Deze week start de 22ste editie van Europalia. De culturele rijkdom van China bezorgt ook designfans een gevuld parcours.

STAD & STEEN

Hoe werd Peking een metropool en wat rest van het roemrijke verleden ? Vragen die fotografen beantwoorden in ULB Culture in Elsene (13/11 tot 31/12, later ook in Aalst) en in het Brussel Info Plein (5 tot 14/2). Moderne en avant-gardearchitectuur uit China staan centraal in de Espace-Architecture van La Cambre aan het Brusselse Flageyplein (15/10 tot 21/2) en in het Paleis voor Schone Kunsten (18/10 tot 24/1). Dat nodigde de Amateur Architecture Studio in Hangzhou uit, bekend om zijn modern gebruik van bouwtradities als de wupanmethode, waarbij bouwmaterialen van door tyfonen verwoeste constructies gerecupereerd worden. Avonturiers kunnen ook een Chinese route volgen, dankzij een gids rond monumentale chinoiserieën in België van het Mercator Fonds.

Info : www.ulb.ac.be/culture, www.biponline.be, www.civa.be, www.bozar.be

HET SCHRIFT

De Musea voor Schone Kunsten in Brussel en Gent belichten dit najaar het Chinese schrift en kalligrafie (14/10 tot 31/1) en de avant-garde in de Chinese grafische kunst (17/10 tot 7/2). Die werd begin 20ste eeuw sterk beïnvloed door Frans Masereel, en wordt tastbaar gemaakt met houtsneden, boekdesign en karikaturen.

Info : www.fine-arts-museum.be, www.mskgent.be

THEE & TUIN

Aansluitend op de expo rond de theetraditie in het Koninklijk Museum van Mariemont (14/11 tot 21/2), is in het Dynastiegebouw in Brussel een Chinees theehuis te vinden (tot 14/2). Op wandelafstand, op de Coudenberg, tonen hedendaagse kunstenaars, fotografen en designers uit China u de functie van tuinen in hun samenleving (tot 8/11).

Info : www.musee-mariemont.be, www.europalia.eu/teahouse, www.square-brussels.com

HANDELSWAAR

Een blikvanger van Europalia is De Zijderoute in de Konink-lijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel (23/10 tot 7/2), rond de culturele en technologische dialoog langs de zijderoute. Het porselein, meubilair, ivoor en zilverwerk die via deze en andere wegen het Westen bereikten, ontdekt u nadien in de Kunsthal Sint-Pietersabdij in Gent (20/11 tot 25/4). Het Gemeentelijk Museum van Sint-Lambrechts-Woluwe onderzoekt hoe westerse chinoiserieën ons beeld van China vormden (16/10 tot 03/1). Ook Doorniks porselein bevat Chinese in-vloeden, te ontdekken in het lokale Musée d’Histoire et des Arts décoratifs (24/10 tot 14/2).

Info : www.kmkg-mrah.be, www.gent.be/spa, www.albertmarinus.org, www.tournai.be

CHINA AAN HET LIJF

Ook juwelen en kleding krijgen aandacht tijdens het festival. Het Grand Curtius in Luik zoomt in op de Miaominderheid (7/11 tot 14/2), het Provinciehuis van Antwerpen op de Tangdynastie en China’s “Gouden Eeuwen” tussen 618 en 907 (19/12 tot 14/3). Rond de brokaat- en zijdeproductie in Nanjing loopt een expo in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel (23/10 tot 7/2), terwijl de speciaalzaak van Marthe Dumortier in Antwerpen handgemaakt textiel van de minderheden in Zuidwest-China toont.

Info : www.grandcurtiusliege.be, www.provant.be, www.kmkg-mrah.be, www.dumortiertextiles.com

Samenstelling Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content