In deze aflevering komt côtes du rhône aan bod, en er is een geruststellende grote hoeveelheid van : 42.000 hectare wijngaard met een maximale opbrengst van 52 hectoliter per hectare, of alles samen 2 miljoen hectoliter, voor 96 procent rood. Van de oogst wordt 35 procent opgebracht door 1600 individuele wijnboeren, de rest door een 70-tal coöperaties. In 1996 kwam er een uiterst belangrijke modernisering van het appellationdecreet van 1937. Men opteerde toen voor een 'structuurbrengende' druivenmix : grenache, mourvèdre en syrah moesten van dan af 70 procent uitmaken van elke côtes du rhônewijn, en grenache op zichzelf minstens 40 procent. Ongeweten - de Fransen wilden daarmee de authenticiteit veilig stellen -, koos men voor een gastronomische toekomst van de wijn.
...

In deze aflevering komt côtes du rhône aan bod, en er is een geruststellende grote hoeveelheid van : 42.000 hectare wijngaard met een maximale opbrengst van 52 hectoliter per hectare, of alles samen 2 miljoen hectoliter, voor 96 procent rood. Van de oogst wordt 35 procent opgebracht door 1600 individuele wijnboeren, de rest door een 70-tal coöperaties. In 1996 kwam er een uiterst belangrijke modernisering van het appellationdecreet van 1937. Men opteerde toen voor een 'structuurbrengende' druivenmix : grenache, mourvèdre en syrah moesten van dan af 70 procent uitmaken van elke côtes du rhônewijn, en grenache op zichzelf minstens 40 procent. Ongeweten - de Fransen wilden daarmee de authenticiteit veilig stellen -, koos men voor een gastronomische toekomst van de wijn. Zo komt het dat we vandaag met côtes du rhône aan tafel bijna zeker goed zitten : het zijn haast per definitie wijnen voor bij de maaltijd. Ze delen die reputatie met bordeaux en de reden daarvan is van structurele aard. Bordeaux krijgt een structuurraam van de cabernetdruif : deze zorgt voor structuurtannines waaraan zachtaardigheid en fruit van merlot kunnen worden opgehangen. Bij rhônewijnen wordt sinds 1996 een gelijkaardige rol vervuld door mourvèdre en in mindere mate door syrah : er komt kruidigheid, kleur en structuur van. Hierdoor kunnen rhônewijnen verouderen en is er een structuurraam waarin grenache met zijn rondeur en alcohol een plaats kan krijgen. Multicépage-wijnen zoals bordeaux en rhône krijgen dus een structuurelement ingeplant door hun multipele samenstelling ; monocépage-wijnen (gemaakt van één druivensoort) daarentegen, moeten hun structuur halen uit het verloop van de klimatologische omstandigheden, vooral van de nachtelijke koelte gedurende de rijpingsperiode. En daar het gemakkelijker is om de druivensamenstelling van de wijn aan te passen dan om het klimaat te beïnvloeden, zijn de tafelkwaliteiten van rhônewijn meer voor de hand liggend. Nog iets : simpelheid is de vijand van de beschaafde en gevorderde consument. Een gerecht is maar attractief als er een zekere constructie in verweven zit, een smaakstructuur die vanzelfsprekend een smaakmultipliciteit veronderstelt en die alleen door mensenhand bewerkstelligd kan worden. Planten, rechtstreeks uit de tuin, zijn geen gerechten : de keukenchef moet er iets mee 'doen'. Ingrediënten worden tot een gerecht als er iets mee gebeurt. Soms is eenvoudig wachten al voldoende : hammen krijgen hun smaakversmelting en ontwikkeling door rijpen. Zo is het ook met wijn en zijn tafelfunctie : hij moet kunnen weg evolueren van zijn simpele fruitigheid en dat kan maar als hij een structuur in zich draagt. Hoe beter wijn kan rijpen, hoe hoger zijn gastronomische roeping. Côtes du Rhône 2003, Chapoutier Goede, sombere, donkere kleur, niet meer piepjong. De neus vertoont de violetgeur van het boekje en is zeer zuiver. De smaak is breed en complex met goede structuurtannines. Moet wat verouderen om verder te versmelten. Dan geschikt voor de grote tafel. (Colruyt : 6,85 euro). Coteaux du Tricastin 2004, M. Chapoutier Waterachtige, purperen kleur en een fijne fruitneus zonder meer. Aangename, lichte smaak met fruit en ook wat structuur. Wijn voor bij varkensvlees (Colruyt : 4,63 euro). Château de Rouanne, Côtes du Rhône 2004 Goede, gedegen kleurconcentratie en een rijpe neus die slechts komt na opschudden. De smaak is stevig en gestructureerd en met lengte. Goede wijn voor bij geroosterd vlees. (Delhaize : 2,99 euro). Château D'Aiguilhon, Côtes du Rhône 2003 Uiterst lichte, haast waterachtige kleur maar wel een aangename, wat dunne fruitneus. Ook de smaak is zachtaardig aangenaam maar ook wat dun. Koele tuinwijn voor bij koude kip. (GB/Carrefour : 4,95 euro). Domaine de Couron, Côtes du Rhône 2004 Mooie en sombere, donkere kleur en een compacte, dense en diepe neus. Strenge smaak van structuurtannines, nu nog wat brutaal. Moet verouderen en is dan geschikt voor de grote zomertafel. (GB/Carrefour : 4,41 euro). Côtes du Rhône 2004 Erg lichte kleur maar wel een goede, verse, purperen nuance en een aangename neutrale fruitneus. Lichte smaak van zomerwijn. Koel schenken bij bereide vleeswaren in de tuin. (Delhaize : 2,59 euro). Herwig van Hove