Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (249), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : bordeauxachtige blends uit de Nieuwe Wereld.

De Europese wijnbouw, vooral de Franse, kreunt onder de invoer van wijn uit de zogenaamde nieuwewereldlanden (Zuid-Afrika, Chili, Argentinië, Uruguay, Californië….). In België bedraagt het invoersegment uit die nieuwe productielanden 11 procent. Daarvan komt de helft uit Chili. De Vlamingen drinken tweemaal meer van deze wijnen dan de Walen, die traditioneel nog altijd meer Frans gericht zijn.

De concurrentie is hevig en verloopt niet altijd met even eerlijke middelen. Zo mogen de wijnmakers in deze verre landen zowat alle ingrepen toepassen die voor Franse of Italiaanse wijnen verboden zijn : vrij chaptaliseren en tegelijk vrij aanzuren, bijzoeten, werken met smaakverbeteraars, houtsnippers doen inweken om het effect van een eiken vat te suggereren… Bovendien schitteren de etiketten van deze wijnen door hun modern aandoende eenvoud : ze vermelden het millésime, de druivensoort en een regio zo groot als België als origine. Vooral de vermelding van de druivensoort als bijna enig definiërend element voor de inhoud van de fles is voor Zuid-Europa een doorn in het oog. De Zuid-Europese landen – Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje – adopteerden namelijk het systeem van de AOC ( Appellation d’Origine Contrôlée) waarbij de ‘gehele’ origine en niet alleen de druivensoort als bepalend wordt voorgesteld : perceel, wijnboer, oriëntatie, bodemstructuur en -samenstelling, en natuurlijk ook de druivensoorten. De zeer directe communicatie van de nieuwewereldwijnen via de eenvoudige vermelding van de druivensoort – wat voor AOC-wijnen verboden is – wordt in Europa als een storend nadeel ervaren. En het wordt als des te storender ervaren omdat de gebruikte en ostentatief vermelde druivensoorten allemaal van Europese origine zijn : cabernet, syrah, malbec, tannat, merlot… Zodat men, door bijvoorbeeld cabernet-merlot op het etiket te zetten, (on)gewild suggereert dat het om een bordeauxachtig product gaat.

Toegegeven : het AOC-systeem en de informatie eromtrent is zo ingewikkeld dat het aanleren ervan overeenkomt met de studie van een moeilijke tweede taal ! Bovendien geeft de AOC alleen garanties betreffende de origine en niet aangaande de kwaliteit. Maar de nieuwe marketingstrategieën en de eenvoudige directe vermelding van de druivensoorten gaan echter wel voorbij aan het feit dat de samenstelling van de druivenmix gegroeid is in de loop der eeuwen en mikt op complexiteit en complementariteit. Maar daarover volgende keer meer.

Cabernet Sauvignon 2003, Rosemount Estate, South Eastern Australia

Compacte, haast inktachtige kleur en rijpe, lichtgepeperde, diepe neus. In de mond komt smakelijkheid met een geknoopte lengte. Aangenaam tot en met het verre einde. Sma-kelijke, universele wijn voor bij gebraden kip.

(Colruyt : 8,79 euro).

Cabernet Merlot 3002, ‘Wavecrest’,

South Australia

Heel goed geconcentreerde kleur met een nuance van zacht rood. Neus getekend door veel gezond oud hout na opschudden. Smaak van het traditionele type, geknoopt en met lengte in eenheid. Goede wijn. Moet passen bij fijne bereidingen van ossenstaart.

(Delhaize : 6,69 euro).

Pinot Noir 2005, ‘Devil’s Corner’,

Tasmania Australia

Heel licht van kleur, haast rosé. Maar een goede pinot-noirneus, fijn en krachtig tegelijk, met typisch puntig fris fruit na opschudden. De smaak is evenwichtig met lengte en geknoopt. Soepele en levendige pinot noir. Heel goede wijn voor bij lookvrije bereidingen met petit-grisslakjes. (Colruyt : 7,75 euro).

Merlot 2005, Jacob’s Creek,

South Eastern Australia

Goede kleur van het zachtrode type. Neus met fijn fruit, die rijk opborrelt na opschudden. De smaak zet zeer smakelijk aan maar is in de finale gedomineerd door fris zuur. Wijn voor bij salami. (GB/Carrefour : 5,79 euro).

Cabernet Sauvignon 2005, M. Chapoutier,

South Australia

Heel goede kleur van het zachtrode type, met iets lageringsspanning. De neus is erg kruidig en typisch cabernet na opschudden. Ronde en tegelijk krachtige smaak met structurele tannines van het Franse type. Mooie wijn voor bij geroosterd vlees. (Colruyt : 3,99 euro).

Cabernet Merlot 2005, Rosemount Estate,

South Eastern Australia

Compacte, haast inktachtige kleur van het zacht-rode type. De neus is ook na opschudden heel discreet met een toets van zachte munt. De smaak is soepel van in het begin maar zwakt iets af van in het middengebied. Moet passen bij rauwe ham. (GB/Carrefour : 6,99 euro).

Door Herwig van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content