuten (als het deeg op kamertemperatuur is), 15 minuten (als het deeg uit de koelkast komt) of 18-20 minuten (als het deeg uit de vriezer komt). Haal ze uit de oven en bestrooi ze met wat zeezout. 8. Maak van de deegresten ballen ter grootte van een golfbal, wikkel ze in bakpapier en leg ze in de vriezer.