Kasper Stuart presenteert een fris en ‘snel uitvoerbaar’ kookboek over trendy koken met de wok, originele sushi en dim sum, eigenzinnige Aziatische tapas en andere oosters geïnspireerde vormen van ‘freestyle cooking’.

:: Chilli Club, Modern koken met de wok

en Aziatische tapas, tekst Kasper Stuart & Gerben

Calus, fotografie Lennert Deprettere,

Roularta uitgeverij, 22,50 euro.

:: Info : www.chilliclub.be

K asper Stuart is van Nederlandse komaf en geraakte via Indonesië in de ban van de Aziatische kookstijl. De keukens van Kanton, Thailand en Vietnam werden zijn favorieten. Stuart kickt op de kosmopolitische drukte van grote steden als Hongkong, Bangkok, Hanoi en ook en vooral van Londen, waar de mix van etnische groepen het sterkst is. Zijn Londense helden zijn koks als Paul Gayler en Peter Gordon, peetvaders van de fusion kitchen. Londen is cool, want in heel wat restaurants heerst de filosofie van ‘niets moet, alles kan’. Maar hét Mekka van de cross over-keuken voor Kasper Stuart is San Francisco, waar oosterse ingrediënten en kookstijlen worden gebruikt in combinatie met puur westerse.

East meets West werd de filosofie van succesvolle restaurantprojecten : in 1997 openden Kasper Stuart en zijn vrouw Danyelle, De Wok en ’t Tafeldier aan het Zuid in Antwerpen. In 1999 volgde in de Antwerpse binnenstad Wok A Way, een restaurant met lage drempel en het accent op gezonde fastfood (wokgerechten, soepen en dim sum). In de lente van dit jaar volgde Wok A Way After Dark in Gent, waar naast de snelle Aziatische keuken ook veel muziek en cocktails op het menu staan. De lat werd nog wat hoger gelegd voor Chilli Club, een Aziatische brasserie, met pure oosterse smaken en met dat ietsje meer, zoals Aziatische tapas. De formule behaalde in Parijs een Europese prijs voor het meest vernieuwende restaurantconcept. Binnenkort openen, met hulp van Duitse investeerders, een tiental Chilli Clubs in Duitsland.

In het boek Chilli Club, Modern koken met de wok & Aziatische tapas dat recentelijk werd uitgebracht door Roularta Books, vindt de lezer de recepten uit de Chilli Club, aangevuld met inventieve persoonlijke bereidingen, die onder de noemer freestyle cooking zijn onder te brengen. Het receptenrepertoire bestaat uit oosters geïnspireerde wokbereidingen, waarbij gerechten die binnen het kwartier op tafel staan, modieuze dim sum, originele sushi naar Californische stijl en zelf ontworpen Aziatische tapas. Het geheel is, dankzij het snelle fotowerk van Lennert Deprettere en de flitsende lay-out van Griet van Haute, verpakt in een trendy, kleurrijk jasje. n

Tekst Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content